Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

16 квітня 2024 року відбулося пленарне засідання щорічної звітної конференції викладачів. У змішаному очно-дистанційному форматі науковці презентували свої дослідження, розвідки та напрацювання.

Відкрив конференцію в.о. проректора з наукової роботи та міжнародних зв’язків, професор Олександр Мельничук, який розповів про наукові здобутки університету за 2023 р.  та наголосив на проблемах і перспективах розвитку наукової діяльності у 2024 р.

Про гумористичний модус комунікації під час війни в Україні розповіла професорка кафедри української мови, методики її навчання та перекладу Алла Бондаренко. Матеріалом для дослідження стали більш ніж 500 вербальних контекстів, отриманих методом суцільної вибірки з українських медійних сайтів.  Доповідачка виділила тематичні групи гумористичного дискурсу (ЗСУ, Зброя ЗСУ, Цивільні українці й війна, Звільнення українських територій, Українське військово-політичне керівництво, Політикум Америки та Західної Європи, Міжнародні організації, російські військо та флот, російське військово-політичне керівництво), охарактеризувала деякі словесні меми війни в Україні (бавовна, російський воєнний корабель, концерт Кобзона, жест доброї волі, тракторні війська, центри прийняття рішень, Чорнобаївка, Щекавиця тощо).

З доповіддю «Російські історичні міфи та їх декодування» виступив доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Олександр Желіба. За словами доповідача - «Помилкові уявлення про минуле і сьогодення не дозволяють приймати ефективні рішення та планувати завтрашнє майбутнє». Автор дослідження представив кілька міфів російської історичної пропаганди («Більшовики штучно створили відрив українців від росіян», «Штучно організованого голодомору в 1932-1933 роках в Україні не було», «Україна в сучасних кордонах з’явилася на карті світу винятково завдяки зусиллям СРСР» та ін.) та вдало спростував їх, навівши переконливі докази. Детальніше тема представлена у навчально-методичному посібнику «Техніки декодування російської пропаганди на заняттях з історії та громадянської освіти», співавтором якого є Олександр Володимирович.

З проблемою посттравматичного зростання здобувачів вищої освіти в умовах дії хронічних стресорів війни присутніх ознайомила доцентка кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту Оксана Щотка. В ході дослідження увага була зосереджена на змінах особистості під впливом тривалої дії хронічних травматичних стресорів, оскільки війна продовжується. Досліджувані – магістранти та аспіранти університету - проживають в різних регіонах України, брали участь у дослідженні у 2022-2024 рр.  Було здійснено частотний аналіз травмівних подій війни,  виділено типи наративів війни здобувачів освіти (захисні наративи, наративи незворотних втрат, наративи відновлення, наратив зростання), проаналізовано показники посттравматичного зростання  та  його напрями (ставлення до інших, нові можливості, сила особистості, духовні зміни, підвищення цінності життя). Особлива увага була приділена напрямкам підтримки ресурсної системи Я здобувачів вищої освіти (розуміння та підтримка викладачів, згуртованість та підтримка в студентських колективах, участь у групах психологічної підтримки, індивідуальна психологічна консультація, арт-терапія для відновлення ресурсів тощо).

Звітна наукова конференція викладачів університету за 2023 рік триватиме з 16 по 26 квітня 2024 року. Секційні засідання відбудуться за факультетськими та кафедральними планами.

Прочитано 68 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative