Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Всеукраїнське товариство «Просвіта»

Фундація ім. митрополита Іларіона (Огієнка)

Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя

  

«ЗАПІЗНІЛЕ ВОРОТТЯ» У НІЖИНІ

Мультимедійна презентація

канадсько-українського

видавничого проєкту

 

Цей захід, що відбудеться у вівторок, 25 лютого 2020 року,

у 212 аудиторії Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя (старий корпус) об 11.50, безпомильно можна назвати сенсаційним

 

Відомий в Україні та за кордоном учений, публіцист, громадський діяч, член національних спілок письменників і журналістів України, доктор філологічних наук, член центрального проводу Всеукраїнського товариства «Просвіта» професор Микола Тимошик (виходець із села ДАНИНА) представить свій 21-томний видавничий проєкт «Запізніле вороття». У його основі – досі не друковані в Україні, заборонені свого часу радянським режимом, твори видатного діяча українського відродження Івана Огієнка (митрополита Іларіона). Книги входять друком у двох видавничих серіях – «Рукописна спадщина» та «Зарубіжні першодруки».

У першій серії вже побачили світ такі твори Огієнка (Іларіона): «Рятування України», «Тарас Шевченко», «Розп’ятий Мазепа», «Богдан Хмельницький», «Українське монашество», «Містечко Брусилів та його околиці».

Твори другої серії: «Історія української літературної мови», «Українська культура», «Свята Почаївська лавра», «Слово про Ігорів похід», «Українська церква за час Руїни», «Українська церква», «Історія українського друкарства», «Рідна мова», «Наша літературна мова», «Служити народові – то служити Богові», «Ідеологія Української церкви», «Любімо свою Українську церкву», «Дохристиянські вірування українського народу», «Світильники землі української», «Як Святе Письмо ставало українським».

Кожна із цих книг представляє цілі пласти з історії української культури, які потребують політично не заангажованого переосмислення й достойного пошанування сучасниками. Книги ці, що чекали свого повернення в Україну більш ніж півстоліття, насичені колосальним фактологічним матеріалом, спонукають думати й діяти.

Право на першовидання творів Івана Огієнка в Україні з канадських рукописних фондів професор Тимошик отримав від канадської сторони 2000 року під час презентації в десяти найбільших містах Канади його нової книги «Лишусь навіки з чужиною: Іван Огієнко (митрополит Іларіон і українське відродження)». Книга обсягом більш ніж півтисячі сторінок була написана на основі опрацювання автором колосального архіву митрополита Іларіона у Вінніпезі.

Видання проєкту здійснюється під маркою відродженого професором Тимошиком у Києві Огієнкового видавництва «Наша культура і наука», що діяло до і після Другої світової війни в Польщі, Швейцарії, Франції та Канаді.

Презентація «Запізнілого вороття» відбувається в рамках здійснюваного видавництвом «Наша культура і наука» всеукраїнського туру-презентації забороненої раніше Огієнкової спадщини в регіонах України.

Такі презентації вже відбулися:

В Україні: Києві, Полтаві, Дніпрі, Тернополі, Львові, Одесі, Миколаєві, Черкасах, Умані, Чернівцях, Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Кропивницькому, Запоріжжі, Житомирі, Вінниці, Херсоні, Чернігові, Барі, Острозі, Брусилові, Радомишлі.

За кордоном – у Вінніпезі, Торонто, Гамільтоні, Саскатуні, Йорктоні, Едмонтоні, Ріджайні, Монреалі (Канада); Римі, Мілані (Італія); Стемфорді, Клівленді, Вашингтоні (США); Лондоні, Манчестері (Великобританія); Варшаві, Любліні, Сяніку (Польща).

Особливе емоційне й пізнавальне враження від такої зустрічі залишається ще й тому, що розповідь професора Миколи Тимошика супроводжувалася показом рідкісних документів та інших матеріалів за допомогою мультимедійної системи.

Книжки «Запізнілого вороття» можна буде придбати після презентації за відпускними цінами видавця.

Також у рамках заходу буде презентовано НОВІ ПРАЦІ професора Миколи Тимошика ПРО ДОЛЮ СЕЛА ТА УКРАЇНСЬКОЇ ЕМІГРАЦІЇ:

  • «Його бій за державність» (К., 2017, 378 с.),
  • «Запізніле вороття» (К., 2017, 392 с.),
  • двотомник «Село» (Т. 1. «Зійти з безпам’ятства» (К., 2017, 420 с.) та Т. 2 «Трудний шлях відмосковлення» (К., 2017,  580 с.),
  • «Українська книга і світ»  (К., Вашингтон. 516 с.),
  • «Українська книга і преса в Італії» (К., 2015, 352 с.),
  • «Як ти українець» (К.: Парламентське видавництво, 2019, 650 с.).

 

 

Прочитано 543 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative