Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Починаючи з 2010 року в Ніжині та Батурині відбувається вже гарно знане, насамперед у вітчизняних наукових колах, представницьке зібрання: міжнародні Спаські читання. Цей краєзнавчий форум об’єднує  провідних вчених, спеціалістів в галузі пам’яткознавства, музеології, історичної регіоналістики, етнології, церковної історії та наукову молодь, серед якої аспіранти, здобувачі та студенти-магістранти. Організаторами даного краєзнавчого форуму виступають: Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського, Центр Пам´яткознавства НАНУ і УТОПІК  України, Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя, Ніжинська міська рада та інші науково-освітні установи і заклади.

Протягом трьох днів, з 12 по 14 вересня у Ніжині та Батурині відбуваються ювілейні V Спаські міжнародні наукові читання, присвячені 100-річчю музейної діяльності І.Г. Спаського та 25-річчю створення Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця». Учасниками читань були представники з різних міст України, зокрема з Чернігівщини. Завітали і гості з  ближнього зарубіжжя.

Під час урочистого відкриття краєзнавчого форуму в Ніжинській міськраді старший науковий співробітник Центру Пам´яткознавства НАНУ і УТОПІК  України Сергій Зозуля привітав присутніх та підкреслив, що даний захід є дуже важливим для наукової спільноти і подякував всім, хто завітав до Ніжина, аби поділитись результатами своїх досліджень, подальшими планами у цій роботі та послухати колег.

Присутній на форумі заступник міського голови Ігор Алєксєєнко у своїх вітаннях зауважив що V читання – це вже невеличкий, але ювілей, після якого можна підводити попередні підсумки. Для ніжинців вони полягають в тому, що із забуття до нас повертаються історичні постаті, котрі заслуговують на увіковічення. Також Ігор Володимирович наголосив, що міська рада буде підтримувати наукову думку в Ніжині, в першу чергу для того, аби місто залишалося потужним освітнім науково-історичним центром Лівобережної України.

Зазначимо, що результатом плідної співпраці краєзнавців являється щорічний випуск альманаху «Ніжинська старовина», яка включає збірку наукових праць регіональної тематики.

Протягом декількох годин лунали історичні доповіді за напрямами:

− ніжинська родина науковців, церковних і громадських діячів Спаських у соціокультурному просторі;

− дослідження регіональної історії й етнології Північно-Дніпровського Лівобережжя та відображення його результатів

у музейних колекціях і зібраннях;

− вивчення рухомих і нерухомих об’єктів культурної спадщини Північно-Дніпровського Лівобережжя, розвиток музейництва і наукового пам’яткознавства означеного регіону;

− актуальні теоретичні та методологічні проблеми сучасної музеології, пам’яткознавства, історичної регіоналістики й етнології.

Досить цікавою і визначною частиною Спаських читань стала презентація книг, над якими науковці плідно працювали, і випустивши їх в світ, ніби самі заново народились.

«Ніжин в добу Української революції», «Подволочиск», «Охорона культурної спадщини: історико-культурними заповідниками Чернігово-Сіверщини», «Максим Парпура: погляд через віки» – ці чотири видання опинилися у центрі уваги на краєзнавчому форумі.

У ході презентації книги «Охорона культурної спадщини: історико-культурними заповідниками Чернігово-Сіверщини» її автор, старший науковий співробітник Центру Пам´яткознавства НАНУ і УТОПІК  України Сергій Зозуля зауважив, що назва книги каже сама за себе і в ній розповідається про пам’яткоохоронну  діяльність впродовж останніх 50 років. Викладена інформація є важливою, адже мова йде про шлях від найдавнішого заповідника на теренах нашого етноісторичного регіону в Чернігові: спершу як філіалу «Софії Київської», потім як окремого структурного підрозділу і до останнього протозаповідного утворення історико-археологічного музейного комплексу в Любечі.

Досить цікавою була презентація книги «Подволочиск». Упорядник Наталія Дмитренко, завідуюча історичним відділом Ніжинського краєзнавчого музею, котра півроку працювала над рукописами, розповіла, що два роки тому онука Євгенії Спаської Наталія Анохіна передала музею на постійне зберігання мемуари «Подволичиск», які дозволяють дослідити вплив Першої Світової війни на подальший розвиток світоустрою та на кожну людину окремо.  На сторінках книги,  через призму долі молодої Євгенії Спаської постають картини життя  прифронтового шпиталю, і читачі можуть прослідкувати як під впливом від усього побаченого змінюється світогляд Євгенії. Дане видання написано на двох мовах: російській (мова оригіналу) та українській.

Частину примірників буде передано родині Спаських на згадку про Ніжин. Треба зазначити, що фінансову підтримку у виданні книги надав меценат, депутат Чернігівської обласної ради від ВО «Батьківщина» Сергій Охонько.

«Ніжин в добу Української революції» – видання, котре спільно готували співробітники Ніжинського краєзнавчого музею та НДУ ім. М. Гоголя. Його авторами є Максим Потапенко, доцент кафедри історії України при НДУ, Віктор Ємельянов науковий співробітник музею і Вячеслав Прудько співробітник краєзнавчого музею та НДУ. Це науково-популярне видання, альбом, виданий на кошти Ніжинської міськради ,зокрема для ознайомлення ніжинців з подіями Української революції 1917-1921 рр. У книзі велику частину займають ілюстрації, а саме витяги із тогочасних  газет, листівок, та фотографій, на яких зображені діячі того часу. Можна сказати, що видання  є своєрідною мозаїкою свідчень тієї епохи. Ніжинці, читаючи про тодішні події, можуть візуально бачити джерела, звідки була зібрана інформація.

андидат історичних наук з Батурина Микола Терех, котрий  є співавтором книги «Максим Парпура: погляд через віки» розповів про зміст викладеного в книзі, а саме про Максима Йосиповича, уродженця Конотопа, який був громадським діячем, видавцем і меценатом. Він став відомим, перш за все, як перший видавець поеми «Енеїда» І. П. Котляревського, що стала першою книжкою, виданою сучасною українською мовою, поклавши початок становленню й розвитку сучасної української літератури. Авторами даної книги також виступають Віктор Нікітін та Станіслав Нікітін.

Завершальним етапом V  Спаських міжнародних наукових читань вже традиційно стала поїздка до Гетьманської столиці – Батурина.

 

 http://nezhatin.com.ua/2018/09/14/na-v-spaskyh-chytannyah-do-nizhyna-iz-zabuttya-povertayutsya-istorychni-postati/

 

Прочитано 697 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative