Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

«Україна завжди залишатиметься моєю Батьківщиною,

місцем, де я виросла, сформувалася як особистість»

Мирослава Уніат – українка, що живе у Канаді. Талановита поетеса, що видала дві збірки своїх віршів, засновниця освітньої агенції, волонтерка, що допомагає студентам з усього світу отримати освіту та стати професіоналами своєї справи. Пише інтернет видання «Український інтерес».

Мирослава Уніат – випускниця Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Також, дівчина вивчала український фольклор в університеті Альберти у місті Едмонтон, та отримала диплом магістра.

 

Доброго дня, Мирославо. Скажіть будь-ласка, Ви закінчили Ніжинський державний університет, на якому факультеті Ви навчалися і коли?

Я  навчалася на філологічному факультеті  НДУ імені  Миколи Гоголя з 2006 по 2011 роки. Спеціальність – «Українська мова та література. Мова та література (англійська)».

Зараз – ви засновниця освітньої агенції в Канаді. Яким був Ваш шлях до заснування агенції, чим займалися, які цілі собі ставили?

Шлях до заснування освітньої агенції, я б сказала, був природнім та невимушеним. Він пов’язаний, власне, з тим, як склалося моє життя.

Після Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя я вступила до магістратури в Університеті Альберти в Канаді. Весь процес вступу і підготовки документів я проходила сама.  Змушена зізнатись, на те пішло багато нервів, хвилювань і недоспаних ночей. Після того, як я вже освоїлася в Канаді, багато людей почало цікавитися: як саме я вступала на навчання та як емігрувала… Я старанно і від душі все пояснювала друзям та знайомим. Згодом це вийшло за рамки якихось поодиноких розмов. Мені почали писати все більше і більше людей, і я  зрозуміла, що є попит на такі послуги,  яких колись не вистачало мені самій. Я знаю із власного досвіду, що вступ на навчання та переїзд до чужої країни – це досить складний процес. Зробити все самотужки не так вже й легко. Особисто я хотіла б, щоб в той час мені допомогли професіонали - однозначно все було б набагато легше.

Чому ви вирішили жити саме в Канаді, і там вивчати український фольклор?

Канада, як країна, була мені завжди цікавою. Інтерес до неї у мене з’явився ще в шкільні роки, коли за програмою ми вивчали творчість Василя Стефаника. Його новели про еміграцію українців до Канади мене дуже вразили.  Я ще тоді знала, що тут дуже велика українська діаспора і це є така собі невеличка Україна на Північно-Американському материку. Я ніколи не мала планів емігрувати, просто хотілося відвідати цю країну, пожити і познайомитися з людьми та культурою.

Чому саме український фольклор? Я шукала магістерську програму, яка була б логічним продовженням мого навчання у сфері української філології. Коли я натрапила на програму українського фольклору в Університеті Альберти, то зрозуміла, що це чудовий варіант. Тому я і вирішила вступити. Скажу відверто, що ніколи не шкодувала про свій вибір. Навіть, якби могла повернути час назад і була змога обрати будь-яку іншу спеціальність, свого рішення не змінила б. Навчання було надзвичайно цікавим, я одержала безцінний досвід та знання, познайомилась з великою кількістю чудових, розумних і талановитих людей. Надзвичайно вдячна своїм викладачам, а особливо науковому керівнику Наталії Кононенко - все було просто на найвищому рівні!

А хто надихнув Вас відкрити освітню агенцію, звідки зявилась така ідея?

Як я вже розповідала, створити освітню агенцію мене надихнула власна життєва історія, власний досвід та люди, які цікавилися навчанням та життям в Канаді.

Чим саме займається Ваша агенція? Які можливості мають абітурієнти або ж студенти агенції?

Best Education Choice – це освітня агенція, що розташована в місті Едмонтон, Канада. Також у нас є офіційний представник в Україні. Основою діяльності компанії є надання безкоштовних послуг студентам з усього світу та допомога у досягненні їх цілей у сфері освіти й кар'єри.

Best Education Choice будує партнерські стосунки з престижними коледжами, університетами та мовними школами Канади. Отже, клієнти компанії мають широкий вибір закладів, спеціальностей та програм. Ми прагнемо зробити процес вступу максимально прозорим та простим для наших клієнтів. Ми допомагаємо майбутнім студентам зробити правильний та свідомий вибір закладу та програми, займаємося оформленням  і подачею документів, слідкуємо, щоб документи були прийняті та розглянуті вчасно, вирішуємо всі питання, які можуть виникати, представляючи інтереси студента. Тобто допомагаємо та супроводжуємо студентів протягом усього процесу, а також підтримуємо після переїзду до Канади.

До того ж,  Best Education Choice надає своїм клієнтам можливість вивчення англійської мови уже в Канаді. Тобто майбутнім студентам не обов’язково складати тест з англійської для того, щоб приїхати навчатися.

Отже, можливості, що відкриваються для клієнтів Best Education Choice:

  • престижна середня та вища освіта в провідних навчальних закладах Канади;
  • безкоштовні консультативні послуги при виборі програми та закладу;
  • допомога партнерів компанії в оформленні та одержанні візи;
  • допомога при вирішенні питання проживання та влаштування життя в Канаді після вступу;
  • курси англійської для майбутніх студентів в Канаді та автоматичне зарахування на обрану програму по спеціальності;
  • можливість навчатися та працювати;
  • право залишитися в Канаді після навчання;
  • курси для вчителів англійської мови (підготовка викладачів англійської мови для іноземних студентів Канади та інших країн світу);
  • програми вивчення англійської в Канаді для школярів;
  • курси англійської мови в Канаді для всіх бажаючих.

Чи є у Вас в житті наставники чи вчителі, можливо близькі люди, у яких Ви багато чому навчились?

Правду кажучи, на життєвій дорозі часто трапляються люди, які мене надихають і в яких можна повчитися. Невимовно вдячна Богові за це. Мабуть, якби я почала перераховувати всіх, то інтерв’ю було б дуже довгим. (Сміється – Авт.)

Коли говорити про людей, які були для мене прикладом та надихали ще за роки мого життя в Україні, на думку спадає, перш за все, мій тато. Він завжди спонукав мене та сестер досягати більше і підкорювати нові вершини. Навіть коли ми мали якісь здобутки і доходили до мети, татові завжди було замало і він постійно казав, що можна було все зробити краще. Таким чином він і виховав мене, затяту перфекціоністку, яка прагне ідеалу у всьому. Дуже вдячна тату за стимули і натхнення ще з раннього дитинства. 

Якщо ж говорити про людей, які стали прикладом для мене в Канаді, варто згадати, відомих українців  діаспори. Багато з них приїхали сюди, не маючи зовсім нічого, але змогли згодом побудувати успішне життя та кар’єру у чужій для них країні  - просто захоплююся такими людьми! Найголовнішим є те, що досягнувши вершин, вони не розгубили моральних цінностей, не відцуралися свого коріння та не забули своєї історії. Такі родини активно займаються благочинністю, підтримують та розвивають українську культуру і традиції, вкладаючи кошти в різноманітні проекти. Моя магістерська програма українського фольклору в Університеті Альберти була одним з з таких проектів. Серед її ініціаторів та меценатів була українська родина Кулів, на честь якої названо архів українського фольклору при Університеті. Я дуже вдячна цим людям, адже саме завдяки їм я отримала стипендію та змогла навчатися в Канаді, здобула чудову освіту і тепер маю низку можливостей будувати життя своєї мрії. Саме такі  люди надихають досягати того рівня, коли ти можеш допомагати іншим.

А поезія – це хобі? Можна цим заробляти, чи це залишається на рівні вільного часу?

Поезія – це ліки для душі. Хоча зараз я пишу не так часто, але поезія завжди залишиться частинкою мене.  Пишу я не заради фінансової нагороди.

В Україні моє ім’я завжди більше асоціювали з поезією. У Канаді більшість знає мене як людину, зорієнтовану на кар’єру. Таке незвичне поєднання.

Скажу відверто: зараз муза приходить значно рідше, ніж колись, і говорить здебільшого англійською.

Кого б Ви порадили почитати із сучасних і не тільки поетів?

Моєю улюбленою поетесою була і залишається Ліна Костенко. Зараз я почала розширювати коло своїх інтересів і читаю прозу. Люблю літературу, яка допомагає розвиватися, культивувати моральні цінності, спонукає бути гарною людиною і залишати позитивний слід у світі. Одним із таких авторів є канадський письменник, фахівець з мотивації, лідерства та розвитку особистості Робін Шарма. Всім раджу прочитати його книгу «Монах, який продав свій Фераррі».

Які у Вас плани на майбутнє? Чи все чого хотіли – Ви вже досягли?

Планів ніколи не бракувало. Взагалі, моя ціль в житті – розвиватися збалансовано: працювати над душею, тілом і розумом. У контексті цього інтерв’ю, думаю, доцільно було б розповісти про плани пов’язані з моїм освітній проектом Best Education Choice. Я прагну розвинути його та вивести на такий рівень, коли моє їм’я будуть асоціювати з людиною, яка змінює життя інших на краще. Я вважаю, що якісна освіта, досвід, який людина може здобути в період перебування в Канаді, неодмінно допоможуть їй будувати життя своєї мрії. Я маю на меті допомогти якомога більшій кількості людей реалізувати їх плани у сфері освіти та кар'єри.

Скільки років Ви живете за кордоном? Чи сумуєте за Батьківщиною?

У Канаді живу з 2011 року. Звісно, сумую за Україною, а особливо за рідними і друзями. Намагаюсь приїжджати до них в гості двічі на рік. Україна завжди залишатиметься моєю Батьківщиною, місцем, де я виросла, сформувалася як особистість.

Щоб Ви порадили абітурієнтам, студентам нашого вишу, випускникам? 

В першу чергу, як це не попсово звучить, - працювати над собою у всіх напрямках (фізичне і духовне здоров’я, освіта та саморозвиток і т.д.)

Я раджу з самого початку визначитися та розробити план, за яким потрібно рухатися. Наприклад, якщо студент планує продовжити навчання за кордоном варто якомога раніше почати працювати над англійською. Навіть якщо її рівень буде не досконалим, можна продовжити її вивчення вже закордоном, але чим вищий її початковий рівень, тим краще для студента. Варто також подумати, яка програма була б логічним продовженням тієї, яку вивчає студент зараз, та намагатися опанувати матеріал якомога краще, щоб він легше сприймався англійською.

Також я хотіла б порадити студентам працювати паралельно з навчанням на неповну зайнятість, віддалено (таких пропозицій сьогодні безліч), щоб набиратися досвіду, розширювати коло знайомств, вчитися будувати стосунки з людьми. До речі Best Education Choice також пропонує молодим активним людям оплачувані стажування, коли вони матимуть можливість одержати кошти, які в подальшому можуть бути використані на навчання в Канаді. І головна порада, яка, можливо, також звучить надто звично, але все ж, вона є ключем до успіху: ніколи не здаватися, особливо на півдорозі! Дуже важливо мати чітку ціль і часові рамки її досягнення. Не втрачайте мотивацію та змушуйте себе підкорювати все вищі й вищі вершини!

 

Валентина Ващенко,

спеціально для офіційного сайту НДУ ім. Миколи Гоголя

Фото з архіву Мирослави Уніат

 

 

Прочитано 1211 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative