Факультет іноземних мов

29 червня 2022 року кафедра німецької мови заслухала звіти про проведеннянауково-дослідницької практики магістрів І курсу факультету іноземних мов спеціальності 035 Філологія. Германські мови та літератури (переклад включно), перша – німецька.

Для двох студентів магістратури групи ФН -1 денної форми навчання практика тривала чотири тижні – з 31 січня по 18 лютого та з 31 травня по 04 червня 2022 р. Базою практики було визначено факультет іноземних мов, кафедру німецької мови.

Метою науково-дослідницької практики є набуття студентами магістратури досвіду самостійної науково-дослідницької роботи та опрацювання методики її проведення, поглиблення теоретичних знань у сфері філології, перекладознавства, підбір фактичного матеріалу для написання магістерської роботи, удосконалення вмінь і навичок опрацювання наукових та інформаційних джерел.

Практика мала шість складових: План науково-дослідницької практики; Участь у науковому вебінарі;  Опрацювання теоретичних джерел, підбір та аналіз мовного матеріалу, окреслення методики його дослідження; Виступ на конференції; Наукова публікація; Звіт про практику. Всі завдання практики було виконано та подано для оцінювання на дистанційний курс Науково-дослідницька практика 1; 2 курс (англійське відділення) http://vle.ndu.edu.ua/course/view.php?id=2586.

17 червня 2022 р. відбувся залік з науково-дослідницької практики для студентів магістратури 1-го курсу денної форми навчання.

Особливість проведення науково-дослідницької практики на факультеті іноземних мов у 2022 році полягала в тому, що навчальний процес було перервано початком воєнної агресії росії в Україні. Після масштабного воєнного вторгнення головним завданням ректорату, керівників практики стала безпека здобувачів. Повітряні тривоги, складні організаційні, технічні умови, в яких перебували і студенти-практиканти, і їх керівники, кібератаки на віртуальне навчальне середовище УНІКОМ дещо ускладнили організацію практики та подання завдань студентами магістратури.  Для зручності комунікації і підтримки молодих дослідниць у додатку Вайбер було створено чат Науково-дослідницька практика.

Попри війну і всі складнощі дослідниці-практикантки Коваль І.О. та Тимошенко А.А. виявили здатність організувати свою науково-дослідницьку діяльність та розв’язувати складні завдання, пов’язані з організацією участі у вебінарі, підготовкою та участю у Фестивалі науки та засіданні круглого столу кафедри німецької мови 16 травня 2022 року, проведенням дослідження та узагальнення його результатів у науковій статті, що було подано до друку до Вісника студентського наукового товариства НДУ імені Миколи Гоголя. 

Студентка магістратури 1-го курсу Коваль І.О. охоче поділилася своїми враженнями від науково-педагогічної практики у додатку Вайбер: «Для мене такий вид практики був новим, мені ще не доводилося працювати в такому форматі. Але мені було цікаво спробувати такий формат роботи. Ще мені сподобалось, що практика проходила окремо від навчання. Я думаю, всі мали змогу більше часу присвятити пошуку матеріалів для своїх наукових робіт. Деякі моменти для мене були незрозумілими, тому я зверталася за консультацією до свого наукового керівника. Вона завжди відповідала мені і була на зв’язку постійно, і ми швидко вирішували всі питання».

Думку Коваль І.О. підтримала і Тимошенко А.А.

Для студентів магістратури 1-го року навчання заочної форми практика закінчилась 29 червня. До цього терміну всі завдання практики виконала лише одна молода дослідниця – Лабур Ю.Р. Вона теж охоче поділилась своїми враженнями про практику у додатку Вайбер: «За час практики я набралась нового досвіду, попрактикувала свої навички наукових досліджень, попрацювала над написанням власних робіт (тези, статті). Дуже важливим я вважаю участь у вебінарі, який стосувався міжнародних наукометричних баз. Для мене це був перший крок у Всесвіт науки. Дякую, що кафедра підтримує студентів у пошуку вебінарів та конференцій. Це значно спрощує процес проходження практики». 

Друга студентка магістратури заочної форми Мироненко А.Д вийшла на зв'язок лише на момент заслуховування Звіту про науково-дослідницьку практику на кафедрі німецької мови. Вона пояснила неподання нею завдань з практики для оцінювання технічними причинами і пообіцяла все надолужити.  

Звіти про проведення науково-дослідницької практики магістрів І курсу факультету іноземних мов спеціальності 035 Філологія. Германські мови та літератури (переклад включно), перша – німецька для денної та заочної форм навчання було представлено на засіданні Вченої ради факультету іноземних мови 30 червня 2022 р.

 

Повідомлення підготувала відповідальна за виконання

науково-дослідницької практики на кафедрі німецької мови

доц. Блажко М.І.

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative