ННІ природничо-математичних, медико-біологічних наук та інформаційних технологій

Директорат

Кафедра біології

Кафедра географії, туризму та спорту

Кафедра хімії та фармації

Кафедра інформаційних технологій, фізико-математичних та економічних наук

Музеї ННІ

Спеціальності для вступу

Навчальне середовище УНІКОМ

Новини ННІ

Матеріали конференцій

Науковий журнал «Наукові записки. Біологічні науки» / Scientific journal «Research notes. Biology research»

80 років тому (22 лютого 1942 року) народився Іван Іванович Кочерга (1942-2003) – талановитий вчений-хімік, педагог, громадський діяч, багаторічний декан природничого факультету. У 1959 році Іван Іванович вступив на перший курс природничого факультету Ніжинського педагогічного інституту імені Миколи Гоголя. Під час навчання бере активну участь у житті факультету та інституту. У 1964 р. закінчує інститут р. з відзнакою за спеціальністю «Біологія, хімія та основи сільськогосподарського виробництва» та отримує направлення на роботу до Ніжинського інституту.

З 1964 до 1973 рр. –  працює на посаді асистента кафедри хімії.  Поєднує навчально-методичну роботу з науковою. Під керівництвом завідувача кафедри хімії Оскара Мойсейовича Барама проводить дослідження з вивчення золей полімерних модифікацій сульфіду ртуті. Перші наукові дослідження опубліковані в доповідях Академії наук УРСР у 1968 році.

З 1971 року – аспірант Інституту колоїдної хімії та хімії води УРСР без відриву від виробництва, а з 1974 до листопада 1975 року – цільова річна аспірантура. Закінчив аспірантуру при Інституті колоїдної хімії та хімії води, а в 1977 р. Успішно захистив кандидатську дисертацію.

З жовтня 1973 р. – старший викладач кафедри хімії. Бере активну участь у суспільному житті інституту. Підтримує тісний зв’язок зі школами, виступаючи на семінарах учителів та очолюючи підготовку учнів до обласного туру олімпіади «Юний хімік».

З 1 вересня 1979 р. І.І. Кочерга перебуває на посаді доцента кафедри хімії. У 1983 році йому присвоєно звання доцента кафедри хімії. Курс фізколоїдної хімії, який читав  І.І.Кочерга, став справжньою методологічною основою для хімічних і ряду біологічних дисциплін. Такою ж методологією для майбутніх вчителів хімії був і його спецкурс «Історія хімії», який студенти слухали з величезною цікавістю.

З 1 липня 1979 до 2003 року Іван Іванович працює на посаді декана природничого факультету. Він нагороджений медаллю «Ветеран праці» та значком «Відмінник народної освіти УРСР».

З 1973 до 1987 рік І.І. Кочерга був постійним членом журі республіканського туру Всесоюзної олімпіади юних хіміків, а з 1987 до 2002 року – його головою. Книга «Олімпіади з хімії. Збірник задач» (2002), яку він видав у співавторстві з харківськими колегами, стала справжнім бестселером серед старшокласників, студентів педвузів, вчителів хімії.

Іван Іванович є автором і співавтором наукових робіт з проблем колоїдної хімії, методики викладання хімії у середній і вищій школі. Він опублікував 84 наукові та науково-методичні праці. На кафедрі хімії та фармації є, зібрана І.І. Кочергою, унікальна колекція олівців.

Багато поколінь випускників факультету пам'ятають його улюблену фразу: «хімія – це широка дорога в успішне доросле життя!».

На жаль, 11 серпня 2003 року І.І. Кочерга пішов з життя.

Прочитано 421 разів
теги

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative