Факультет іноземних мов

25 січня 2021 о 15:00 відбулося третє засідання студентського наукового гуртка кафедри німецької мови «Субсистеми сучасної німецької мови». На порядку денному – представлення курсового проекту «Політичний лексикон німецькомовних текстів новин «Deutsche Welle», який виконала Полегенько Вікторія, ЗВО групи НА 41.

Формат засідання – відео конференція в мережі Skype, до якої долучилися всі охочі. І хоча це була перша зустріч після канікул, учасниці гуртка швидко включилися в роботу і провели годину з користю. Керівник наукового гуртка М. І. Блажко допомогла Вікторії з демонстрацією презентації і зорганізувала процес максимально продуктивно для всіх.

Вікторія Полегенько представила результати курсового проєкту на тему «Політичний лексикон німецькомовних текстів новин «Deutsche Welle», науковий керівник М. І. Блажко. Для пошуку інформації вони використали інформаційний портал Deutsche Welle, але для поглиблення історичних, фонових, лінгвістичних знань з теми Вікторія ґрунтовно попрацювала зі словниками, підручниками, науковими статтями. Вона зрозуміло пояснювала терміни, що було вжито у роботі.

Зокрема, учасниці гуртка дізналися, що лексикон – це сукупність слів, що створюються або використовуються особистістю або групою з певною метою, розширили знання про основні характеристики новини як жанру та про стандарти подання політичних новин. Всі учасниці цього зібрання розмірковували над тим, наскільки важливим є для кожної освіченої людини, зокрема здобувачів вищої освіти, цікавитися новинами не лише своєї держави, а й інших країн, з якими співпрацює наша держава. В проаналізованих текстах новин порталу Deutsche Welle увага приділяється Німеччині як члену таких всесвітньовідомих організацій як НАТО, ЄС, Сили Європейського Союзу (EUFOR); розбудові відносин із представниками інших країн, з політичними партіями. Доповідач виявила достатню компетентність у поданому матеріалі і відповіла на всі поставлені запитання. Їй рекомендовано підготувати наукову статтю за матеріалами доповіді та курсового проекту до «Вісника студентського наукового товариства» нашого університету. Бажаємо Вікторії успіхів!

Наступну зустріч плануємо на 15 лютого і сподіваємося, що вона відбудеться аудиторно. Для обговорення запропоновано надзвичайно цікаву тему: «Слово як соціальний та культурний феномен: запозичення (іншомовні слова, інтернаціоналізми, запозичене слово, калька)». Це буде цікавий досвід, тому запрошуємо долучатися всіх охочих!

Повідомлення підготувала староста гуртка М.Синько, група НА31. 

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative