Факультет іноземних мов

Кафедрою німецької мови Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя з нагоди Фестивалю науки 16 травня 2022 року проведено Круглий стіл за концептуальною ідеєю «Щоб учений своїми працями міг впливати на колективну роботу, необхідно особисте спілкування, необхідний обмін думками, необхідна дискусія; всього цього не може замінити ні надрукована робота, ані листування» (П.Капіца).

Важливість проведення Круглого столу за вказаною вище ідеєю обумовлена необхідністю формування у вчителя німецької мови, філолога, перекладача з німецької мови навичок наукових досліджень відповідно до обраної спеціальності в межах навчального процесу та поза ним. Зокрема, передбачається, що вчитель іноземної мови (німецької), філолог, перекладач має виявляти достатній кругозір з певної наукової проблематики; захопленість своїм предметом, володіти навичками викладу своїх ідей; вміти чітко формулювати мету виступу, вміти робити переходи від однієї частини доповіді до іншої; володіти гарною дикцією і артикуляцією; вміти голосно говорити, готувати мультимедійну презентацію; вміти слухати, ставити запитання та надавати на них відповіді.

Метою проведення Круглого столу визначено:

  • Обговорення важливості наукової діяльності та ролі нових знань у розвитку особистості;
  • Проведення обміну думками щодо наукової проблематики кафедри німецької мови;
  • Налагодження тісної взаємодії між науковими керівниками, студентами магістратури та студентами бакалаврату;

Керівник секції, доцент кафедри німецької мови, Блажко Марія Іванівна, ознайомила присутніх з регламентом роботи Круглого столу, розповіла про історію виникнення Дня науки, пояснила, що таке наукова діяльність та науково-дослідна робота студентів.

На другому етапі проведення Круглого столу студентка магістратури 1-го року навчання Коваль І. розповіла про особливості роботи над магістерським дослідженням, зокрема про переклад технічних термінів. Студентка магістратури 1-го року навчання Лабур Ю. підготувала презентацію до доповіді, яка була присвячена дослідженню термінологізації  номінативних одиниць на позначення кольору. Активну участь у засіданні Круглого столу брали також студенти бакалаврату. Так,студентка 4-го курсу факультету іноземних мов, Синько М., розповіла про діяльність наукового гуртка «Субсистеми сучасної німецької лексики».

Учасники Круглого столу заслухали та обговорили повідомлення, ознайомились із завданнями, щодо підвищення якості підготовки спеціалістів у вищій школі, обговорили актуальний стан наукової діяльності на кафедрі німецької мови.

Прикінцеве слово було надано доценту кафедри німецької мови, поету Роліку Анатолію Васильовичу, який представив свої вірші, присвячені воєнним подіям в Україні.

За результатами дискусії щодо пропонованих до обговорення питань, учасниками Круглого столу було сформульовано такі висновки та рекомендації:

  1. На початку нового навчального року проводити інформаційні заходи з метою популяризації наукової діяльності викладачів та студентів кафедри німецької мови НДУ імені Миколи Гоголя.
  2. Сформульовано риси, якими має володіти молодий науковець, зокрема:
  • вміння пояснити свою думку, кваліфіковано доводити її в різних дискусіях;
  • вміння формулювати мету виступу;
  • вміння чітко артикулювати та володіти гарною дикцією;
  • прагнення до здобуття нових знань, здатність аналітично мислити.
  1. Схвалити науково-дослідницьку діяльність магістрантів кафедри німецької мови Лабур Ю., Коваль І., Мироненко А., Тимошенко А. та студентки 4-го курсу групи НА 41, старости наукового гуртка «Субсистеми сучасної німецької лексики» Синько М.
  2. Статті учасників круглого столу, що схвалені науковими керівниками, опублікувати у Збірнику студентського наукового товариства Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

 

Прочитано 273 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative