Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Вчені з Кембрижу, Стаффорду, Парижу, Брюсселю

з’їдуться до Ніжина задля «відродження традицій»

З 23 по 25 листопада 2018 року на базі Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя за підтримки Ніжинської міської ради триватиме І Всеукраїнський археологічний з’їзд, головним організатором якого є Інститут археології НАН України.

Чи готовий Гоголевий виш прийняти гостей з різних куточків України, ближнього та далекого зарубіжжя, журналісти інтернет-видання «Нежатин» поцікавились у ректора навчального закладу Олександра Самойленка.

Що для Ніжинського університету означає проведення І Всеукраїнського археологічного з’їзду?

З Інститутом археології НАН України ми маємо досить тривалу і плідну співпрацю, яка реалізується в межах двосторонньої угоди. Сьогодні ці партнерські взаємини виливаються у даний науковий захід. Ми стали базою для проведення цієї, без перебільшення, знакової історичної події, і мушу сказати, що для нас це велика честь і відповідальність. Заявок, насправді, дуже багато і оргкомітет з’їзду проводив досить ретельний відбір наукових доповідей, повідомлень, які будуть звучати на ньому. Ми ж, зі  свого боку, маємо забезпечити організацію і проведення цього заходу в стінах нашого університету на високому рівні, щоб він став дійсно пам’ятним для всіх його учасників.

Чому саме в цьому році?

Звичайно ми йшли до цього тривалий час. Взагалі, традицію проведення археологічних з’їздів було закладено в другій половині ХІХ ст. і кілька таких зібрань було проведено і в українських містах (Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові, Чернігові).

Щодо часу проведення, то тут кілька чинників. По перше, в листопаді практично завершився сезон проведення розкопок, готуються звіти за проведені роботи, що дозволить українським і зарубіжним вченим прозвітувати за свої відкриття, а їх в цьому році на ниві археології було достатньо багато. По друге, 150 років тому, в листопаді 1868 року почав засідати підготовчий комітет, який готував перший археологічний з’їзд. Крім того, що в 1908 року, в Чернігові, тобто 110 років тому проводився останній такий з’їзд в Україні (в 1911 р. був ще з’їзд у Новгороді, а в 1914 р. у Пскові він не відбувся). Тому, як бачите, час і місце проведення обрано не випадково. Традиції таких потужних наукових форумів відроджуються, і приємно, що саме в Ніжині.

 Чим будете дивувати гостей з-за кордону?

Дивувати, думаю будуть усі. Традиційно гості відзначають гостинність Ніжина і доброзичливість ніжинців, сподіваємося, що й учасники з’їзду поїдуть з нашого міста з такими ж враженнями. Нам є що показати гостям і в плані наукових досягнень, і культурних надбань, а гості, ми маємо таку надію, вразять нас своїми доповідями та відкриттями. Ми очікуємо науковців із 20 областей України, практично всі регіони нашої держави будуть представлені на цьому форумі. Крім того, очікуємо  вчених із Кембріджу, Стаффорду, Парижу, Брюселю, з кількох польських і німецьких навчальних закладів та наукових установ, з двох університетів Японії. В цілому сподіваємося, що відбудеться велике наукове свято на території нашого древнього міста.

Оцінюючи роботу археологів, які працюють на базі університету, яка їхня знахідка особливо вразила і запам’яталась?

Треба відмітити, що протягом останніх років археологія дуже активно розвивається, і не тільки в Ніжині, а й по всій Україні, про що свідчать ті знахідки та відкриття, про які час від часу з’являється інформація на шпальтах газет і на сторінках інтернет видань. Спостерігається науковий прорив. Щодо роботи наших колег, то я б не зупинявся на якійсь одній конкретній знахідці, але те, що робиться взагалі університетською лабораторією і нашими співробітниками в останні роки – це заслуговує на велике схвалення і повагу. Ті ж  підземелля біля Всіхсвятської церкви,  які вони досліджували останнім часом. Звісно, багато ще роботи попереду, але для Ніжина – це буде певною мірою революційний прорив. Якщо їх вдастся нормально обладнати, зробити там підземні музеї, то Ніжин стане одним з головних туристичних центрів в України. Треба відмітити і розкопки давньоруського городища на території мікрорайону Ветхе. Ми тепер можемо в певній мірі стверджувати про наявність таких древніх городищ і поселень у Ніжині. У підсумок хочу підкреслити – те, що роблять наші наукові співробітники є дуже великою  справою для історичної й археологічної наук, краєзнавства, міста Ніжина і регіону в цілому.

Джерело: http://nezhatin.com.ua

Фото з аріхву

 

 

Прочитано 615 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative