Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою випустив у світ чергове число часопису «Наш український дім» (№2, 2021). Видання розраховане на викладачів, учителів, студентів та, зрештою, громадян, яких хвилює питання нашого націєтворення.

На сторінках свіжого випуску можна ознайомитися із заповітом Домініки Огієнко, яка була дружиною українського науковця, політика, релігійного діяча Івана Огієнка. Професор Микола Тимошик дослідив цей потужний за силою впливу та змістом документ. Щоб осягнути патріотичний дух Домініки Данилівни, варто згадати лише одну красномовну деталь:хвора, прикута до ліжка, у нерівному змаганні з немилосердним болем, вона не просто чекала смерти. Вона… працювала. Вичитувала коректуру редагованих чоловіком журналів «Рідна Мова» та «Наша Культура», − практично всю «чорнову» роботу перебирала на себе.

Непростий життєвний шлях був і в активної представниці української діаспори в Австралії Олени Борис: війна, смерть батька-професора в Лук’янівській в’язниці після страшного побиття працівниками НКВС, еміграція як порятунок від тоталітарної комуністичної системи.

У розділі «Наукові розвідки» кандидатка філологічних наук Наталія Єржиківська досліджує творчість Миколи Вороного. Докторка філогічних наук Леся Генералюк актуалізує нам постать Святослава Гординського. Головне питання над яким він розмірковував: чи повстане, чи зможе повстати наш народ відстоювати свою державу та скільки ще попереду «боїв тих, поривань, що їм прогуркотіти...»

Журналістка Наталія Терамае вивчила фінський період у житті Марії Заньковецької. Її чоловік обмежував роль жінки родиною та побутом, натомість вона в Гельсінґфорсі врешті отримала можливість здобути професійну музичну освіту та невдовзі стала примою українського театру. Вийшли за межі побутової праці й учасниці тріо «Львів’янки», про яких пише аспірантка Валерія Клапчук.

Також дисонує з ґендерними стереотипами зміст статті аспірантаВолодимира Барова. У центрі уваги переосмислення ролі жінки на війні, зокрема в армії УНР. Кандидат історичних наук Юрій Щур своєю чергою присвятив дослідження зв’язковій окружного проводу ОУН Надії Артюховій.

Микола Гоголь захоплювався Італією, це прочитується навіть на текстуальному рівні. Чи володів він італійською? Відповідь на це питання можна знайти в статті кандидата філологічних наук Анатолія Роліка.

Надія Онищенко рецензувала книгу Галини Кравчук «У чужій далекій стороні» про те, як українці, утікаючи від гніту чужинців, злиднів та несправедливості, у пошуках землі та волі вирушили до далекої Канади. Натомість заслужену журналістку України Ганну Дениско зацікавила книга Лесі Богуславець з Австралії «Жарти з вогнем».

Публікуємо також переклади з мови скотс, шведської та старонорвезької наших постійних авторок кандидатки філософських наук Ольги Смольницької та кандидатки філологічних наук Олени О’Лір. А для ліпшого розуміння чарівно-героїчного світу шотландських та скандинавських балад варто прочитати статтю Ольги Смольницької.

Архів часопису «Наш український дім» розміщується тут http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/pravila-oformlennya-ta-podannya-rukopisiv-do-chasopisu-nash-ukrajinskij-dim

 

 

Дарія Бобрик

Прочитано 341 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative