Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

З 2005 року за рішенням Генеральної Асамблеї ООН у всьому світі 27 січня відзначається, як Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

26 січня представники та студенти Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, військовослужбовці, представники єврейської громади, громадської організації ромів, адміністрація міської ради, депутати, учні та студенти навчальних закладів міста вшанували пам’ять жертв Голокосту.

Урочистості відбулися біля пам’ятника жертвам фашизму: на місці масового розстрілу євреїв, що знаходиться біля цегельного заводу.

Мітинг-реквієм відкрив заступник міського голови Григорій Олійник, згадавши разом з присутніми страшні події тих років.

На заході також виступили помічник народного депутата Олександра Кодоли Тамара Стратілат та член єврейської громади у Ніжині Валерій Фінкельштерн.

Виступаючі наголосили на тому, що прояви агресії до будь-якої нації – дуже серйозна проблема сучасності, і наш обов’язок – нагадувати, що найменші прояви такого явища завжди призводять до масштабних трагедій.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання, і після урочистих заходів, відбулося покладання квітів до пам᾽ятника жертв Голокосту.

Довідка:

Під час Другої світової війни від нацистського режиму загинули близько шести мільйонів євреїв, повідомляє ЮНЕСКО.

Майже кожна четверта жертва цього терору проживала на території сучасної України, оскільки на час початку Другої світової війни євреї становили 6 % усього населення УРСР. За історичними даними, у воєнні часи було знищено 540 ніжинських євреїв. "Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість", - йдеться в резолюції ГА ООН. Ініціаторами ухвалення документу виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами - ще понад 90 держав.

 

Підготувала: Валентина Ващенко

Фоторепортаж автора

Прочитано 762 разів

Галерея зображень

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative