ННІ природничо-математичних, медико-біологічних наук та інформаційних технологій

Директорат

Кафедра біології

Кафедра географії, туризму та спорту

Кафедра хімії та фармації

Кафедра інформаційних технологій, фізико-математичних та економічних наук

Музеї ННІ

Спеціальності для вступу

Навчальне середовище УНІКОМ

Новини ННІ

Матеріали конференцій

Науковий журнал «Наукові записки. Біологічні науки» / Scientific journal «Research notes. Biology research»

Основне завдання освіти –  розвиток всебічно розвинутої особистості. Як реалізувати це на практиці? Це питання хвилює  кожного сучасного вчителя, здатного творчо підходити до розв’язання актуальних завдань шкільної біологічної освіти у різних типах навчальних закладів.

Розв’язанню цього питання була присвячена онлайн-зустріч  з доктором педагогічних наук, професором, дійним членом (академіком) НАПН України, головним науковим співробітником відділу інтеграції вищої освіти і науки Інституту НАПН України Ярошенко Ольгою Григорівною на тему «Підготовка майбутніх вчителів природничих дисциплін до реалізації компетентнісного підходу», що відбулася 14 квітня 2021 р. на кафедрі біології факультету природничо-географічних і точних наук Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Під час виступу Ольга Григорівна охарактеризувала сутність поняття  «компетентність», як інтегровану здатність учня, що складається із знань, умінь, досвіду, цінностей і ставлення до навколишнього світу та формується засобами змісту освіти. Доповідач звернув нашу увагу на те, що випускникам шкіл бракує системності в мисленні, творчої уяви, самостійності в прийняті рішення, розв’язанні проблеми, розв’язанні практичних завдань. Причини цього слід шукати в організації навчально-пізнавальної діяльності учнів. В загальноосвітніх школах фактично переважає репродуктивне навчання і відповідно перевірка навчальних досягнень учнів на репродуктивному рівні.

Багаторічний педагогічний досвід Ольги Григорівни та наукові спостереження привели до висновку, що в основі педагогічного процесу має бути діяльність дитини, детермінована її природним талантом.  Найкращий результат розвитку творчої самостійності  відбувається за умови організації групової форми діяльності учнів на уроці. Робота учнів в групах сприяє розвитку пізнавальної самостійності, інтересу до пошукової, дослідницької діяльності та формуванню теоретичного мислення.

Доповідь доктором педагогічних наук була цікавою та змістовною, лектором зазначені педагогічні умови формування груп та шляхи організації пізнавальної діяльності в групах.

Друга частина онлайн-зустрічі переросла  у цікаву дискусію а саме, за яких умов робота кожного учня в групи буде не тільки ефективною, але й цікавою.

В ході обговорення визначені педагогічні умови створення гнучкої системи диференціації змісту, організаційних компонентів навчання, методів та прийомів, що спрямовують навчальну діяльність на формуванню теоретичного мислення, досвіду творчої діяльності й уможливлюють потребу самостійного конструювання алгоритму діяльності.

У зустрічі брали участь магістранти,  викладачі та студенти. Зустріч пройшла у дружній атмосфері. Дякуємо Ользі Григорівні за цікаву доповідь та всім викладачам, студентам за активну участь.

Прочитано 480 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative