Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

На Чернігівщині вшанували пам’ять Героїв Крут на місці легендарного бою. У заходах біля села Пам’ятне Борзнянського району взяли участь сотні людей з різних куточків України. До участі долучилась і делегація Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя у складі викладачів, співробітників та студентів вишу.

Вшанувати героїв також зібралися ветерани, курсанти і ліцеїсти, учасники сучасної російсько-української війни, матері загиблих воїнів в АТО, військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії, делегації з різних міст, районів, областей, представники політичних партій, народні депутати.

Вклонилися подвигу, що не має строку давності, й заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, творець Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут» Анатолій Гайдамака, голова Українського інституту національної пам'яті, кандидат історичних наук Володимир В'ятрович.

101 рік тому, 29 січня 1918 року, біля станції Крути кількасот захисників молодої Української Народної Республіки під проводом сотника Аверкія Гончаренка стримали наступ кількатисячної більшовицької армії Михайла Муравйова на Київ. Цей бій тривав понад 5 годин і увійшов в історію як приклад патріотизму та жертовності українських громадян заради існування незалежної держави.

На місці легендарного бою відбулась робота оглядових екскурсійних вагонів, додаткових військово-історичних експозицій та виставок. Зібранню представили тематичну літературно-мистецьку композицію. Також усі охочі могли ознайомитися з експозицією “Блокпост пам'яті”.

Молитва за Героїв об’єднала усіх, незалежно від віку та статусу, біля меморіалу лунали пам’ятні слова та вірші, гриміли залпи. Представники НДУ вшанували цей день, як символ героїзму та самопожертви молодого покоління. Всі бажаючі мали змогу побачити виставкову експозицію у вагонах, де частина студентів історико-юридичного факультету НДУ допомагала екскурсоводам у музейному комплексі.

На території Меморіального комплексу священнослужителі відправили поминальну літію в пам’ять про загиблих за рідну землю.

 

 Підготувала Тіна КОШЕЛЕВСЬКА,

 за матеріалами Чернігівської ОДА та УНІА «Укрінформ» 

Фото для сайту надав Юрій Філоненко та Олександр Турчин

Читайте також: Урочистості з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут http://nizhynrada.gov.ua

Прочитано 689 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative