Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

12 квітня 2018 року на базі Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя відбулася Підсумкова звітна конференція по реалізації в Ніжинському районі Проекту "Clima East: Збереження та стале використання торфовищ", що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні.

З вітальними словами виступили ректор НДУ ім. М.Гоголя Олександр Самойленко та голова Ніжинської районної ради Олег Бузун.

За підтримку та допомогу в організації та проведенні Підсумкової звітної конференції по реалізації в Ніжинському районі Проекту "Clima East: Збереження та стале використання торфовищ", що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, Олег Віталійович вручив Подяку ректору НДУ ім.М.Гоголя Самойленку Олександру Григоровичу.

Далі, розповідаючи про модель сталого розвитку на місцевому рівні, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун розповів про мету запровадження Проекту в Ніжинському районі задля унеможливлення виникнення пожеж завдяки підняттю рівня ґрунтових вод.

Олег Віталійович також зазначив, що в ході реалізації європейського проекту було здійснено заходи в рамках трьох складових, що відповідають концепції сталого розвитку, - екологічної, економічної та соціальної, які були вдало поєднані завдяки створенню регіонального ландшафтного парку «Ніжинський»; відкриттю 6 екологічних класів у школах району; проведенню екологічних акцій «Чиста країна» задля підвищення рівня екологічної обізнаності населення; відновленню гідрологічного режиму меліоративної системи «Смолянка»; створенню сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів для виробництва твердопаливних брикетів, а також збору та переробки молока; встановленню 3 твердопаливних котлів у місцевих навчальних закладах (с.Кукшин, с.Колісники, с.Вертіївка); залученню додаткового фінансування від Фонду Кока-Кола до виконання робіт із подальшого відновлення функціонування меліоративної системи «Смолянка» та інші позитивні результати.

Про створення умов для якісного відпочинку та еко-туризму на території РЛП «Ніжинський» розповів директор КЗ Ніжинської районної ради «РЛП «Ніжинський» Сергій Мельникович, який  зазначив, що рекреаційний  потенціал  парку  є  достатньо  високим,  оскільки  для його  формування  важливими  є  не  лише  наявність  цікавих  природних  та  історико-культурних  пам’яток  та  комфортних  мікрокліматичних  умов,  але  і  наявність  зручного сполучення  із  крупними  містами,  населення  яких  зазвичай  формує  основну  частину відвідувачів  об’єктів  природно-заповідного  фонду. Парк  розташований  у безпосередній  близькості  до  м.  Ніжин  та  має  якісне  автомобільне  та  залізничне сполучення із містами Київ та Чернігів  –  це створює добрі передумови для впровадження на території парку «турів вихідного дня».

Значна  територія  зайнята  болотами,  заболоченими  та  перезволоженими  землями. Найбільшими  болотними  масивами  району  є  Смолянка,  Зруб,  Стодоли. До  водойм,  які  розташовані  довкола  території  парку,  відноситься  р.  Остер, осушувальна  меліоративна  система  та  штучно  створені  ставки. Фауна риб зазначених водойм  є відмінною. Для  аматорської  риболовлі  територія  РЛП  має  сприятливі  умови  –  багато зручних  місць  для  рибальства  розташовані  на  берегах  магістральних  каналів меліоративних  систем  та  на  узбережжі  штучних  водойм. У рослинному покриві території парку в цілому переважає лісова рослинність, значні  площі  займає  лучна  та болотна  рослинність. Лісовий  комплекс  на  території  парку  представлений  листяними,  більш  сухими мішаними і сосновими лісами  і чагарниковими заростями на узліссях.

Для  території  РЛП  "Ніжинський"  тривалість  комфортного  рекреаційного  періоду визначена  зі  сполучення  літнього та зимового періоду, що в середньому становить 174 дні.

Тож на  підставі  природних  умов  території  РЛП,  якості  природних компонентів визначені основні види потенційних рекреаційних занять на території парку, а саме:

1)  аматорські і спортивні промисли: любительська риболовля; збирання грибів і ягід;

2)  відпочинок із елементами активного туризму: пішохідні прогулянки; лижні прогулянки; мандрівки  із  використанням  екологічних  видів  транспорту (велосипедний, кінний);

3)  відпочинок із елементами подієвого туризму: відвідування місцевих ярмарок, етнофестивалів тощо; відвідування виставок та культурно-масових заходів організованих за сприяння адміністрації РЛП;

4)  пізнавальний відпочинок: екскурсії по екологічних стежках парку; екскурсії  із  відвідування  визначних  місць  та  цікавих  природних об’єктів парку; екскурсії зі спостереження за птахами;

5)  оздоровчий відпочинок;

6)  пасивний відпочинок на природі.

На сьогодні за час роботи РЛП «Ніжинський» на його території створені спеціальні  марковані   екостежки  та  спеціальні  об’єкти облаштування  території,  з наявністю  місць  короткочасного  відпочинку, з  встановленими альтанками інформаційними щитами, аншлагами, вказівниками  та стендами, а також розроблено та створено веломаршрут.

Отже, естетична  цінність  території  парку  обумовлена  її  неоднорідністю  та  наявністю площ,  зайнятих  природною  рослинністю.  Усе  це у  поєднанні  із  вигідним  географічним розташуванням  обумовлює  надзвичайно  високу  рекреаційну  привабливість  території  і створює  передумови  для  ефективного  розвитку  екотуризму  та  окреслює  перспективи існування парку, як потужного еколого-просвітницького центру.

Про вплив впровадження пілотного проекту Clima East на стан меліоративної системи Смолянка проінформував начальник Ніжинського міжрайонного управління водного господарства Володимир Тарасенко. Володимир Олександрович зазначив, що завдяки прийнятим у даному проекті технологічним та планувальним рішенням:

- створено технічні умови для регулювання водно-повітряного режиму раніше осушених територій шляхом шлюзування на існуючій мережі меліоративних каналів та на р. Остер;

- створена можливість наповнення водою МК Смолянка, а відповідно і всієї бокової мережі у вегетаційний та меженний періоди за рахунок перерозподілу стоку р. Остер без використання енергоносіїв;

- відновлено гідрологічний режим деградованих торф'яників на площі 2,8 тис. га., прилеглі до торф’яників землі повернуто до с/г виробництва, підвищено урожайність с/г культур про що свідчить розширення посівних площ сільгосптоваровиробників;

- ліквідовано загрозу виникнення пожеж на торф'яниках завдяки підняттю рівня ґрунтових вод на 1,5 м, що унеможливило виникнення пожеж торфовищ, ліквідувало викиди СО2 в атмосферу в результаті горіння та негативний вплив на здоров'я жителів прилеглих населених пунктів;

- екосистемна цінність, відроджених в результаті втілення даного проекту водно-болотних угідь урочища "Смолянка", визначається трансконтинентальним значенням їх як місць гніздівлі для птахів, що мігрують між Євразією та Африкою, високим ступенем ландшафтною різноманіття, великим біотичним різноманіттям, значною місткістю кормової бази для мігруючих птахів і птахів, що гніздяться.

Продовжуючи тематику старший викладач кафедри біології природничо-географічного факультету НДУ ім.М.Гоголя Олександр Вобленко виступив з доповіддю «Раритетна компонента біорізноманіття РЛП “Ніжинський” як основа розвитку об'єкту природо-заповідного фонду», розповівши про основні види червонокнижних хребетних, що перебувають в межах парку, на берегах Смолянки.

Про позитивні зміни в селі Кукшин завдяки впровадженню проекту Clima East на території Кукшинської сільської ради розповів сільський голова Олександр Пивовар.

На завершення конференції зі своїми доповідями виступили учні начальних закладів району - Наталія Мошко, учениця 9-го класу Кукшинської ЗОШ І-ІІІ ступенів, яка представила казку для учнів початкових класів про торф'яні пожежі "Казка про Допитливого Лиса та Мудрого Чарівника», та Ярослава Тунік, учениця 9 класу Кропивнянського НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ст., з роботою «Вплив гідромеліоративних процесів на болотні системи центральної частини Чернігівщини, кінець ХІХ – початок ХХ століття».

Підсумовуючи, зазначмо, що співпраця району з Проектом Clima East: «Збереження та стале використання торфовищ», що впроваджувався ПРООН, у 2013-2017 рр. принесла позитивні зрушення, а всі учасники конференції могли обмінятися думками щодо реалізації проекту в живому діалозі, поділитись своїми напрацюваннями та враженнями.

Головне на сьогодні – не зупинятись на досягнутому, а продовжувати розвивати те, до чого було докладено так багато зусиль, аби результати реалізованого проекту приносили користь ще довгі роки.

 

 

За інформацією офіційного сайту Ніжинської районної ради

Фото: Вікторія Охріменко, Валентина Ващенко

 

Прочитано 1053 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative