Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

ХХ Всеукраїнський юніорський конкурс музично-виконавської майстерності завершив свою роботу. Започаткований в Ніжинській вищій школі, мистецький юнацько-молодіжний форум проводиться щорічно з 2022 року, і наразі є результатом співпраці двох старовинних навчальних закладів України – Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського та Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Нинішній, ювілейний форум відбувся за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства освіти і науки України, Національної академії мистецтв України, Національної Всеукраїнської музичної спілки.

Заснований понад двадцять років тому, юніорський конкурс музикантів невпинно розвивався, набував нових художніх рис, і нині є одним з найдемократичніших та знаних мистецьких юніорських змагань, визнаних у культурному просторі України. У 2019 році йому присвоєно ім’я видатного українського хорового диригента – академіка Олега Семеновича Тимошенка, який у перші роки існування конкурсу був Головою журі, сприяв формуванню унікальної концепції Всеукраїнського юніорського конкурсу музикантів-виконавців, його становленню та популяризації серед мистецької громадськості та музичних навчальних закладів України.

Під час онлайн церемонії відкриття конкурсу до учасників та гостей звернувся Почесний Президент конкурсу – ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, кандидат історичних наук, доцент Олександр Самойленко й наголосив, що в цей складний для нашої держави час, в умовах героїчного спротиву українського народу військовій агресії, оргкомітет та журі радо вітають талановиту молодь та їхніх  наставників на змаганні, що проводиться в ім’я Миру та Перемоги! Юніорське змагання музикантів спрямоване на духовний розвиток молодого покоління та формування їхньої мотивації до вдосконалення фахової майстерності. Формат конкурсу дозволяє максимально адресно поєднувати змагальний та освітній компоненти: в межах конкурсу традиційно проводиться наукова конференція, майстер-класи та творчі зустрічі з авторитетними членами журі, відомими педагогами, концертуючими музикантами. Мистецьким подвижництвом ми спільно доводимо, що навіть нині, коли гримлять гармати, музи не мовчать!

Нині журі конкурсу очолив Максим Тимошенко – ректор Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського,  заслужений діяч мистецтв України, кандидат культурології та доктор філософії, професор, який натхненно привітав учасників конкурсу: «Від імені журі вітаю талановиту українську  молодь та їхніх наставників напередодні цього знакового форуму! Двадцять років поспіль юніорський конкурс втілює високу мету – формування відкритого культурно-освітнього простору для музично-естетичного розвитку юних музикантів!      Пишаюся тим, що конкурс носить ім’я мого славетного Батька – академіка О. С. Тимошенка, багаторічного ректора Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського! Високого статусу конкурсу надає підтримка Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського, представники професорсько-викладацького корпусу якої беруть участь в роботі журі. Нині конкурс юніорів продовжує свій потужний творчий поступ заради  майбутньої Перемоги та процвітання нашої Батьківщини!»

Автор проєкту конкурсу з моменту його заснування – заслужений діяч мистецтв України, професор Людмила Шумська, випускниця класу академіка О. С. Тимошенка, у зверненні до учасників зауважила, що концептуальний фокус конкурсу юніорів – це збереження та розвиток національних традицій музично-виконавської майстерності, як найпотужнішого пласта культурної спадщини нашого народу. За майже двадцятирічну історію конкурсу, організатори зберегли його благородну просвітницьку місію, престижний імідж, високу планку професійних критеріїв та пишаються тим, що потужна генерація сучасних виконавців у різних сферах музичного мистецтва розпочала свій професійний поступ з перемоги на юніорському конкурсі!  

До участі у конкурсі були допущені вокалісти, піаністи, хорові диригенти, виконавці на оркестрових інструментах, хори, капели та ансамблі – учні, студенти та магістранти усіх рівнів музичної освіти.

Майже 200 учасників представили переважну більшість регіонів України. Географія цьогорічного конкурсу вражає: Білгород-Дністровський, Бердичів, Богуслав, Вінниця, Дніпро, Дрогобич, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Київ, Кривий Ріг,  Кропивницький, Луцьк, Львів, Миколаїв, Ніжин, Одеса, Полтава, Рівне, Славутич, Суми, Умань, Черкаси, Чернівці, Чернігів, Ужгород, Харків, Херсон, Хмельницький, Шостка та ін.

До складу високоповажного журі увійшли відомі професійні музиканти з НМАУ імені П. І. Чайковського та НДУ імені М. Гоголя: народні артисти України, професори Олександр Дяченко, Микола Шумський; народна артистка України Марина Гончаренко (ЧМК імені Л. М. Ревуцького); заслужені діячі мистецтв України, професори Наталія Лукашенко, Людмила Шумська, Юлія Пучко-Колесник, Людмила Костенко; заслужені артисти України професори Михайло Мимрик, Людмила Федорова, Юрій Федоров, професор Любов Матвійчук; заслужені працівники культури України – професор Неля Величко та доцент Алла Хоменко; кандидати наук, доценти Лариса Гусейнова, Тетяна Ляшенко, Любов Дорохіна, Олена Спіліоті, Тетяна Раструба.

Понад два тижні тривали прослуховування конкурсантів, які вразили поважне журі  віртуозною майстерністю та багатим репертуаром: конкурс заохотив до участі винятково обдарованих студентів та учнів з  різних регіонів нашої держави, самобутня творчість яких, навіть в умовах зовнішніх викликів, є уособленням життєствердного духу українського народу. Навіть віртуальна комунікація учасників та журі подарувала всім хвилини радості й натхнення, переконала у вірності обраного юними виконавцями шляху, додала оптимізму, мистецької енергії та невичерпного натхнення всім причетним.

Незгасна творчість  талановитих юніорів, їхніх наставників, концертмейстерів  – це потужний культурний фронт нашої країни, його духовна зброя і надія на відродження!

На відео – Володарі «Gran-prix» в категорії D2 (класичні та педагогічні університети), здобувачі освітньої програми 025 «Музичне мистецтво» НДУ імені Миколи Гоголя – Яна Ікальчик (номінація «Фортепіано»), клас доцента Лариси Гусейнової та Володимир Гливацький (номінація «Хорове диригування»), клас професора Людмили Шумської. 

Відкрти буклет для ознайомлення.

 

Пресцентр мистецької платформи НДУ

Відео запис – Денис Коваль

 

Прочитано 165 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative