Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

До 29-ї річниці незалежності України вийшов у світ черговий номер освітньо-пізнавального часопису «Український дім» – видання Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою.

Які позитивні та негативні сигнали щодо мовного питання йдуть від держави та громадянського суспільства за кордон, з’ясовували працівники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою разом із запрошеними гостями. Зміст цієї дискусійної панелі викладений у статті «Мовні імпульси з Батьківщини».

Емма Андієвська, яка майже весь час живе в чужомовному оточенні, вільно володіє п’ятьма мовами, але пише виключно українською. Такий вибір для неї є елементарною справою порядності. «З української культури й так надто багато талановитих людей побігло до чужих культур», – зауважує письменниця. До речі, ця непересічна особистість свого часу приїздила в Ніжин, про це та інше читайте в матеріалі Надії Онищенко.

Цьогоріч вийшов друком півстолітній доробок «Вибраних поезій» письменника, перекладача, літературознавця Олександра Астаф’єва. У свіжому випуску нашого часопису вміщено продовження статті Олександра Григоровича «Новели, написані в криївці». Зокрема, у другій частині йдеться про діяльність Йосипа Позичанюка в українському націоналістичному підпіллі.

Окрім усього, Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою проводить просвітницьку роботу серед студентів. Ольга Моціяка в публікації «Чи існує “втрачений рай”» висвітлила думки студентства щодо ідеалізації нашими діаспорянами життя в Україні.

У Казахстані відбувся Міжнародний онлайн-конкурс української пісні «Струни серця», призові місця в ньому вибороли й студенти Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Звітну статтю про цей захід можна знайти на сторінках нашого видання.

Рідна мова, історична пам’ять, громадянська свідомість – ось ті три кити, без яких Україна не буде самодостатньою державою.

Архів часопису «Український дім» http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

Прочитано 566 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative