Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Договір про співпрацю

та відкриття центру «Польські студії»

19 жовтня 2018 р.у стінах Ніжинського державного університету імнгі Миколи Гоголя сталася визначна подія: Ніжин і Польща ще міцніше поєднали свої зв’язки. Делегація з Польщі у складі: радник-консул Консульського відділу Посольства Республіки Польща в Україні Яцек Гоцловскі, керівник Реферату, радник з питань науково-освітньої співпраці Посольства Республіки Польща в Україні Емілія Ясюк, президент Спілки поляків України Антоній Стефанович, головний редактор єдиної в Україні польськомовної газети «Дзеннік Кійовскі» Станіслав Пантелюк, заступник головного редактора цього ж видання Анжеліка Плаксіна.

Ціль їхнього візиту до Ніжина - побачити результат роботи присвячений розвитку польської культури в Ніжині: відкриття навчально-наукового центру «Польські студії» в НДУ ім. М. Гоголя, який має втілювати ті напрацювання, які впродовж останніх десятиліть були проведені вченими, науковцями та студентам НДУ завдяки співпраці з товариством поляків у Ніжині «Астер», керівником  якого є Фелікса Белінська. Директором центру призначено вченого, який розвиває польську тематику в університеті кандидат історичних наук, доцент Максим Потапенко. Зазначимо, що створити такий центр у виші була саме його ідея.

Не випадково відкриття навально-наукового центру відбулось саме цього року, адже 11 листопада 2018 року Польща святкує свою 100 річницю Незалежності, а в Ніжині спілка поляків «Астер» відзначає 20-ий ювілей.

Радник з питань науково-освітньої співпраці Посольства Республіки Польща в Україні Емілія Ясюк зазначила, що дуже приємним і знаковим є бажання Ніжина підтримувати зв’язки з Польською Республікою. Це спостерігається у всіх починаннях і результативній роботі товариства поляків: в ніжинському вузі вивчається польська мова, у Ніжинські ЗОШ №16 її викладає вчителька Люцина Ейма, котра за походженням є полькою, і є таким вчителем єдиним на всю Чернігівську область, а ніжинські науковці об’єднують свої зусилля у працях присвячених польській культурі.

У своєму виступі керівник Центру польської культури Фелікса Бєлінська зауважила:

«Мені приємно, що вже 20 років ми співпрацюємо з державним університетом імені М. Гоголя і за цей час ми багато чого змогли зробити: випустити 7 книжок на польську тематику, в який подані матеріали знаменитого на всю Україну професора Григорія Самойленка, кандидата історичних наук, українського історика Олександра Самойленка та кандидата історичних наук, доцента Юрія Давиденка. 

Ректор вишу Олександр Самойленко також представив друзів закладу з Педагогічного університету в Кракові: професор, проректор з розвитку Роберт Ставаж, декан біологічно-географічного відділу, професор Грегож Форміцкі, директор інституту біології, професор Агнешка Грень, завідувачка відділом міжнародної співпраці Малгожата Ідзік. З даним вишем вже протягом двох років підтримується співпраця на нивах політології та історії.

З вітальним словом виступила також завідувачка кафедри історії України Київського університету імені Бориса Грінченка д.і.н., проф. Оксана Салата, яка презентувала центру новітні видання, що присвячені історії Польщі.

Відносини були закріплені підписанням меморандуму про співпрацю між вишами, аби в подальшому мати більш плідні спільні результати і розширювати сфери діяльності.

Гості з Польщі відвідали і Фестиваль польської культури, на якому своїми виступами чарували таланти Ніжина. У ході святкової програми голові спілки «Астер» Феліксі Белінській було вручено Почесну грамоту Ніжинського міськвиконкому за вклад у розвиток польської культури в Ніжині. Секретар міської ради Валерій Салогуб підкреслив, що завдяки таким людям існує єдність між країнами, адже вони вміють бути не лише гарними організаторами, але й чудовими дипломатами, які об’єднують навколо себе людей.

 

За матеріалами сайту «Нежатин»

Фото: Тіна КОШЕЛЕВСЬКА

Читайте також:

До Ніжина завітала почесна польська делегація

http://m.mynizhyn.com/news/misto-i-region/10704-nizhin-vidvidala-pochesna-polska-delegacija.html

Прочитано 860 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative