Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Шановні колеги!

Із глибоким сумом сповіщаємо, що на 85-му році життя припинило битися полум’яне серце справжнього педагога, мудрого наставника та талановитого вченого, професора кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Євгенії Іванівни Коваленко.

Євгенія Іванівна розпочала свою трудову діяльність 65 років тому у закладах освіти Запорізької області, пройшовши шлях від учителя початкових класів Семенівської початкової школи Мелітопольского району до декана педагогічного факультету Запорізького державного педагогічного інституту.

Останні 35 років життя трудова діяльність професора Коваленко нерозривно пов’язана з Ніжинським університетом, де повною мірою розкрився науковий і організаторський талант Євгенії Іванівни, де впродовж трьох десятиліть вона успішно очолювала кафедру педагогіки, створила власну наукову школу (підготувала 20 кандидатів педагогічних наук) та головувала у редколегії (1997–2018) фахового видання «Наукові записки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Серія: психолого-педагогічні науки», заклавши міцні підвалини для розвитку педагогічної освіти і науки в Ніжині.

Різнопланові дослідницькі інтереси Є.І. Коваленко, а це: проблеми формування творчої особистості та проблеми ефективності професійної підготовки вчителя, педагогічна спадщина Софії Русової та розвиток школи і педагогічної науки в Україні в ХІХ – на початку ХХІ ст., знайшли втілення в численних наукових працях (понад 300), у виступах на конференціях і симпозіумах. Її вагомий внесок у розвиток української освіти і науки неодноразово відзначався на державному рівні – Грамотою Президії Верховної Ради УРСР (1980) і Почесною Грамотою Верховної Ради України «За заслуги перед українським народом» (2003); знаками МОН України «Відмінник народної освіти України» (1990) та «За наукові досягнення» (2007); медалями «Ветеран праці» (1989), К.Д. Ушинського (2018) і Володимира Мономаха (2021); премією Георгія Вороного (2014), а також Почесними грамотами Міністерства освіти і науки України, Національної Академії Педагогічних Наук України, Чернігівської держадміністрації.

Євгенія Іванівна щиро ділилася своїми глибокими знаннями, педагогічною майстерністю та широким світоглядом зі здобувачами і молодшими колегами, викликала повагу та захоплення тактовністю та людяністю, інтелігентністю та шляхетністю. Коли в уяві кожного з нас з’являється взірець справжнього Вчителя, то перед очима постає образ Коваленко Євгенії Іванівни.

Ректорат, колектив кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту, колеги та випускники висловлюють щирі співчуття рідним і близьким Євгенії Іванівни та залишать світлу пам’ять про неї у своїх серцях.

Прочитано 98 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative