ННІ природничо-математичних, медико-біологічних наук та інформаційних технологій

Директорат

Кафедра біології

Кафедра географії, туризму та спорту

Кафедра хімії та фармації

Кафедра інформаційних технологій, фізико-математичних та економічних наук

Музеї ННІ

Спеціальності для вступу

Навчальне середовище УНІКОМ

Новини ННІ

Матеріали конференцій

Науковий журнал «Наукові записки. Біологічні науки» / Scientific journal «Research notes. Biology research»

До 2016 року абітурієнти, які планували пов’язати своє майбутнє з роботою в ІТ-галузі, обирали з-поміж спеціальностей, які належали до різних галузей знань, зокрема:

  • Галузь Системні науки та кібернетика
    • Інформатика
  • Галузь Інформатика та обчислювальна техніка
    • Комп’ютерні науки
    • Комп’ютерна інженерія
    • Програмна інженерія

Парадокс полягав у тому, що найбільш близькі за змістом спеціальності – Інформатика і Комп’ютерні науки – належали до різних галузей. Термін інформатика є більш загальним, ніж комп’ютерні науки, оскільки охоплює питання опрацювання інформації не лише машиною, а й, наприклад, людиною. З іншого боку, нині термін інформатика у світі застосовується лише для позначення таких вузьких спеціальностей, як біоінформатика чи медична інформатика. У тому сенсі, у якому цей термін вживався в Україні, він застарів, подібно до терміну кібернетика.

Термін інформаційні технології уживався для позначення використання ІТ в інших галузях, наприклад: Інформаційні технології проектування, Інформаційні управляючі системи та технології.

У 2016 році підготовка ІТ-фахівців  у закладах вищої освіти України здійснювалася за новим переліком спеціальностей, що належать до галузі Інформаційні технології:

  • Інженерія програмного забезпечення
  • Комп’ютерні науки та інформаційні технології
  • Комп’ютерна інженерія
  • Системний аналіз
  • Кібербезпека

Втім, вже в 2017 році у цей перелік було внесено зміни. Спеціальність Комп’ютерні науки та інформаційні технології була розділена на дві окремі спеціальності: Комп’ютерні науки та Інформаційні системи і технологції.

Спеціальність Комп’ютерні науки є найбільш фундаментальною та водночас універсальною з-поміж ІТ- спеціальностей, оскільки вона є найбільш теоретичною і водночас охоплює цілий ряд окремих комп’ютерних дисциплін та їх застосування у різних сферах діяльності людини. Це дозволяє забезпечуючи підготовку фахівців як власне для ІТ-компаній, так і для компаній та організацій з будь-яких інших секторів економіки, у яких використовуються комп’ютерні системи і технології.

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative