Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Третього грудня 2018 р. у Національній філармонії України відбулися урочистості з нагоди 100-річчя проголошення Латвійської Республіки. 

До святкових заходів долучилися народний депутат України Олександр Кодола, мер міста Ніжина Анатолій Лінник, ректор НДУ ім. М. Гоголя Олександр Самойленко.

Вітаючи зовнішньополітичні здобутки Латвійської держави на сучасному етапі, Олександр Кодола висловив переконання, що ці досягнення відкриють нові перспективи для подальшого плідного розвитку українсько-латвійської взаємодії в усіх сферах співробітництва та подякував  народу Латвії за допомогу на міжнародній арені, яку він надає сьогодні нашій державі.

 

За матеріалами сайту «УН»

Довідково:

18 листопада національне свято Латвії – День проголошення Латвійської Республіки. Цього дня у 1918 році в приміщенні Національного театру Риги Латвійська Народна рада проголосила про створення нової держави. Але боротьба за фактичну незалежність тривала після цього ще два роки. Вже в січні 1919 року під натиском частин Червоної армії, тимчасовий уряд Латвійської Республіки був змушений залишити Ригу. З січня по травень 1919 року тривав період радянської влади в Латвії, потім була боротьба з армією Бермонта-Авалова і німцями, і знову з комуністами. Лише 11 серпня 1920 року радянська Росія визнала незалежність Латвії. У січні 1921 року це зробили Англія, Франція, Італія і Японія, а у вересні нову державу прийняли в Лігу націй. Перша незалежна латвійська республіка проіснувала до червня 1940 року, коли Латвія була включена до складу СРСР – за секретними протоколами пакту Молотова-Ріббентропа країна підпадала саме під сферу впливу Радянського Союзу. З липня 1941 по жовтень 1944 року у Латвії тривала нацистська окупація, а потім знову – радянська. І лише 4 травня 1990 року Верховна Рада Латвійської РСР більшістю голосів прийняла Декларацію про відновлення Латвійської республіки. Під час розпаду Радянського Союзу у вересні 1991 року незалежність Латвії була відновлена.

Прочитано 662 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative