Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Давньоруські стріли, піка, фрагменти кольчужного полотна, кінська збруя, навершя меча. Ці та ряд інших знахідок від шукачів старожитностей на території поселення «Магерки – I» наштовхують археологів на думку про місцезнаходження на околиці Ніжина поля легендарної битви часів Київської Русі, роблячи ще один крок до наукових відкриттів не лише на рівні місцевого, а й всеукраїнського рівнів.

Битва на Ніжатиній Ниві згадується в «Повісті минулих літ» під 1078 роком. За гіпотезами науковців, літописне урочище локалізується або в околицях Чернігова, або біля Ніжина. Тут 3 жовтня відбулась кровопролитна битва між руським військом князів Ізяслава й Всеволода Ярославичів та половецькими силами князів-ізгоїв Олега Святославича та Бориса В’ячеславича. Олег Святославич і Борис В’ячеславич вважали себе обділеними старшими Ярославичами: перший претендував на Чернігів, другий – на Смоленськ. Боротьба спалахнула навколо Чернігова, отчини Олега Святославича. Напередодні битви руське військо штурмувало Чернігів, мешканці якого підтримали Олега й здобули окольне місто. Після цього обидві сили зійшлися у відкритому бою, що завершився перемогою Ярославичів, де й загинули князі Ізяслав та Борис.

Керівник Ніжинської й Новгород-Сіверської археологічних експедицій, к.і.н., доц. кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин НДУ ім.М.Гоголя Іван Кедун каже, що поселення «Магерки – I» датується XI століттям, що за віднайденими матеріалами хронологічно співпадає з місцем військової битви на Ніжатиній Ниві.

«По-перше, маємо дуже багато стріл двох типів: бронебійні (проти кольчуги) й листовидні бойові (проти незахищеного воїна). По-друге, позаминулого року знайшли піку (авт. – різновид списа з ограненим наконечником) – це кочовий елемент підтвердження тут битви на Ніжатиній Ниві. Траплялись фрагменти кольчужних кілець та полотна, що є основним захисним обладунком на XI століття. Фрагмент бойової сокири, кресала для видобування вогню, натільні хрестики, досить багато ножів, кінська збруя… Цього року знайшли ще навершя меча (нижня частина рукоятки, що надавала йому відповідний баланс). До того ж, є ліровидні пряжки від поясного набору, що підперезував кольчугу. За три роки отримали повен комплекс знахідок», – зауважує Іван Кедун.

Поселення було відкрите у 80-х роках XX століття чернігівським археологом Юрієм Ситим у рамках обласної цільової програми проведення археологічних досліджень регіону. “Магерки-I” кілька десятиліть тому запримітив тепер уже директор Музею рідкісної книги, протоієрей Храму Всіх святих (а раніше археолог) Олександр Морозов. Поселення виявили, заклали шурф – і на цьому зупинилися…

«Юрій Ситий створив план та охоронний паспорт поселення. Пізніше Олександр Морозов звернув увагу на «Магерки», бо поряд була знахідка давньоруських срібників Володимира Великого. Якщо говорити про покоління ніжинської археології, то він є першим, я вже – другий. Надалі ми пішли методом уточнення його робіт. Один в полі – не воїн. Він не міг сам провести широкомасштабні дослідження через брак фінансування та колективу. Вивченням поселення пізніше зайнялись ми. З’явилась можливість закласти розкоп на «Магерках» та «Ветхому». Ідемо за розвитком попередників, уточнюємо їхні дані. Якщо поселення Морозова датувалось X-XI століттям, то ми вже його звузили виключно до XI», – додає очільник Ніжинського археологічного товариства.

У планах на майбутнє археологів – розкопати поселення повністю, а далі реконструювати події, що відбувалися на цій території.

Усе ж, за словами Івана Кедуна, головна мета цьогорічного сезону не стільки розкопки й дослідження поселення, скільки продовження роботи археологічної польової школи для дітей та дорослих, яка працює з 2016 року за ініціативи покійного вже депутата міськради, спелеолога Михайла Булигіна.

Тут усі бажаючі можуть спробувати себе в ролі середньовічного гончаря, коваля та лучника чи долучитись до археологічних розкопок. Усе супроводжується розповідями-цікавинками та лекціями. Працює й школа історичного фехтування. Приїжджають школярі з Ніжина та району, із Глухова, Бобровиці, Мрина, Талалаївки.

«Родзинкою» цього року є відтворення давньоруської кузні, що виготовлена за тими ж технологіями, які існували раніше.

Після завершення роботи археологічної школи цьогоріч планують організувати фестиваль для дорослих «Історичні події на Ніжатиній ниві». Окрім опановування середньовічних ремесел, на гостей чекає випалювання раніше створеного керамічного посуду. У подальшому збираються проведення фестивалю зробити традиційним, назвавши його «Битвою на Ніжатиній Ниві».

 

 

За матеріалами сайту «Правда Тут. Ніжин»

Прочитано 891 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative