Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

У клубі Гоголівського корпусу відбувся вечір пам’яті «Зірки залишають слід» на честь Тамари Дмитрівни Пінчук, доцента, кандидата педагогічних наук, яка 50 років працювала в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя на кафедрі педагогіки.
Вечір відбувся за ініціативи Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою НДУ. Відкрила захід директор Центру Надія Онищенко спогадами про Тамару Пінчук, її життя.

Вшанувати пам’ять відомого педагога прийшли професори, доценти, представники викладацького складу університету, родичі та близькі родини Пінчук.

Ректор НДУ Олександр Самойленко зазначив, що Тамара Дмитрівна не просто внесла величезний внесок у розвиток університету, а й залишила після себе спадок для наступних поколінь у своїх фотороботах, у проекті «Зірки залишають слід», в якому описала історію вишу через портрети його співробітників. «Вона увіковічила себе і всіх нас в своїх наукових працях, в своїх чудових творах – сказав він - які залишаться нашим дітям, онукам, правнукам і багатьом поколінням ніжинців».

Твори Тамари Пінчук представила завідувач сектору абонементів бібліотеки НДУ Людмила Косовських.

Також звучали теплі слова, спогади, жаль…який висловлювали в пам’ять Тамарі Дмитрівни її колеги: професор, доктор філологічних наук Григорій Самойленко;, доцент, декан філологічного факультету Олександр Забарний;, доцент, кандидат історичних наук В’ячеслав Томек;, професор, завідувач кафедри хімії Володимир Суховєєв;, завідувачка кафедри педагогіки, професор Євгенія Коваленко;, кандидат педагогічних наук, докторант Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Шевченка Антоніна Конончук.
Зі сцени лунали ліричні пісні, оперні арії, романси, які підготували викладачі факультету культури та мистецтв НДУ: Алла Хоменко, Валентина Коробка, Валерій Курсон та їх вихованці.
У Тамари Пінчук десятки наукових робіт, у тому числі кілька , присвячених історії закладу: «Про Ніжинський педагогічний з любов’ю», «Педагогіка в Ніжинській вищій школі», «Білим лебедем звуть», «І дорогій і незабутній» та чотири збірники останньої книги «Зірки залишають слід».
Один зі збірників вона присвятила своїй близькій подрузі Олені Лаврентіївні Богмі, «..моєму вічному другові і рецензенту, одній із яскравих зірок нашого університету». П’ятий збірник, а це спогади про Тамару Дмитрівну, підготувала до 90-річчя з дня її народження кафедра педагогіки.
Довідково:
Пінчук Тамара Дмитрівна народилася 1927 року. Закінчила педагогічний факультет Київського державного педагогічного інституту ім. Горького в 1952 р.
Працювала в Ніжинській вищій школі на посаді асистента (1952-1961 рр.), викладача (1961-1963рр.), старшого викладача (1963-1971 рр.), доцента – (1971-1999 рр.). Основний напрямок наукових досліджень - історія та теорія педагогіки.
Померла Тамара Пінчук у квітні 2017-го на дев’яностому році життя.

Валентина Ващенко
Фото автора

Прочитано 1120 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative