Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

У Ніжині тривають розкопки підземних приміщень біля Всіхсвятської церкви. На протязі 2017-го року було проведено моніторинг і груба розчистка підземних приміщень. Окрім того Ніжин відвідав архітектор, який буде займатись їх реконструкцією та реставрацією укріплень. Напередодні ніжинськими археологами були зняті заміри приміщень і прийнято рішення – дані конструкції безпечні. Тож було вирішено приступити до фінальної розчистки підземель. Зимового ранку 7-го лютого археологи Ніжинського державного університету на чолі з доцентом кафедри всесвітньої історії і міжнародних відносин Іваном Кедуном розпочали свою важливу роботу.

Проходивши повз «таємної впадини» біля Всіхсвятськлї церкви, ніжинці цікавились у археологів, котрі піднімали з підземель відра піску: «А що там?» Громаді дійсно цікаво, чи існує підземний Ніжин і на скільки він великий. Археологи ввічливо посміхались, говорячи, що вже скоро кожний ніжинець зможе все побачити на власні очі.

А в підземеллях дійсно «кипіла» робота. Кожного дня звідти археологи дістають від 8 до 10 тон землі. Іван Кедун розповів: «Зараз розчищається одне з приміщень до рівня тогочасної підлоги, яка, до речі, викладена цеглою та побілена. Ми навмисне залишили 10 см. насипу. Також розгрібаються і завали продухів,  які не зачіпались при минулих розкопках, адже була небезпека їх обвалу. Зараз прийнято рішення розчистити, знявши повторні заміри. Маємо завдання за два тижні розчистити одне приміщення. Далі приїжджає архітектор аби зайнятись реконструкцією. Якщо все піде гарно, за наявності фінансування, до літа зможемо відкрити хоча б одне приміщення.

Зараз видно після фінальної розчистки, що підземелля будувались  не одночасно. Якісь приміщення добудовувались і перегородки ставились пізніше. Таке враження, що саме цей комплекс підвалів існував раніше.  Існує думка, що вони побудовані одночасно з Всіхсвятським собором. До того була будівля, яка існувала в 50-х роках 20-го століття і частина підвалів у яких ми зараз знаходимось  були відгороджені й відносились до неї.

Беручи до уваги, що є дані про існування Грецького монастиря, то можливо дані підвальні приміщення слугували торговими приміщеннями. Подальші дослідження покажуть.»

 

За матеріалами інтернет видання «Нежатин»

Читайте також: Що приховують у собі ніжинські підземелля?

 http://nizhyn.pravdatut.ua/news/shho-pryhovuyut-u-sobi-nizhynski-pidzemellya

 

 

 

Прочитано 668 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative