Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою випустив у світ чергове число газети «Український дім». На першій шпальті розміщено статтю професора Олександра Астаф’єва про лавреатку Нобелівської премії з літератури Ольгу Токарчук, яка має українське коріння. Що змусило успішну польську письменницю емігрувати? Чому її так цікавить категорія культурного пограниччя? Відповіді на ці запитання шукайте в матеріалі.

Тарас Чернега, голова культурного фонду «Ватра», що діє в Астані, розповів в інтерв’ю про тернистий шлях до національної ідентичності, про українське шкільництво, пресу та культурно-мистецьке життя в азійському просторі.

Як знайомити дітей наших діаспорян з українськими традиціями радить Анна Вишневська – директорка Рідної школи у місті Вікторія, Канада.

Під час презентації першого в Україні перевидання книги Дмитра Нитченка – фундатора українського шкільництва в Австралії – «Від Зінькова до Мельборну» його онук розповів, що дід, незважаючи на чужомовне оточення, навчив його читати та писати українською ще до того, як він пішов до місцевої школи. Детальніше про подію читайте в статті заслуженої журналістки України Ганни Антипович.

Редакція газети «Український дім» відвідала кілька презентацій. Зокрема, публікація Надії Онищенко «Полемічні рамки шістдесятництва» висвітлює дискусію інтелектуальної спільноти, що її викликала монографія професорки Людмили Тарнашинської. А в дописі Дарії Бобрик мовиться про презентацію факсимільних видань Реймського Євангелія та Віденського Октоїха в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя. Ці події повертають національні цінності в Україну.

Кандидат історичних наук Петро Гаврилишин подарував нашій бібліотеці примірник своєї монографії «Українська трудова імміграція в Італії (1991–2011 рр.)». Ознайомитися зі змістом цієї книги можна, прочитавши анонс Ольги Моціяки.

Нині події 29 січня 1918 року на станції Крути сприймаються особливо гостро. Всеукраїнська наукова конференція «Крути: проблеми державотворення від доби Української революції (1917–1921 рр) до сьогодення» була приурочена 102 річниці бою. Цього ж дня в нашому виші відбулася зустріч з акторами фільму «Крути 1918», був показ кінострічки. Зміст заходів висвітлений у звіті з промовистою назвою «Свобода в рабстві чи самостійна державність?»

Зі свіжим випуском часопису «Український дім» можна ознайомитися тут http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

 Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою

Прочитано 582 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative