Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Доброго дня, Вікторіє, розкажіть на якому факультеті ви навчалися в Ніжинському державному університеті?

Я навчалась на філологічному факультеті зі світовою художньою культурою і закінчила його з червоним дипломом, більш того, навіть без жодної «4» у заліковці, адже вчитися було дуже цікаво. Потім ще закінчила аспірантуру за спеціальністю «історія і теорія культури», написала дисертацію про меценатську колекцію творів мистецтва Галаганів. Однак захищатися не стала, як і викладати у виші, хоча спочатку були й такі плани. Вирішила зайнятися журналістикою, адже я завжди любила писати (з 17 років веду щоденник, може, колись і книгу напишу), і на сьогодні це і є моя основна діяльність.

Ким і де Ви зараз працюєте?

Наразі я редактор всеукраїнського глянцевого видання – «Женский. Журнал для тех, кто живет счастливо". До цього була редактором журналів для батьків, корпоративних видань, інтернет-сайтів… Працювала й у фрілансі – як журналіст, піарщик, копірайтер. Все це  різні грані фактично однієї і тієї ж професії, які дозволяють пізнати її глибше, і все це дуже цікаво. Загалом, коли робиш своїм фахом улюблену справу – то дійсно не так робота, як задоволення.

Яким був Ваш шлях до роботи в журналі? З чого все почалось?

Починалось все з журналу «Мир семьи», який я регулярно читала як мама трьох синів. А потім вирішила, що могла б і сама написати щось, поділитися своїм багатим мамським досвідом, і запропонувала свої послуги, як автора. Просто написала у редакцію, і вони відгукнулися. Історія неймовірна, але буває й так. Попрацювавши позаштатним автором півроку, згодом я стала редактором. На жаль, під час кризи журнал закрився, але завдяки численним контактам серед психологів, лікарів і колег-журналістів без роботи я не залишилась. Завжди було багато різних пропозицій, я не боялась пробувати щось нове – мені цікаво вчитися. Для журналу, де я зараз працюю, я теж спочатку писала як автор-фрілансер. Тепер вже курую інших авторів. І, звісно, сама продовжую писати.

А яка тематика ваших матеріалів – про що саме пишете?

Тематика дуже широка: психологія, здоров`я, краса… Також я генерую ідеї щодо наповнення теми номеру, пишу рекламні матеріали, відвідую прес-конференції, їжджу у прес-тури… Інтерв’ю із зірками і публічними особами – теж частина моєї професії. Зокрема, буквально вчора мала приємність поспілкуватися з доктором Комаровським, з яким давно знайома – ще у «Мире семьи» ми регулярно співпрацювали, готуючи відповіді на запитання читачів.

Що Вас надихає написати ту чи іншу статтю?

Власне, саме життя. Світ безкінечно цікавий – різні люди, країни, погляди, уподобання... Мене захоплює його дослідження і аналіз. Бажаю у всьому дійти до самої суті, подібно Пастернаку.

Що Ви читаєте, окрім журналів, в яких публікуєтесь? І взагалі – чи любите читати? Можливо щось цікавеньке порадите?

Дуже люблю читати, зараз це переважно книги сучасних українських і зарубіжних авторів – класику ж прочитала за часів навчання в університеті. З деякими українськими письменницями мене пов`язують теплі приятельські стосунки і навіть багаторічна дружба – як от із Жанною Куявою. Наразі тісно спілкуюся з керівниками молодого видавництва  BookChef і радо рекомендую їхні книги – твори українських авторів і якісні переклади зарубіжних.

Ви зараз живете в Києві, багато подорожуєте разом із сім’єю. Де ви вже встигли побувати, в яких країнах?

Так, після закінчення навчання у виші я повернулася до Києва, адже це моє рідне місто, де я народилася і провела дитинство. Моє місто на всі 100%. Дуже його люблю! Моя сім’я – це чоловік, з яким ми у шлюбі більше 20 років, адже побралися ще студентами (він вчився на фізматі), троє синів (18,15 і 13 років), кіт і пес. Дійсно, ми багато подорожуємо – як усією родиною, так і вдвох з чоловіком. Зазвичай на власному авто – це так захоплююче! Завдяки запровадженню безвізу тільки за останній  рік побували у 10 країнах, три з яких – нові. Об’їздили пів-Європи, восени були у Італії, проїхали її всю туди й назад, адже відпочивали із самого низу італійського «чобітка». Враження незабутні, гадаю, ще повернемось! Ще обожнюю Чорногорію і не туристичну Туреччину, яку ми теж досліджували під час автоподорожі. Взагалі, у майбутньому хотіла б жити десь на березі теплого моря… У нас зима якась задовга. (Сміється – Авт.)

Яке ваше хобі?

Давно захоплююсь фотографією і з великим задоволенням роблю фотозвіти з подорожей. Також давно танцюю (до речі, разом із чоловіком) – перепробувавши, мабуть, усі види соціальних танців, ми наразі зупинилися на аргентинському танго. Це глибокий танець з історією, до якого, як на мене, треба дорости. Як і до розуміння нішевої парфумерії – ще одного мого захоплення, яке з’явилось завдяки роботі у глянці. Загалом, на косметиці та парфумах я тепер дуже добре розуміюся, і для жінки це зовсім не зайве.

Чи спілкуєтесь зараз зі студентськими друзями, викладачами вишу?

Кожні 5 років ми неодмінно збираємось нашою студентською групою. Люди, з якими пліч-о-пліч вчився стільки років, назавжди стають близькими. Цікаво, що зустрівшись, спілкуємось так, ніби не бачились відучора. На одній хвилі! А загалом сьогодні підтримання постійного контакту з однокурсниками не є проблемою, навіть якщо доля розкидала вас по світу – є ж соцмережі.

Побажання студентам та випускникам НДУ від редактора всеукраїнських видань?

Бажаю усім знайти своє місце під сонцем, а найголовніше – знайти себе.

 

 

Валентина Ващенко

Фото з архіву Вікторії Шапаренко

 

На фото:

інтервю з Ельчином Сафарлі (сучасний азербайджанский письменник),

з Наталією Заболотною (засновниця галереї сучасного мистецтва ArtUkraineGallery і громадянської платформи ArtUkraineFoundation)

а також фото біля стін рідного університету, у родинному колі, та з подорожей: Чорногорії, Італії (Риму, Флоренції, Венеції), прес-туру Шанель у Афінах

 

Читайте також

Інтерв’ю з випускницею НДУ – молодою поетесою, провідним редактором Чернігівського драматичного театру

http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/novini-universitetu/item/1467-interv-iu-z-vypusknytseiu-ndu-molodoiu-poetesoiu-providnym-redaktorom-chernihivskoho-dramatychnoho-teatru-darkoiu-moskalenko

Прочитано 1292 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative