Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Незвично та цікаво День української писемності та мови пройшов у Ніжинському державному університеті ім. Миколи Гоголя. Цього дня у стінах вишу відбулася лінгвістична вікторина та мовні дебати, а також Всеукраїнський радіодиктант національної єдності й тематичні виставки.

Свято розпочалось у фойє філологічного факультету з лінгвістичної вікторини і мовних  дебатів. Організаторами виступили кафедра української мови та деканат філологічного факультету.  Позмагатися у знаннях мови прийшло чимало студентів, і кращі з них були нагородженні солодкими подарунками.

 Аби написати щорічний Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, в університеті зібралася велика кількість охочих. Серед них були як студенти різних курсів та факультетів, так і викладачі вишу.  Диктант відбувся за підтримки кафедри української мови, деканату філологічного факультету, соціально-гуманітарного відділу та студради університету.

До речі, диктант національної єдності цього дня писали українці у різних куточках світу. «Сам текст, згідно з усталеною традицією, прочитав український лінгвіст Олександр Авраменко. Цьогоріч автор обрав тему "Наші пісні". І сам текст, до речі, був не з простих».– зазначає інтернет ресурс «Українське радіо».

Цьогорічне гасло всеукраїнського радіодиктанту: "Нас багато, ми різні, нас всіх об’єднує спільна мета". Завідувач кафедри української мови Надія Бойко зазначає, що це дієвий спосіб об’єднання всіх українців у різних куточках земної кулі.  «Викладачі кафедри української мови, колеги інших кафедр і підрозділів університету та чимало студентів написали сімнадцятий Диктант національної єдності. Я переконана, що до цього заходу долучилися справжні патріоти України, які дбають про розвиток і утвердження української мови як державної, - говорить Надія Іванівна.  - Всеукраїнський радіодиктант національної єдності – це дієвий спосіб об’єднання всіх українців у різних куточках земної кулі, де б вони не проживали, в один націоцентричний культурний простір, у якому домінує дух рідної мови, прагнення досконало володіти її правописними й орфоепічними нормами. Щорічні Диктанти національної єдності сприяють формуванню в студентській аудиторії культурологічного україноцентризму, у якому ключова позиція належить рідній українській мові».

Крім того, цього ж дня у читальному залі №3 бібліотеки імені академіка М.О. Лавровського відбулася виставка під назвою «Мово моя українська – мово моя, материнська», приурочена Дню української писемності та мови.

Студенти вишу підготували тематичні стіннівки, з прислів’ями та приказки про мову, легендами й історією виникнення писемності. Стіннівки розвісили у фойє філологічного факультету, і впродовж дня журі визначало кращих переможців. Ними стали: студенти філологічного факультету спеціальності «журналістика» (I місце),  магістранти філологічного факультету спеціальності «українська мова та література» (II місце). III місце посіли дві групи: студенти спеціальності «українська мова, література та художня культура», а також першокурсники спеціальності «українська мова, література та художня культура». 

Довідка

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності щорічно з 2000 року традиційно відбувається у День української писемності та мови — 9 листопада і звучить на Першому каналі Українського радіо о 12.00. Кількість учасників Радіодиктанту національної єдності постійно зростає, а географія — поширюється. Листи надсилають слухачі різного віку з усіх областей України та з-за кордону. Традиційно диктант складається зі 100—120 слів (за інформацією Вікіпедії — вільної енциклопедії).

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Свято було встановлено 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства». За православним календарем — це день ушанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі (за інформацією інтернет-ресурсу «Освітній портал «Педагогічна преса»)

Валентина Ващенко

Фото автора

 

 

Прочитано 957 разів

Галерея зображень

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative