Факультет іноземних мов

22 лютого о 15:00 на четвертому засідання студентського наукового гуртка кафедри німецької мови «Субсистеми сучасної німецької мови Болдирєва Ангеліна, група НА 31, підготувала доповідь на тему «Слово як соціальний та культурний феномен: запозичення». Ангеліна Болдирєва коротко і зрозуміло розповіла про особливості запозичення слів як в українській мові, так і в німецькій. До слова, в кожній мові розподіл запозичень може бути дуже різним.

На засіданні всі учасниці отримали короткі тексти, в яких вчилися розпізнавати запозичення (зразок в галереї зображень):

Потім ми обговорили класифікацію запозичених слів в німецькій, яку пропонують авторки підручника «Der deutsche Wortschatz. Struktur, Regeln und Merkmale» К. Рьомер та Б.Матцке, навели приклади запозичень з текстів.

Цього разу зустріч була дуже особливою, адже учасниці вперше зустрілися в аудиторії. І хоча такий формат має свої недоліки, здобувачі скористалися можливістю, щоб розширити свої соціокультурні знання та поспілкуватися одна з одною на актуальну тему. Керівник наукового гуртка М. І. Блажко координувала роботу та надавала підтримку.

Також аудиторна зустріч дала можливість провести засідання у форматі воркшопу. Воркшоп – це семінар або майстерня. Така форма роботи є досить цікавою, бо вона включає активну взаємодію учасників один з одним, при цьому знання вони отримують самостійно через власні дослідження і дискусії.

Крім того, що ми розширили наш словниковий запас, поглибили знання з лексикології, повторили спеціальні терміни – Lehnwort, Fremdwort, Lehnübersetzung, Lehnprägung – ми зрозуміли, що  вживання запозичень є досить поширеним явищем, тому часто можна просто не звертати уваги, що те чи інше слово має іноземне походження. Для закріплення нових знань, Ангеліна запропонувала ще один новий для нас метод для рефлексії та самоперевірки – сенкан. Спосіб досить простий, але допомагає підсумувати отриману інформацію і запам’ятати її достовірно.

Щодо наступної зустрічі, то плануємо її на 15 березня, хоча формат буде залежати від обставин. На наступному засіданні поговоримо про територіальну маркованість слова. Це чудова можливість, щоб розширити країнознавчі знання та поділитися своїм досвідом у використанні діалектів, тому запрошуємо долучатись!

Повідомлення підготувала староста гуртка М.Синько, група НА 31.

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative