Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Відомий поет, прозаїк, перекладач, теоретик літератури, радіожурналіст народився в Ніжині, у родині батька, котрий працював у Центральній раді, і матері, дворянки з походження. Він лишив по собі унікальний доробок, який належить до найвищого духово-інтелектуального поверху української літератури. Глибока трагедія його життя – відірваність від України, добровільне вигнанництво, яке було єдиним порятунком від репресій у 1930-х роках, – не зламала його духу. Літературна спадщина Качуровського, створена за межами Батьківщини – в Аргентині і в Німеччині – стала національним культурним надбанням.

І. В. Качуровський нагороджений медаллю Українського Вільного Університету (Мюнхен), орденом «За заслуги»; є лауреатом премій журналу «Сучасність» і Ліги Меценатів, імені М. Рильського, В. Вернадського, В. Свідзінського. За збірник літературознавчих статей «Променисті сильвети» (2004, перевиданий 2008 року) за пропозицією ніжинців митця відзначено 2006 року Національною премією України імені Тараса Шевченка.

Помер 18 липня 2013 року в Мюнхені й згідно з заповітом похований в селі його дитинства Крути.

Біля могили видатного земляка панахидою і покладанням квітів і почалося 1-го вересня його вшанування, яке в Будинку культури продовжили літератори й науковці з Києва, Рівного, Полтави, Ніжина, Ічні. Спогадами про поета й письменника, роздумами про творчий і життєвий шлях  поділилися Олена Бросаліна, Микола Тимошик, Вікторія Климентовська, Михайло Савченко, Любов Карпенко, Ганна Антипович, Віра Соловйова, Валентина Павленко, син Леонардо-Аріан Качуровський, який прибув цього дня з Мюнхена.

Доречно прозвучали вокальні твори на вірші Ігоря Качуровського в гарному виконанні Сергія Охонька та зразкового хору «Сяйво» Ніжинської дитячої музичної школи.

20 вересня науковці з Києва, Львова, Луцька, Ніжина, Торонто досліджували «Творчу спадщину Ігоря Качуровського і її місце в історії української літератури» під час наукових читань у стінах Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя. Доповіді будуть опубліковані у спецвипуску журналу «Наш український дім» – видання Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою нашого вишу.

Наступного дня учасники зібрання разом з громадськістю Ніжина, співробітниками Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського відкрили пам’ятну дошку на огорожі Василівської церкви по вулиці Василівський, 43 про те, що в будинку Кушакевичів неподалік (як згадує про це Качуровський у мемуарах) він мешкав тут з батьками в 30-ті роки ХХ століття. А в читальній залі університету  відбулася презентація книги «Ігор Качуровський – Микола Шкурко. Листування. Мюнхен – Ніжен», яку разом зі студентами підготувала викладач факультету культури й мистецтв Марина Коломійченко. 

Надія Онищенко

Прочитано 649 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative