ННІ природничо-математичних, медико-біологічних наук та інформаційних технологій

Директорат

Кафедра біології

Кафедра географії, туризму та спорту

Кафедра хімії та фармації

Кафедра інформаційних технологій, фізико-математичних та економічних наук

Музеї ННІ

Спеціальності для вступу

Навчальне середовище УНІКОМ

Новини ННІ

Матеріали конференцій

Науковий журнал «Наукові записки. Біологічні науки» / Scientific journal «Research notes. Biology research»

«Відповідно до навчального плану, що забезпечує підготовку фахівців освітнього рівня бакалавр з галузі знань 01 Освіта за спеціальністю
014 Середня освіта (Математика) на вивчення дисциплін психологічного та педагогічного спрямувань: педагогіки, психології, методики навчання математики та педагогічну практику відводиться незначна кількість годин.

Актуальним в цьому питанні, як переконує власний досвід читання лекцій з методики навчання математики і проведення практичних занять, є доцільність проведення лабораторних занять, що передбачені програмою курсу на базі шкіл міста, району, області – так звані виїзні лабораторні заняття (ВЛЗ).

Метою таких занять  є оволодіння студентами сучасними методами  та формами організації навчально-виховного процесу в закладах загальної середньої освіти, формування в них на базі одержаних теоретичних знань компонентів професійної підготовки майбутніх фахівців — вчителів математики. Зокрема, оволодіння математичними методами пізнання,розвитку математичного мисленя, математичних здібностей; формування компетенцій, які необхідні для виконання професійних функцій майбутньго вчителя математики — професійно-математичну компентентність; набуття умінь і навичок необхідних для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних для професійної діяльності умовах; виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо застосовувати їх у практичній діяльності.»

Доц., к.п.н. Барило Н.А.

На базі Марковецького ЗЗСО I-III ступенів на робочому місці вчителя математики 5 -10 класів, доц. Барило Ніни Андріївни на протязі 15 -17 березня відбулися виїзні лабораторні заняття.

За цей час, кожен зі студентів відвідав безпосередньо не менше 15 уроків, зокрема, з математики (5-6 кл.) — 5 уроків; з алгебри та геометрії (7-9кл.) — 7 уроків; із стереометрії (10 кл.) — 2 уроки.

При такій формі проведення лабораторних занять відбувається співпраця студента не тільки з викладачем, а й з досвідченими вчителями. Ми випробували себе безпосередньо в ролі вчителя: підготували та провели урок з математики в 6 класі на тему: "Раціональні числа та дії над ними" у формі "дидактичної гри". Це дало нам можливість зрозуміти, що є більш цікавим для дітей. Ефективність таких занять не підлягає сумніву. Відвідування уроків з математики дало можливість усвідомити етапи складання конспектів уроків різних типів (засвоєння нових знань, формування навичок і вмінь, узагальнення та систематизації тощо); провести спостереження і аналіз уроку; споглядати конкректно-індуктивний і абстрактно-дедуктивний методи навчання математики;  розкрити особливості методики вивчення аксіом, теорем і методики навчання учнів математичному моделюванню; різновидам позакласної роботи з предмету, тощо. Проведення їх у такій формі, за відповідною тематикою дає можливість нам, студентам, майбутнім вчителям, відчути себе активними суб'єктами діяльності, а це в свою чергу, сприяє мотивації навчання, активізує саморозвиток та дає можливість отримати дорогоцінний досвід і  уявлення про працю вчителя в дійсності.

Дякуємо за таку співпрацю!

Студенти 3 курсу  спеціальності Середня освіта (Математика) факультету природничо-географічних і точних наук.

Отже, при проведенні ВЛЗ з курсу методики навчання математики існує багато методичних можливостей підготовки професійно-компетентного майбутнього вчителя математики.

Прочитано 457 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative