Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Напевно, кожен із нас в своєму житті задумувався про те, що він може зробити для власного народу, для того, щоб побудувати процвітаючу, справедливу і успішну Україну де кожна особа буде відчувати себе щасливою. Кожна людина уявляє майбутнє по різному: одного, песиміста, нічого не хвилює, окрім своїх проблем, іншого – ніби палкого прихильника успішної країни – тільки те, як бачить його публіка, третій просто робить те, про що мріє. У кожного є мрії, у кожного вони різні, але всі вони мають право на існування. Чим більше мрійників перейдуть до конкретних справ, тим кращим буде наше життя.

Молодь – це майбутнє нашої держави, мрійники, які не встигли розчаруватися у рутині життя. Освітяни – та спільнота, що може понести ідею можливості втілення мрій у життя. Саме для молодіжної освітянської спільноти Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, точніше для студентства та викладацтва історико-юридичного факультету, 5 грудня 2018 року провели одноденний семінар тренери проекту «Впровадження курсу «Громадянська освіта та методика її навчання» у освітній процес для студентів педагогічних ВНЗ», що підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерством освіти та науки України, громадськими організаціями PACT та Всеукраїнською спілкою викладачів суспільних дисциплін і громадянської освіти. У ролі тренерів виступили: Тамара Бакка - к.п.н., доцент кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти факультету історичної освіти факультету історичної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова, директор Всеукраїнської спілки викладачів суспільних дисциплін і громадянської освіти; Татяна Мелещенко - к.і.н., декан факультету історичної освіти НПУ імені М.П.Драгоманова; Олександр Желіба - к.п.н., доцент кафедри політології, права та філософії Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Мета семінару полягала в тому, щоб розкрити особливість курсу «громадянська освіта та методики її навчання», з’ясувати його проблематику, «програти» специфіку викладання курсу для студентів. Варто сказати, що на даному проекті було дуже захоплююче. Учасники й учасниці дізнались більше про громадянську освіту, розкрили зміст основної термінології, сформували розуміння вимог освітньо-професійної програми даного курсу, визначили можливості її забезпечення. І звичайно, найцікавіше було під час інтерактивних вправ: вибудовувати ієрархію прав людини, малювати піктограми понять, дискутувати про зміст інформаційних послань відеофільму, вибудовувати стратегії участі молоді у суспільному житті.

Сучасна молодь має великий потенціал, запал та енергію, які потрібно спрямувати у правильне русло – формування громадяноцентричного бачення держави. Молода особа – це як губка, яка вбирає у себе все те, що її оточує. Тому оточувати молодь мають позитивні приклади успіху.

Що ми отримали від семінару. Продемонструю деякі тези своїх колег, які вони написали у підсумку: «Я іду з думкою про…

  • те, що було цікаво і я провів гарно час»;
  • мій вияв інтересу до даної теми»;
  • громадянське суспільство»;
  • свою самореалізацію»;
  • самоорганізацію»;
  • самоврядування»;
  • самоврядування та маніпулювання»;
  • те, як стати лідером всього університету»,
  • те, що потрібно брати активну участь у житті щоб покращити життя»;
  • те, що я можу зробити, щоб покаращити суспільство»;
  • паралельну реальність»;
  • ефективну комунікацію між людьми»;
  • демократизацію стосунків студентів та викладачів».

Як правило патріотами люди не народжуються – патріотами люди стають, в процесі виховання. Тож давайте ми з вами будьмо по-справжньому розумними, добрими, вольовими людьми, гідними носити звання  українців, адже саме нам писати історію завтрашнього дня, і, хто б там що не казав, але наше майбутнє в наших руках. Головне вірити у свої сили та у правильність своїх дій, будьмо готові допомогти молодим у великій справі, шукаймо в собі сил, бажання, терпіння, щоб виховати справжнього громадянина нашої держави, бо, як слушно зазначив І. Драч у «Думі про вчителя».,

Ярослав Лемешко

Прочитано 977 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative