Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

У переліку визначних діячів культури в зарубіжному світі понад 30 імен є нашими земляками. Цей список зібрав і склав 20 років тому засновник, перший директор Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою, а з 2000-го року професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександр Астаф’єв. З презентацією можна ознайомитися тут http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vyznachni-diiachi

Отож невипадково спецкурс «Історія української діаспори» вивчають студенти історико-юридичного факультету нашого вишу. Лекцію-презентацію «Чотири хвилі української діаспори» прочитали для них директорка Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Надія Онищенко та фахівчиня Ольга Моціяка. Перша розповіла про переселенців у Канаду й на Далекий Схід, котрі шукали кращих способів існування, про причини політичної еміграції перед Другою світовою війною й після неї. Наші випускники, які мешкали в Канаді, США та Німеччині, Петро Одарченко, Ольга Мак, Іван Кошелівець, ніжинці Ігор Качуровський та Вадим Доброліж творили й розвивали Україну поза її географічними межами в совєтські тоталітарні часи. Золотим скарбом української нації називає їх письменник Михайло Слабошпицький і вказує на те, що ми недостатньо використовуємо сьогодні їхній здобуток у лобіюванні інтересів України за кордоном.

Цю думку розвинула Ольга Моціяка, котра поділилася враженнями від Міжнародної наукової-практичної конференції у Львові «Громадський активізм українських мігрантів Європи: згуртовані новими викликами». Також доповідачка розповіла про подаровану автором Петром Гаврилишиним монографію «Українська трудова імміграція в Італії (1991–2011 рр.)». Четверта хвиля емігрантів на Заході і на Сході дуже потребує сьогодні підтримки етнічної держави. Таким було її резюме.

 

Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою

 

Прочитано 678 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative