Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Його правдиво доносять до читачів автори й укладачі щорічного українсько-грецького альманаху «ВІСНИК – АГГЕΛΙΑΦΟΡΟΣ». У виданні за 2018 рік головна редакторка, котра очолює Асоціацію української діаспори в Греції «Українсько-Грецька Думка» і є членкинею Ради директорів Світового Конґресу Українців Галина Маслюк так визначила мету видання: «Ми концентруємося на спростуванні міфів, що їх продукує у світі північний сусід України. Багато людей дихнули би вільніше якби мали доступ до правдивої інформації. Саме задля висвітлення Правди – не лише минулого, сьогодення, але й заради майбутнього, докладаємо зусиль, навіть якщо це є краплею в морі російської дезінформації. Щиро віримо, що наші краплини зіллються в якийсь момент у потужний океан, хвилі якого зметуть зі свого шляху віковічні нашарування брехні та інтриг».

Кожна з 223 сторінок українською та грецькою мовою є змістовною й цікавою для тих, хто досліджує проблеми освіти в нас і в діаспорі, любить поезію, шанує історію. Альманах залюбки прочитають і ніжинці. Адже в XVІІ столітті греки отримали в українському Ніжині умови для творення власної історії. Економічні та культурні зв’язки грецької спільноти, яка переважно мала купецький характер, швидко перетворили наше місто у впливовий центр міжнародної торгівлі Східної Європи, спричинили до масового надходження капіталів. Важко уявити, яким би був сучасний Ніжин без греків, без унікальних пам’яток містобудування, що залишилися нам у спадок від грецької громади.

Пані Маслюк переконалася в цьому будучи торік нашою гостею, тому опублікувала привітання від Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя за підписом ректора, доцента Олександра Самойленка з 20-річним ювілеєм Асоціації української діаспори в Греції «Українсько-Грецька Думка». А ще наукові розвідки професора Григорія Самойленка «Микола Гоголь і студенти грецького походження в Гімназії вищих наук князя Безбородька в Ніжині» та Надії Онищенко «Тарас Шевченко і ніжинські греки».

Щемно написала Вікторія Тимчишин про перебування в Греції дітей небесного легіону, чиї батьки загинули на російсько-українській війні. Серед дев’яти маленьких українців була й ніжинка Маргарита Шепелюк. Її вітчим офіцер Олексій Шепелюк за героїзм і вірність присязі, виявлені в захисті державного суверенітету, нагороджений посмертно орденом «За мужність ІІІ ступеня».

Інформаційна війна за Україну почалася ще за часів УНР і точиться донині. Про це публікації знаної архівістки з Одеси Лілії Білоусової та професора з Києва Миколи Тимошика. Її продовжує сьогодні українсько-грецький альманах, що вийшов завдяки підтримці Міністерства закордонних справ України та прихильників нашої держави.

Надія Онищенко

На обкладинці: Ікона української художниці в Греції Оксани Чаус «Замилування». Дерево. Іконопис з різьбленням. 

На фото: Галина Маслюк

Прочитано 645 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative