Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Проект «Інтерактивний скансен», поданий викладачами та співробітниками Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя спільно з громадською організацією «Ніжинська гільдія митців» на конкурс грантів в рамках проекту DOBRE, підтримано Українським Жіночим Фондом.
Авторами проекту стали випускниці 21 Академії жіночого лідерства Юлія Кузьменко (керівниця проекту), Ніна Кущенко (голова правління ГО «Ніжинська гільдія митців»), Оксана Щотка, Жанна Володченко, Антоніна Конончук та Олена Конончук, а також громадські активісти – Анна Парубець та Іван Кедун, якому, власне, і належить ідея створення інтерактивного скансену.

Суть проекту полягає у сприянні популяризації знань з гендерної тематики, подоланню гендерних стереотипів та розвитку гендерних студій шляхом створення інтерактивного скансену – музейного комунікативного простору під відкритим небом. Завдяки скансену можна буде дізнатися про еволюцію ролі жінки в українському суспільстві в історичній ретроспективі шляхом участі у творчому процесі та історичній реконструкції жіночої повсякденності та традиційних «жіночих-нежіночих» практик (гончарство, ткацтво, вироблення оберегів, ковальство, стрільба з луку, участь у народних обрядах тощо) і через власний досвід усвідомити як з допомогою гендерних норм та очікувань культура відтворює, закріплює і формує гендерні ролі та стереотипи, регулює родинні та професійні відносини між жінками та чоловіками. Разом з тим, інтерактивний скансен стане відкритим простором для самопізнання та розвитку лідерського потенціалу молодих жінок, для організації інтелектуального, творчого, релаксаційного дозвілля студенток, а також слугуватиме осередком для мережування активних жінок міста та самореалізації лідерок громади.
Скансен – це не просто музей під відкритим небом, це простір для творчості та релаксу. Тому його можна використовувати не лише у якості атракцій, але і як платформу для творчих майстер-класів, навчальних та арт-терапевтичних тренінгів. Таким чином, інтерактивний скансен – це творчий осередок, де можна пізнати історію та сьогодення через процес творення та діалог.
Вибір цього засобу для вирішення проблеми невипадковий, адже інтерактивний скансен має стати:
по-перше, загальнодоступним літнім простором для проведення освітніх, культурно-мистецьких, арт-терапевтичних та інших ініціатив, які були б орієнтовані на потреби та запити громади та, передусім студенток та інших категорій жіноцтва;
по-друге, Ніжин має достатню кількість фахівців для реалізації проекту – професійних історикинь, науковиць, музейниць, психологинь та мисткинь, які прагнуть працювати на задоволення попиту мешканців міста на інтелектуальний, творчий розвиток та покращення ментального здоров’я громади;
по-третє, цементуючим осередком активних громадян міста та осердям громадянського суспільства, де жінки будуть не просто рівноправними учасницями процесу, а ініціаторками, творцями та головними акторами цього простору, на ґрунті чого відбуватиметься консолідація лідерок громади;
по-четверте, привабливим туристичним об’єктом, базою для розвитку подієвого туризму в Ніжині, що збільшить потік туристів до міста (на території Чернігівської області ще немає жодного інтерактивного скансену), а відтак, сприятиме масштабуванню проекту.
Інтерактивний скансен буде розміщений на території агробіостанції Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.
Мета пропонованої ініціативи полягає у популяризації знань з гендерної тематики, сприянні подоланню гендерних стереотипів та розвитку гендерних студій шляхом створення «інтерактивного скансену» як відкритого простору на свіжому повітрі для забезпечення потреб громадян Ніжинської ТГ (передусім студенток, молодих мам та інших категорій жінок) у проведенні просвітницьких та культурних заходів зусиллями випускниць 21 Академії жіночого лідерства, інших активних громадянок Ніжина та інституцій громадянського суспільства Ніжинської ТГ.
Реалізація проекту запланована на серпень - жовтень 2021 р.
Сума гранту від УЖФ - 81 719,00 грн.

Внесок Ніжинської міської ради та НДУ імені Миколи Гоголя становить по 10% від суми отриманого гранту.

Заплановані активності:
Фестиваль експериментальної археології та арт-терапії «”Жіночі / нежіночі” ремесла Ніжина: історія та сьогодення»;
Публічний лекторій «Цікаво та просто про жінок в історичній ретроспективі»;
Школа гендерної освіти для сучасної української родини;
Арт-психологічна майстерня «Ленд-арт театр» Психологічна група для активізації лідерського потенціалу студенток через підвищення їх самоповаги та самоцінності;
Клуб «Дівчачі посиденьки» (тренінг «Тайм-менеджмент сучасної жінки»).

Проєкт "Інтерактивний скансен" виконується випускницями Академії Жіночого Лідерства, яка реалізується Українським Жіночим Фондом в партнерстві з Національним Демократичним Інститутом Міжнародних Відносин (NDI) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)». Ніжинська ТГ є партнером програми DOBRE, яка реалізується консорціумом організацій на чолі з організацією Всесвітні Громади (Global Communities) й фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Прочитано 393 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative