Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

З 2018-19 навчального року в усіх школах України у 10 класі запроваджується нова навчальна дисципліна «Громадянська освіта» обсягом 70 годин (2 години на тиждень)

Основою демократичного суспільства рівність громадян у правах, відсутність будь-якої дискримінації: національної, мовної, релігійної, ґендерної, вікової, фізіологічної. Україна поступово рухається у напрямі міжнародної практики створення демократичного освітнього середовища, яке згенерує належні умови виховання відповідального громадянина. У цьому процес важливо не «вигадувати велосипед» національної демократії, а використати досвід найкращих світових освітніх практик, адаптувавши їх до умов української держави та суспільства.

Зміст громадянської освіти визначається як інтересами особистості усвідомлювати власні і суспільні потреби, розуміти механізми їхнього втілення у життя, так і суспільним викликом потреби компетентного громадянина.

Метою громадянської освіти є створення умов для соціального і професійного самовизначення, отримання соціального досвіду, що сприяє активній життєвій та громадянській позиції випускника/випускниці школи.

Мета втілюється у завданнях:

  • формування вільної особистості, яка визнає загальнолюдські та національні цінності й керується морально-етичними критеріями та почуттям відповідальності у власній поведінці;
  • виховання поваги до людської гідності й дотримання прав людини, демократичних цінностей, верховенства права, справедливості, неупередженості, рівності;
  • формування громадянської компетентності учнівської молоді, що забезпечує її активну громадянську позицію, здатність відповідально реалізовувати свої права та обов’язки в конкретній ситуації, налагоджувати соціальне партнерство у розв’язанні суспільних проблем;
  • виховання громадянської свідомості особистості, орієнтованої на демократичні пріоритети й злагоду в суспільстві, почуття приналежності до свого народу, спільних історичних, політичних і культурних цінностей своєї держави;
  • виховання толерантності, інклюзії та поваги до культурного різноманіття, різних поглядів, релігій, звичаїв і культур, уміння знаходити порозуміння з іншими людьми задля досягнення суспільно значущих цілей;
  • розвиток політичної, правової, економічної, соціальної, культурної, медійної грамотності школярів, гнучкості й адаптивності, комунікабельності, готовності до співробітництва, здатності розв’язувати конфлікти й запобігати дискримінації.
  • Концепція нового курсу була змінена. Коли в попередніх курсах, як правило на перше місце ставилися інтереси держави, суспільства і лише в кінці громадянина, то тепер вказується як із інтересів окремих громадян вибудовується спільні суспільні та державні інтереси.
  • Як курс «Громадянська освіта» зробити ефективним? Звичайно для цього потрібно підготувати якісні підручники, навчити вчителів. Проте, найкращий спосіб – створення відповідного освітнього середовища. І найкраще готувати учителів такого середовища ще зі студентської парти.
  • З метою підготовки студентів та викладачів педагогічних спеціальностей закладів вищої освіти до викладання курсу «Громадянська освіта» та створення навчально-методичного забезпечення  (програм, посібника) в рамках програми сприяння громадській активності «Долучайся!» було створено проект «Підготовка студентів педагогічних ВНЗ до викладання курсу «Громадянська освіта» у загальноосвітніх навчальних закладах». «Програма сприяння громадській активності “Долучайся!”» фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Виконавець проекту – Всеукраїнська спілка викладачів суспільних дисциплін і громадянської освіти.

Термін виконання проекту:  2017 – 2018 рр.

Завданнями проекту є:

  • створення навчальної програми з «Громадянської освіти та методики її навчання» для студентів педагогічних ВНЗ.
  • створення посібника «Громадянська освіта та методика її навчання».
  • створення тренінгової програми для підготовки викладачів педагогічних ВНЗ до викладання курсу «Громадянська освіта та методика її навчання».
  • проведення 2х3-денних навчальних тренінгів для викладачів педагогічних ВНЗ для практичної підготовки їх до викладання курсу «Громадянська освіта та методика її навчання».
  • пілотування курсу «Громадянська освіта та методика її навчання» у 5 педагогічних ВНЗ.

Учасником проекту став Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, викладачі якого взяли участь у розробці програми і посібника курсу «Громадянська освіта та методика її навчання» (доц. Желіба О.В.), підвищенні кваліфікації на 3-денних тренінгах для практичного викладання курсу та створення демократичного освітнього середовища (доц. Мартиненко В.В., доц. Дудка Л.О., доц. Желіба О.В.), пілотування елементів курсу для бакалаврів IV курсу спеціальності «історія та правознавство» (доц. Дудка Л.О.).

Студенти, які вивчали курс «Громадянська освіта та методика її навчання» як модуль навчального курсу «Теорія та методика викладання суспільно-політичних дисциплін», відзначали такі його особливості:

  • демократичне освітнє середовище, коли викладачі і студент є партнерами, спільно можуть обирати на який елемент змісту приділити більшу увагу, якими методами варто його опанувати;
  • орієнтація на практичні навички роботи учителя громадянської освіти, коли студенти на занятті виконують ролі учнів, учителів, громадян у різних життєвих ситуаціях та обставинах;
  • органічне поєднання теорії та методики навчання громадянської освіти, коли громадянська освіта вивчалася за допомогою методик, які застосовуються в школі (тому студенти відразу бачили, як ці методики «працюють»).

Проект пілотування курсу «Громадянська освіта та методика її навчання» завершився, проте досвід викладання даного курсу буде втілюватися у вигляді спецкурсу. Сподіваємося, що учителі громадянської освіти Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, як навчального закладу з давніми традиціями та сучасними інноваціями, будуть затребуваними компетентними фахівцями на сучасному ринку праці.

 

Джерело: http://nizhyn.pravdatut.ua/news/v-ukrayinskyh-shkolah-zaprovadzhuyut-gromadyansku-osvitu-v-ndu-uzhe-pidgotuvalysya

Прочитано 2598 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative