Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

В умовах сьогодення твердження про те, що децентралізація влади – це шлях до реального народовладдя стало аксіомою. Проблема децентралізації на сьогодні є доволі актуальною та широко обговорюється в наукових колах, експертами та громадськістю. Тому саме це питання стало предметом обговорення польських та українських студентів під час проведення ІІ Міжнародної літньої школи «Виклики для сучасної демократії: польський та український досвід децентралізації очима молоді», яка відбулася 1–8 серпня 2018 року в Кракові та Олькуші. 

Цьогоріч Міжнародна польсько-українська літня школа об’єднала студентів 4 університетів: Педагогічного університету в Кракові, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Київського університету імені Бориса Грінченка та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. 7 днів інтенсивного навчання, яке включало не лише лекції та воркшопи висококваліфікованих викладачів вищезазначених вишів, але й практичні заняття в органах місцевого самоврядування польського міста Олькуш, дозволило українській та польській молоді дізнатися про хід та особливості реформи децентралізації в Республіці Польща, ознайомитися зі структурою органів місцевого самоврядування та роботою їх відділів. 
Програма школи передбачала також широку екскурсійну програму, у межах якої студенти відвідали історичні місця та музеї стародавнього Кракова, Олькуша й так звані «Орлині гнізда». А під час вечорів польської та української культури молодь знайомила своїх нових друзів з національними традиціями, танцями та стравами.
Хотілося б висловити слова вдячності польській стороні, яка виступила організатором заходу, зокрема Педагогічному університету в Кракові в особі ректора професора Казимира Карольчака, Матеуша Каміонки та Малгорзати Ідзік, Асоціації молодіжних ініціатив Олькуша «SIMO», Муніципальному управлінню міста та гміни Олькуш, Повітовому староству в Олькуші та молодіжному гуртожитку «Jura». Щиро дякуємо також Ніжинській міській раді за надану фінансову підтримку учасникам проекту від НДУ імені Миколи Гоголя, а також особисто Ніжинському міському голові Анатолію Ліннику та ректору Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександру Самойленку, які другий рік поспіль опікуються проектом Міжнародна польсько-українська літня школа «Виклики для сучасної демократії», роблячи великий вклад у розвиток українсько-польських відносин на локальному рівні та допомагаючи українській та польській молоді долати стереотипи й ставати ближчими одне до одного. Велике спасибі також почесним покровителям нашого проекту – Послу України в Польщі Андрію Дещиці, маршалу Малопольського регіону Яцеку Крупі, та КредоБанку. Безумовно, не можна не подякувати студентам – учасникам, які протягом цього тижня були втіленням активності, кмітливості, креативності та почуття дружби.
Організатори заходу висловлюють впевненість, що співпраця молоді двох країн у різних сферах, зокрема, освітній та науковій, має стати запорукою збереження добросусідських відносин між обома націями. Ми впевнені, що проведення Міжнародної літньої школи «Виклики для сучасної демократії: польський та український досвід децентралізації очима молоді» за участі студентів двох країн сприяє утвердженню демократичних цінностей та налагодженню міжнаціонального діалогу між молоддю України та Польщі. Тому ми не ставимо крапку на цьому проекті, а вже зараз починаємо спільно працювати над його продовженням, щоб уже у наступному 2019 році студенти України та Польщі могли знову зустрітися вже в Україні та обговорити важливі проблеми сьогодення.

З відгуків учасників ІІ Міжнародної польсько-українська літньої школи: «Виклики для сучасної демократії: польський та український досвід децентралізації очима молоді»:

Dawid Bargiel: z mojej strony również wielkie podziękowania za tę inicjatywę i realizację, świetna robota!

Julia Kostuk: неймовірне спланування такої грандіозної події! Хочеться сказати тільки слова вдячності всім, хто причетний до школи! Цікаво, корисно, незабутньо- слова, які описують даний захід!

Мария Горбова: dziękuję bardzo ;) super robota !! Myślę ,że wszystkim podobało się

Олександр Запорожець: дякую організаторам за цю чудову подію,було дуже приємно співпрацювати з Польськіми колегами, а тепер вже друзями. Це був, можливо, один з найнасиченіших тижнів у моєму житті. Ми отримали багато безцінного досвіду, який сподіваюсь допоможе нашій країні. Ще ми дізналися багато про польську культуру і побачили якими є схожими але різними наші народи. Тому дякую організаторам та учасникам і сподіваюсь ми ще зустрінемось в листопаді цього року на конференції , і ще раз доведемо що велика сила криється за співпрацею наших народів!

Bohdan Bezpalko: щиро дякую всім організаторам, та учасникам літньої школи, які направду стали для мене близькими друзями та наставниками. Дні, що пройшли поруч з вами були неймовірні. Починаючи з лекторів, та програми відпочинку, можна відзначити високу професійність та любов до власної праці!

Вікторія Канаєва: безмежно вдячна всім, хто був причетний до організації найяскравішої події цього літа - ІІ Міжнародної літньої школи! Цікаві лекції і воркшопи, ігри і квести, зустрічі з органами місцевого самоврядування та екскурсії містом - все це зробило тиждень в Олькуші дійсно незабутнім! Дуже хочу подякувати за затишну і теплу атмосферу, яка панувала серед нас від початку до самого кінця літньої школи. У незнайомій і чужій країні я відчувала себе, як вдома. Всі учасники стали для мене рідною сім'єю, до якої хочеться повертатися знов і знов, долаючи кілометри і перепони. 
Літня школа стала для мене мотивацією навчатися, навчатися і ще раз навчатися, пізнавати нове, удосконалювати отримані знання і ніколи не зупинятися! І якщо займатися певною справою, то стати в ній фахівцем. Організаторам, учасникам хочу побажати всього найкращого! Будьте здорові, щасливі, натхненні та усміхнені! Бажаю вам нових успіхів, досягнень нових вершин і здійснення найзаповітніших бажань! Дуже чекаю на нашу наступну зустріч. Більше за все я хочу ще раз повернутися в ті дні, коли ми мали можливість бути учасниками того чудового дійства, початок якому заклали ще минулого року Кузьменко Юлія та Mateusz Kamionka під назвою «Міжнародна літня школа», яка ще неодноразово об'єднає український і польський народи задля отримання нових знань і досягнення спільних цілей!

Kateryna Hutorka: стільки хороших слів, що не описати... Ну що ж, не думала, що Міжнародна польсько-українська школа буде настільки грандіозною та цікавою. Кожного дня ми бачили, пізнавали, вчилися стільки, що на вечір вже не могли згадати перший ранковий захід. Тиждень для мене проходив досить повільно, тому, що було справді багато всього, ми насолоджувалися кожним моментом, як маленьким ковтком води у пустелі. і я не перебільшую, то було дійсно так. Тепер у мене з'явилося безліч ідей та купа енергії й натхнення для нових проектів та роботи над ними. Дуже хочеться через років 10 дізнатися,що ця школа об'єднала не дві країни, а 4,5,6 і, що тепер туди намагаються потрапити тисячі талановитої молоді. Безмежні слова вдячності організаторам (не буду перераховувати, бо людей,що доклали руку до цього діла було справді не мало) Ви - неймовірні,безсумнівно талановиті та до добрих заздрощів прекрасні люди!!! Успіхів нам усім, бо ми - найкращі!

 

Юлія Кузьменко,

доцент кафедри всесвітньої історії та

міжнародних відносин НДУ ім. М. Гоголя

 

Прочитано 774 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative