Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

3-7-го липня викладачі НДУ ім. Миколи Гоголя проходили міжнародне стажування, яке відбувалося у межах проекту Еразмус+ «Гендерні студії: крок до демократії та миру у сусідніх до ЄС країнах з різними традиціями». Викладачі університету, професор Ф.В. Барановський, доценти Т.В. Лісова, О.В. Желіба,  О.П. Щотка, вивчали досвід навчально-методичного забезпечення та організації навчання студентів на міждисциплінарних магістерських програмах в Університеті Вітовта Великого, що знаходиться у м. Каунас, Литовська республіка.

Разом з викладачами нашого університету стажування проходили представники інших університетів-партнерів: Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (Україна), Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (Україна), Університету Сіді Мохаммеда Бен Абделлах (Марокко), Університету Султан Муле Слімана (Марокко), Університету Сусса (Республіка Туніс), Університету Мануби (Республіка Туніс).

Викладачів-стажистів з університетом познайомила проректор з міжнародних відносин Інетта Дабашинскене. Вона підкреслила сучасні досягнення Університету Вітовта Великого, який входить до Асоціації європейських університетів та Європейської асоціації міжнародної освіти; навела статистичні дані, відповідно до яких в університеті діють 10 факультетів, студенти навчаються на 30 бакалаврських та 45 магістерських програмах, серед яких є і міждисциплінарні; окреслила мету стажування, що пов’язується з підготовкою до ефективного впровадження в університетах-партнерах міждисциплінарних навчальних програм з гендерних досліджень.

Стажування було змістовно насиченим, практико-орієнтованим і передбачало лекції, семінари, майстер-класи.  До змістовного забезпечення стажування були залучені не лише фахівці цього університету, але й європейські вчені з Центрально Європейського Університету (Угорщина), Університету Арістотеля (Грецька Республіка). На обговорення виносились проблемні області гендерних досліджень, питання методів дослідження та методів викладання. На стажуванні значну увагу було приділено інтерактивним методам, що створюють умови для самоаналізу та трансформації гендерних атитюдів, гендерних стереотипів. Викладачі з різних країн змогли обговорити кроскультурні відмінності у гендерних стереотипах та природу гендерної дискримінації у своїх країнах.

Учасники стажування прослухали цікаві доповіді, присвячені чоловічим дослідженням, які мало представлені в структурі сучасного гендерного знання (Artūras Tereškinas, Kristina Barancovaitė-Skindaravičienė). Erzsébet Barát, Dorottya Redai, Nadia Jones Gailani на своїх майстер-класахнавчали використанню якісних методів дослідження та познайомили з методом феміністичного інтерв’ю. Корисні уміння використання відеоматеріалів на заняттях були сформовані завдяки Natalija Mažeikienė. Цінний персональний досвід отримано в результаті опанування методикою «Фотовойс», що запропоновано Stavroula Mavrou, Vassiliki Deliyanni-Kouimtzi, Anastasia Flouli.  Необхідним для умов студентської мобільності було практичне заняття, проведене Estela Daukšienė, яка познайомила викладачів з роботою у віртуальному навчальному середвищі університету. Завершальним етапом стажування стало знайомство з базами бібліотеки та робота викладачів в міжрегіональних робочих групах.  

Перебування в Литві було пов’язане не лише з насиченою програмою стажування, але і цікавою культурною програмою, що включала екскурсію старим Каунасом, участь у святкуванні Дня державності Литви, що присвячений дню коронації князя Міндаугаса.

Команда Ніжинського університету вдячна організаторам стажування за змістовну програму, теплий прийом та незабутні враження від знайомства з древньою і сучасною Литвою.

Більше інформації про проект GeSt та результати його діяльності можна знайти на сайті http://gestproject.eu/. Приєднуйтесь до нас також у мережах Facebook (https://www.facebook.com/gestproject.eu/) та LinkedIn (https://www.linkedin.com/groups/8581671).

 Лісова Т.В., Щотка О.П.

Прочитано 1242 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative