Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

21 листопада 2018 р. у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя відбулась зустріч з народним депутатом України, відомим лікарем і політиком Олегом Березюком. Він прочитав студентам університету науково-популярну лекцію «Межа світів», у якій проаналізував шахрайство в історії щодо України і чинники, які впливають на суспільний розвиток.

«Невігластво – страшна річ, коли людина думає, що вона знає, а насправді вона або не знає, або знає не те. Ми, тим яким більше тридцяти, є продуктами системи колініальної і кожен з нас проходитиме цим шляхом – шляхом незнання як управляти. Немає жодної живої генерації українців, які мають цей досвід від початку і до кінця. Це об’єктивна реальність, а тому мусимо іти і вчитися», – звернувся політик до студентів, підвівши до основної мети – визначення численних недоліків та фальшувань історії, які відбувалися у ХХ столітті.

Одним із яскравих прикладів політичного й історичного шахрайства, яке призвело до численних репресій, Олег Березюк назвав Паризьку мирну конференцію 1919 року. Де британський учений і громадський діяч Ланселот Лоутон виголосив доповідь про українське питання у світі. Це «стирання з лиця землі» проводилося так успішно, що для більшої частини світу Україна залишилася тільки в поезії та переказах. Після, Україну як державу ніхто на політичні карти світу не наносив.

Надалі лектор наочно представив як рухалася межа між двома світами упродовж ХХ століття – від поширення східної деспотії до Берліну у 1945 році і до збільшення простору демократії  сьогодні, яке відбулося завдяки Революції Гідності в Україні.

«Після народного повстання в Україні наше суспільство стало зрілішим. А отже межа між східною деспотією і західною демократією посунулася зі Збруча на Сіверський Донець і перетворилася на лінію зіткнення АТО», – зазначив депутат.

Окрім того, лектор розповів про інші факти шахрайства і перекручування історії, пов’язані з культурним, ідеологічним та суспільним середовищем українців.

Зокрема, він навів приклад спотворення і збіднення образу Тараса Шевченка, яким займалася радянська пропаганда, й акцентував увагу на перекручуванні і переписуванні під канони радянської влади творчості Івана Франка Максимом Рильським («Лис Микита»). За словами політика, українці досі не змогли позбутися нав’язаних радянською пропагандою смислів та асоціацій.

Також Олег Березюк розповів про життя і творчість Іллі Рєпіна – українця, який у своїх картинах критикував російську імперськість і прославляв демократичні традиції України. Як відомо, зараз росіяни називають Рєпіна своїм художником, не вдаючись до об’єктивного аналізу його творчості. Лектор висловив переконання, що це є ще одним прикладом політичного шахрайства.

Завершивши аналіз маніпулятивних впливів щодо України та українців в історії, депутат наголосив, що упродовж останніх десятиліть наша держава добилася неабияких успіхів на міжнародній арені.

На завершення ректор університету Олександр Самойленко подякував депутату за оригінальну і цікаву лекцію і наголосив, що слухачі будуть мати підставу для роздумів над нашим сьогоденням і нашим майбутнім.

Наприкінці лекції  студенти мали нагоду поспілкуватися і подискутувати із парламентарем.

Підготувала: Тіна КОШЕЛЕВСЬКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитано 654 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative