Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Напередодні Різдва у світ вийшов свіжий випуск часопису«Український дім», що видає Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою. Першу шпальту прикрашають ікона Різдва Христового в церкві Святого Іоанна в Едмонтоні авторства уродженця Ніжина Вадима Доброліжа та поетичні рядки Віри Вовк. Українську письменницю, яка нині мешкає в Бразилії, 2 січня 2021 року ми привітали з 95-річчям.

Наприкінці 2020 року відійшов у вічність засновник і перший директор нашого Центру, літературознавець, поет, перекладач, професор Олександр Астаф’єв. Теплий спомин про його творчий та життєвий шлях залишила Надія Онищенко, яка нині продовжує справу розпочату Олександром Григоровичем.

Публікація Олени О’Лір «Їхні душі з’єднаються у вічності» присвячена пам’яті перекладачки, мистецтвознавиці Лідії Качуровській-Крюковій, вона була дружиною та натхненницею видатного діаспорянина з Крут Ігоря Качуровського, який, до речі, кілька разів приїздив у Ніжин, читав курс лекцій у нашому виші.

Уже 71 рік Союз українок Австралії пропагує ідею українства за кордоном. Організація зосереджена на культурно-освітній та громадській діяльності, допомагає членам української громади та представляє її інтереси, видає часопис «Наше слово». Важливим напрямом роботи СУА є допомога Україні в умовах російської агресії.

Своєю чергою Український інститут у Стокгольмі покликаний пропагувати українську культуру у шведському просторі, про це зауважує засновниця цієї установи Наталія Пасічник у статті «Наша людина у Швеції».

У Норвегії ініціюють петиції щодо визнання Голодомору геноцидом української нації, про це інформує Посольство України в Королівстві Норвегія. А Посольство України в Республіці Казахстан організувало міжнародну онлайн-конференцію присвячену Дню захисника України та Дню українського козацтва.

Про незламного українця Михайла Ломацького, який через переслідування з боку влади був змушений 17 разів змінювати місце поживання, читайте статтю заслуженої працівниці освіти України членкині НСПУ та НСЖУ Аделі Григорук.

Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя до свого 200-ліття за ініціативи Марка Роберта Стеха отримав з архіву відділення КІУСу при Торонтському університеті подарунок – 57 пакунків з книгами на українознавчу тематику, серед них є унікальні екземпляри.

Свого часу Віра Вовк зауважила, що порятунком від ностальгії за Батьківщиною є праця для неї. Наші автори та герої їхніх публікацій невтомно трудяться заради України з новорожденним Богом.

Випуски часопису «Український дім» можна знайти за покликанням http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

Дарія Бобрик

Прочитано 444 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative