Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

3-го листопада відбувся V-й Всеукраїнський науково-практичний семінар «Виміри особистісних трансформацій». Вже п'ять років поспіль кафедра педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту нашого університету, кафедра психології Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича та лабораторія соціальної психології Інституту соціальної та політичної психології НАПН України проводить камерний семінар, присвячений питанням внутрішніх перетворень особистості в наслідок переживання кризових подій.

В фокусі уваги цього разу наслідки переживання особистістю травматичних подій війни в Україні, соціально-психологічні технології відновлення та постравматичного зростання особистості. Участь у семінарі брали не лише викладачі, наукові співробітники, але і здобувачі освіти університетів-організаторів.

Дійсний член НАПН України, професор, доктор     психологічних наук, головний науковий співробітник лабораторії соціальної психології особистості Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Тетяна Титаренко у програмній доповіді «Людина і війна: ландшафти життєтворення» познайомила учасників з типологією особистісного ставлення до викликів війни. Сучасні способи електронного соціально-психологічного супроводу особистості в умовах війни представила  Марина Дворник, кандидат психологічних наук, старший дослідник, завідувачка лабораторії соціальної психології особистості Інституту соціальної та політичної психології особистості НАПН України. ДоповідьОксани Щотки, кандидата психологічних наук, доцента кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя була побудована на даних дослідження ресурсів відновлення та посттравматичного зростання здобувачів вищої освіти в умовах війни в Україні. Інтерес учасників викликала доповідь щодо особливостей мотивації волонтерської діяльності, Ярослави Андрєєвої, кандидата психологічних наук, доцента, завідувачки кафедри психології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Лясковської Христини, магістранки VI курсу кафедри психології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Питання толерантності та інтолерантності в сучасних умовах було висвітлено Вадимом Пісоцьким, кандидатом філософських наук, доцентом кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та Анжелою Горянською, кандидатом психологічних наук, доцентом кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

На круглому столі обговорювалися різні практики психологічної підтримки та допомоги, як то, практики психогігієни (Юлія Гуандертайло), майндфулнес-підхід (Катерина Мирончак), стратегії та засоби здорового способу життя в умовах війни (Борис Лазоренко). Жвава дискусія стосувалась історично пам’яті українства, як ресурсу опанування складними обставинами життєдіяльності під час війни. Висновок обговорення, що історична пам’ять – це ресурс для кожного з нас за умови розвитку в суспільстві наративу стійкості, винахідливості, оптимізму та сили духу українського народу.

Прочитано 273 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative