Факультет психології і соціальної роботи (архів)

Деканат

Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи

Кафедра загальної та практичної психології

Кафедра педагогіки, початкової освіти та освітнього менеджменту

Кафедра психології

Кафедра дошкільної освіти

Абітурієнтам

Навчально-методичний кабінет

Навчально-науковий центр розвитку Інклюзивної освіти.

Центр соціально-педагогічних досліджень

Новини факультету

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт

Уже 10 років працює в нашому університеті Центр соціально-педагогічних досліджень, і за цей час здійснено чимало наукових пошуків за ініціативи його незмінного керівника – доцентки кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Світлани Олексіївни Борисюк.

Протягом 2020-2021 роківвикладачі і студенти були долучені до реалізації міжнародного науково-дослідного проєкту «Вивчення потреб людей похилого віку у галузі охорони здоров’я, освіти і культури в українських та польських реаліях» у співпраці з кафедрою педагогіки Державної вищої професійної школи у Хелмі (Польща) та за допомоги Ніжинського територіального центру соціального обслуговування (директорка – І. М. Шаповалова). З метою вивчення змісту та стану задоволеності потреб людей похилого віку у різних сферах їх життєдіяльності було опитано 500 осіб (60-80 років) з Ніжинської ОТГ та гміни міста Хелма (Польща). Ніжин та Хелм майже однакові міста за територією і населенням, які підтримують культурно-освітні, наукові зв’язки. Представники польської делегації у 2018 р. відкривали у Ніжині при територіальному центрі Університет третього віку. Саме слухачі Хелмського і Ніжинського Університетів третього віку і склали основну групу респондентів, що були, переважно, містянами, жіночої статі, з середньою та вищою освітою, понад 70 % з них уже не працюють. У процесі вивчення життєвих потреб літнім людям у двох державах ставилися питання щодо їх фізичного стану та проблем зі здоров’ям, задоволення потреб у сфері освіти та культури, оцінки доступності соціальних послуг, проведення вільного часу, ставлення до власного життя тощо.

Результати дослідження було презентовано у травні 2021 р. молодими дослідниками (студентами спеціальностей «Соціальна робота», «Освітні, педагогічні науки» В. Іванюк, Ю. Олексієнко, Н. Гавриш, Ю. Семенковою та ін.) на V Міжнародній науково-практичній конференції для молодих науковців «Науковий вимір соціально-педагогічних проблем сьогодення» (м.Ніжин), на Міжнародному науково-практичному семінарі «Науково-дослідницька діяльність студентів як чинник становлення конкурентоздатного фахівця ХХI століття» (м. Івано-Франківськ). Представлені результати є важливим кроком для подальшого наукового вивчення потреб людей похилого віку та стану їх задоволення, для практики розвитку сфери соціальної підтримки літніх людей та для розробки соціальних стратегій такої підтримки на регіональному рівні в Україні та Польщі.

О.В.Лісовець

 

Прочитано 338 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative