Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Початок червня сповістив про закінчення педагогічної практики в студентів 4-го курсу факультету філології, історії та політико-юридичних наук. Після наполегливої праці на педагогічній ниві вони повернулися в стіни Гоголівського корпусу й уже прозвітували про результати практики. Так, ми мали дві підсумкові конференції: наприкінці березня в студентів денної форми навчання та наприкінці травня – у заочної.

Обидва захисти пройшли в інтерактивній формі, аби не лише послухати враження студентів про практику, а й залучити їх до активної взаємодії, побачити, як вони навчилися знаходити вихід із різних нестандартних ситуацій на уроках та під час виховних заходів із фаху.

Так, на денній формі навчання підсумкова конференція проходила у два етапи. На початку заходу виступили проф. Ю. Бондаренко, доценти О. Філоненко, В. Пісоцький, Н. Голуб, О. Желіба, Т. Рудюк, які підбили підсумки практики, а також висловили пропозиції щодо вдосконалення діяльності студентів та їхньої звітної документації.

Другий етап підсумкової конференції був відзначений нестандартним підходом до захисту практики. Cтудентам було запропоновано творче змагання між командами істориків та філологів, яке оцінювало авторитетне журі в складі проф. Ю. Бондаренка, доцентів О. Філоненко, С. Кириленка, О. Петрик, О. Кривобока. У ролі ведучих виступили: доценти Н. Голуб та  Т. Рудюк.

Метою проведення змагання було не лише сприяти виробленню компетентностей із фахових методик, педагогіки та психології, а й формувати навички публічності, уміння швидко розв’язувати комунікативні та проблемні ситуації в класі тощо.

Перший конкурс передбачав знайомство з командами та презентацію першої зустрічі практиканта з класом. Із чим студенти обох команд справилися швидко, креативно, з гумором, оскільки щоденні зустрічі з учнями сприяли виробленню в студентів уміння розпочинати будь-яку творчу справу.

Другий конкурс – «Теоретична розминка» – засвідчив глибокі знання здобувачів із фахових методик, педагогіки та психології. Студенти давали оцінку проблемним ситуаціям, показували шляхи їх раціонального розв’язання.

 Третій конкурс – «Я відкрила (відкрив) для себе» – слугував своєрідним підбиттям підсумків, зокрема студенти почергово висловлювалися, які фахові навички вони здобули під час проходження педагогічної практики.

Незважаючи на те, що перемогу здобула  команда «Мовознавців», різниця в балах із командою «Істориків» була незначною.

Авторитетне журі привітало всіх учасників змагання та підкреслило, що сучасні здобувачі вищої освіти є надійною справжньою зміною для освітян.

До захисту практики на заочній формі навчання були долучені представники відділу педагогічної практики, зокрема Т. Хоминець, доценти В. Пісоцький, А. Бобро, методисти з фаху від усіх факультетів та ННІ університету, а також керівники практикою на факультеті, зокрема проф. Ю. Бондаренко, доценти Н. Голуб, Т. Рудюк, Н. Удовиченко, О. Желіба, О. Пономаренко, С. Приплавко та ін. Приємною подією стало долучення великої кількості студентів, які взяли активну участь в обговоренні підсумків практики.

Після виступів методистів, зокрема доцентів А. Бобра, В. Пісоцького, Н. Голуб, Т. Рудюк, студентам-заочникам було запропоновано інтерактивну гру «Закінчи речення», яка сприяла активізації практикантів до участі в обговоренні, актуалізації їхніх фахових знань і спогадів про роботу в школі, формувала навички публічного виступу, а також допомогла виявити бажання студентів працювати в школі.

Обидва заходи дають надію на те, що доля юного покоління в надійних руках справжніх майбутніх фахівців, педагогів за покликанням, які будуть формувати особистість, здатну адаптуватися до нових умов суспільства, здійснювати комунікацію в колективі та застосовувати креативні вміння на практиці.

 

Доценти кафедри

української мови, методики

її навчання та перекладу – Наталія Голуб, Тетяна Рудюк

Прочитано 166 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative