Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

У заході взяли участь і представники міста Ніжина

Детальніше у матеріалі:

29-30 вересня у Чернігові відбувся Відкритий простір “Зміни на місцях: що ми можемо робити спільно?”. Організатор заходу – Спілка “Громадські ініціативи України” та її регіональний партнер – Чернігівський освітній центр “Ініціатива”.

Уже більше десяти років Спілка “Громадські ініціативи України” працює із місцевими ініціативами, адже у невеликих містах та селах живе півкраїни, а голос їх чути значно слабше, ніж голоси столичних аналітичних центрів та сильних обласних громадських організацій. Відповідно і в списку учасників та учасниць відкритого простору назви населених пунктів Мена, Сосниця, Корюківка, Ніжин зустрічалися значно частіше, ніж сам Чернігів.

“Для мене дуже важливо, що в ці дні нарешті відбулася зустріч активістів із півночі та півдня Чернігівської області. Я кілька  років слідкував та намагався активно долучитися до процесів активізації громадських ініціатив у нашій області. Часто в кожній громаді ці процеси відбувалися паралельно. І дуже добре, що є можливість активістам  зустрітись, обмінятися досвідом і запанувати спільні кроки”, – зауважив Павло Пущенко, голова Чернігівського освітнього центру “Ініціатива”, співорганізатор заходу.

Технологія відкритого простору дозволила учасникам заходу відверто поговорити про різні проблеми, ідеї та побоювання громадських ініціатив Чернігівщини. Вступні виступи представників Спілки “Громадські ініціативи України”  Юрія Степанця, Олександри Целіщевої та Павла Пущенка, а також радниці Чернігівського центру місцевого самоврядування Людмили Чабак допомогли сфокусуватися на темі про роль громадських ініціатив у впровадженні місцевих змін та впливі на порядок денний країни.

У перший день заходу учасники/ці заявили 11 тем для обговорення, серед яких, зокрема, актуальна у громадському середовищі проблематика професійного вигорання та протидії йому, тема ідеї, яка здатна об’єднати громадськість регіону, питання посилення співпраці між громадськими активістами на противагу конкуренції між ними, а також теми, пов’язані із важливістю залучення молоді до громадської діяльності.

Крім того, у полі обговорень учасників відкритого простору були теми інформаційної солідарності та можливості створення незалежних ЗМІ, чинників, які зумовлюють ефективну роботу громадської ради, прикладні теми створення громадського простору на селі та створення у громаді коворкінг-центру для роботи, навчання й відпочинку.

“Мене вразив формат проведення заходу, не було шансів для нудних лекцій. Можна було обрати саме ті теми, які цікаві мені. Найважливіше – я знайшов однодумців, із якими буду впроваджувати свої ідеї в життя”, – відмітив учасник відкритого простору Володимир Онищук із Корюківки.

Протягом другого дня роботи відкритого простору учасники вже думали про конкретні кроки. Учасники/ці озвучили тематики для подальшого спільного навчання, запропонували розробити типове положення про громадську раду, спланували кілька цікавих проектів (Зелена варта, незалежні ЗМІ, громадський простір на селі), та домовилися про наступні зустрічі з перспективою об’єднання організацій для спільної діяльності.

Крім запропонованих наступних кроків на учасників/ць події, а також на інших активістів й активісток, готових об’єднатися для спільних дій, у найближчий час чекають додаткові навчальні заходи та інші можливості для подальших зустрічей за підтримки Спілки ГІУ, яка пишається тим, що на сьогоднішній день серед її членів є три організації із Чернігівської області (Освітній Центр “Ініціатива” з Чернігова, ГО “Альтернатива” з Корюківки та ГО “Сосницькі горизонти” з Сосниці).

Слід відмітити, що учасників та учасниць відкритого простору гостинно приймав Освітній дім прав людини, куди ввечері завітала представниця наглядової ради Спілки ГІУ Неля Лавриненко, яка розказала про свій шлях від громадської діяльності до засновниці приватної школи. Вона більше години відповідала на питання про те, як на практиці виглядає ставлення до дитини як до повноцінної цікавої особистості, де вчителі знаходять натхнення і як спільно відстоюють зміни в українській освіті.

“Неймовірна атмосфера, відкритий простір для ідей, нестандартного мислення, не обмеженого рамками програми, змотивували рух “Північ-Південь: разом”. Я можу сказати точно, що цей рух для мене не завершився сьогодні, а скоріше набрав обороти, адже я вибираю вектор “єднання” і це стане нашою потужною силою, самовідновною, самомотивуючою!”, – поділилась своїми враженнями від участі у відкритому просторі Катерина Шекера із Ніжина.

Захід відбувся у рамках проекту “Ефективна регіональна модель взаємодії громадських організацій”, який втілює Спілка “Громадські ініціативи України” за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED).

Фото з  заходу можна переглянути на сторінці Спілки “Громадські ініціативи України” у фейсбуці та у події Відкритий простір “Зміни на місцях: що ми можемо робити спільно?

Детальна інформація про заходи, які організовує Спілка “Громадські ініціативи України” – на офіційному сайтіhttp://ngonetwork.org.ua/

 

http://ngonetwork.org.ua/aktyvisty-chernigivshhyny-shukaly-shlyahy-yak-spilno-vprovadzhuvaty-zminy/

Прочитано 642 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative