Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

16-20 жовтня 2017 року у місті Маноуба (Республіка Туніс) у рамках проекту GeSt («Програма підготовки Гендерні Студії: крок до демократії та миру у сусідніх до ЄС країнах з різними традиціями») за програмою Erasmus+ була проведена Друга міжнародна літня школа «Гендерні Студії: навчання, викладання та дослідження», організатором якої був Університет міста Маноуба, а співорганізаторами – наш Ніжинський університет та інші члени консорціуму: Університет Витовта Великого (Каунас, Литва), Центральноєвропейський університет (Будапешт, Угорщина), Університет Аристотеля (Салоники, Греція), Університет міста Сусс (Туніс), Університет Султана Моулай Слімана (Бені Меллаль,  Марокко), Університет Сіді Мохаммеда Вен Абделлах (Фес, Марокко) та ще два українські університети – Центральноукраїнський (Кіровоградський) державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

Загалом це вже була третя школа із чотирьох, запланованих проектом. Попередні школи проходили у Суссі (Туніс) та Івано-Франківську.

Робота школи включала цикл лекцій провідних фахівців європейських університетів з важливих аспектів гендерної теорії та практики. Так, науковці  університету Арістотеля із Салонік розповіли про етапи розвитку жіночих рухів у світі. Представники університету Витовта Великого з Каунасу провели семінар з застосування методології біографічних досліджень та автоетнографії у гендерних студіях. Лектори з Центральноєвропейського університету (Будапешт) висвітлювали філософські аспекти гендерних питань.

Значний вклад у тематику роботи школи був внесений приймаючою стороною – університетом міста Маноуба, зокрема першим і єдиним в Тунісі Інститутом фізичної культури та спорту. Науковці цього закладу в своїх доповідях торкалися ряду актуальних та гострих питань гендерної нерівності у Тунісі та загалом в ісламському світі.

Учасники школи з країн-партнерів (Україна, Марокко і Туніс) ділилися досвідом розробки навчальних матеріалів для магістрів, що спеціалізуються на гендерних студіях. Зокрема, доценти Ніжинського університету О.В. Желіба та О.П. Щотка розповіли про стан підготовки посібників викладачами нашого університету для вивчення курсів з гендерних студій на магістерських програмах з політології та освітніх вимірювань.

Значна увага у роботі цієї школи надавалася виконанню пакету завдань, пов’язаних із створенням електронних курсів з гендерних студій. Ніжинський університет є лідером і відповідальним партнером за цей напрям роботи у проекті. Для учасників школи доценти Інституту точних наук і економіки Т.В. Лісова та Ю.О. Ковальчук провели практичне заняття з використання платформи управління навчанням Moodle, поділившись своїм багатолітнім досвідом використання цієї системи у начальному процесі.

Крім того, 20 жовтня була проведена сьома координаційна нарада партнерства, на якій у присутності радника проекту з Виконавчого агентства у Брюсселі Карли Джульєтті було обговорено поточні питання виконання проекту, попередні звіти за усіма напрямками, досягнуті результати та плани щодо подальшої діяльності. Домовлено, що наступний захід у рамках проекту буде проводитись в Україні. НДУ та ЦДПУ спільно прийматимуть гостей у рамках міжнародної конференції з гендерних питань та школи молодого науковця з 16 квітня 2018 року. 

Більше інформації про проект GeSt та результати його діяльності можна знайти на сайті http://gestproject.eu/. Приєднуйтесь до нас також у мережах Facebook (https://www.facebook.com/gestproject.eu/) та LinkedIn (https://www.linkedin.com/groups/8581671).

 Ю.О. Ковальчук, Т.В. Лісова.

Прочитано 957 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative