Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Бій під Кру́тами відбувся 16 (29) січня 1918 року біля залізничної станції Крути , за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина.

Запекла боротьба тривала 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва».

У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Відтоді українці вшановують цей день, як символ героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за Незалежність.

29 січня 2018 року виповнюється 100 років бою під Крутами, в честь якого 28 та 29 січня відбулись заходи на території меморіального комплексу "Пам'яті героїв Крут" у селі Пам'ятне Борзнянського району Чернігівської області.

28 січня вихованці 24 ліцеїв з підвищеною військовою підготовкою з усієї України прибули спеціальним «Потягом єднання» на станцію Крути.  Під час меморіального заходу кожен ліцей отримав від військових Державний прапор з пам’ятними стрічками про легендарний бій.

У заході з вшанування Героїв Крут взяли участь Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, Міністр культури України Євген Нищук, Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов. Чернігівщину представляли голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Ігор Вдовенко, а також керівники районів та міст області, військові, громадськість. Повідомляє офіційний сайт Чернігівської ОДА.

28 та 29 січня до участі у заходах долучилась і делегація Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя у складі ректора Олександра Самойленка, викладачів, співробітників університету, а також студентів вишу.

На місці легендарного бою 29 січня відбулася робота оглядових екскурсійних вагонів, додаткових військово-історичних експозицій та виставок; літературно-мистецька композиція, присвячена вшануванню пам’яті Героїв Крут та церемонія покладання квітів до Меморіалу; а також поминальна літія в пам’ять про загиблих за рідну землю та мітинг з нагоди відзначення 100-річчя бою під Крутами; урочисте проходження військовослужбовців та ліцеїстів; патріотична концертна програма.

Молитва за Героїв об’єднала усіх, незалежно від віку та статусу, біля меморіалу лунали пам’ятні слова та вірші, гриміли залпи. Представники НДУ вшанували цей день, як символ героїзму та самопожертви молодого покоління. Всі бажаючі мали змогу побачити виставкову експозицію у вагонах, де частина студентів історико-юридичного факультету НДУ допомагала екскурсоводам у музейному комплексі.

Також 29 січня у Крутівській сільській раді відкрила роботу Всеукраїнська наукова конференція «Українська військова звитяга. Крути – 100 років потому: міфи й історичні уроки», модераторами якої виступили професор, завідувач відділу джерелознавства новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України Валентина Піскун та професор, завідувач кафедри історії України Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Євген Луняк. Друга частина конференції, присвячена 100-річчю бою під Крутами матиме продовження 30 січня 2018 р. у стінах Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя.

 

До теми:

Виставка «НЕВ’ЯНУЧИЙ ВІНОК ПАМЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ»

http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/novini-universitetu/item/1485-vystavka-nev-yanuchyy-vinok-pamyati-heroyiv-krut

 

Підготувала Валентина Ващенко

Фото Олександра Турчина

Прочитано 797 разів

Галерея зображень

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative