Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

«А чи знали ви про мою країну до мого приїзду сюди?» – запитує в однокашників і викладачів студент факультету культури і мистецтв Гоголівського вишу ВАНГ ЖІБІН. Він з радістю взяв участь у презентації Року Китаю в Україні, що організували в нас працівники університетської бібліотеки. В оформленій китайськими атрибутами читальній залі вони розповідали про історію цієї давньої й однієї з найбільших країн планети.

Ведучих – третьокурсниць факультету іноземних мов Діану Ничипоренко та Діану Міланець – доповнював відеоперегляд. Історик Олексій Лейберов демонстрував цитатник засновника комуністичної партії Китаю і багаторічного керівника держави Мао Дзедуна, котрий ще й вірші писав. Їх прочитав рідною мовою ВАНГ ЖІБІН. А виконані ним китайські пісні наблизили до нас краєвиди й архітектурні пам’ятки, занесені в список ЮНЕСКО.

Доцента кафедри прикладної лінгвістики Євгена Плотнікова, котрий бачив їх зблизька, а не на екрані, дивували масштаби розвитку цієї країни й неординарне, незвичне для нас розв’язання економічних, соціальних і культурних проблем.

  • Що знають китайці про Україну? – запитували ми в нього.
  • Інтерес до європейських країн закладений в освітні програми, але він невеликий.

Побачене й почуте викликало зацікавлення. Для всіх, хто хоче розширити свої знання бібліотекар Юлія Рожок зробила огляд літератури, виставленої на спеціальному стенді. Найцінніша книга про Китай, що зберігається у фондах бібліотеки – це амстердамське видання 1667 року, придбане директором Гімназії вищих наук князя Безбородька Іваном Орлаєм.

Організатори заходу, зініційованого завідувачкою відділу обслуговування Галиною Осіповою, надіються, що їхні дослідження продовжать студенти. Юлія Міхієнко і Юлія Рябуха допомагали нам засвоювати найпростіші та найнеобхідніші китайські вислови.

У Ярослави Шекери, ніжинки з походження, інтерес до Китаю з’явився в дитячому віці через витинання. Після школи дівчина вивчала китайську мову та літературу в китайських вишах, перекладала давніх китайських поетів на українську мову, і це вплинуло на її власну поетичну творчість. Автор цих рядків прочитала присутнім переклади та вірші Ярослави Василівни, сьогодні вже науковця, викладачки Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Ми відчули Китай ще й на смак через печиво з побажаннями. 

Надія ОНИЩЕНКО

Фото Віталія ПЕТРУШЕНКА

Прочитано 818 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative