Історико-юридичний факультет

Деканат

Кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин

Кафедра історії України

Кафедра політології, права та філософії

Новини факультету

Конференції

Документальні фільм

Матеріально-технічна база

Абітурієнтам

Четвертого жовтня відбувся Освітній семінар «Навіщо пам’ятати? Історія Голокосту: український та регіональний виміри». Організаторами заходу були Український центр вивчення історії Голокосту, Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського, історико-юридичний факультет Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Ніжинський НВК № 16 «Престиж». Семінар відбувся за сприяння Управління культури та туризму, Управління освіти Ніжинської міської ради, Управління освіти Ніжинської РДА, Ніжинської міської централізованої бібліотечної системи.

У семінарі взяло участь більше 60 чоловік - вчителів, краєзнавців, музейників, науковців, студентів та учнів шкіл міста Ніжина та району. Перед аудиторією з доповідями, що розкривали найрізноманітніші аспекти теми, виступили дослідники з Києва, Чернігова, Ніжина, районів області. Таке глибоке занурення у проблему мало на меті спонукати до осмислення та переосмислення феномену, історії, передумов та витоків однієї з найбільших трагедій у історії людства.  

Семінар відкрили словами привітання ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Самойленко, голова громадської організації Ліга «Ділова жінка», помічниця народного депутата України Олександра Кодоли Тамара Стратілат, директор Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського Геннадій Дудченко та ініціатор проведення заходу, учителька НВК № 16 «Престиж» Наталія Нагорна. 

З глибокими змістовними та водночас емоційними промовами виступили на семінарі представники Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський (Історія Голокосту в Україні: виклики та перспективи дослідження і викладання) та Віталій Бобров (Історія Голокосту і права людини). Їхні доповіді, а також виступи ніжинського краєзнавця, співробітника НЦБС Валерія Фінкельштерна (Холокост: несколько сегментов корня), учительки історії Безуглівської ЗОШ І-ІІІ ст. Світлани Лабузько (Дослідження проблем антисемітизму в українському суспільстві) заклали теоретичну базу для подальшої роботи семінару.  

Друга частина семінару являла собою низку доповідей дослідників, що вивчали прояви Катастрофи на Чернігівщині. Загальну характеристику проблеми визначення місць розстрілів, кількості та складу вбитих євреїв області запропонував краєзнавець Яків Сокольський («Чорні дні»  на Чернігівщині під час окупації. Книга пам’яті). Дослідник Євгеній Шпилевський розповів про долю євреїв м. Чернігова (Єврейське населення міста Чернігова напередодні та у роки Другої світової війни), молодий науковець, студент КНУ ім. Т.Шевченка Ілля Левченко зупинився на подіях Голокосту на Семенівщині, а дослідниця Ганна Савич – на Коропщині. Грунтовну характеристику музейної роботи по збереженню/відтворенню пам’яті про Катастрофу запропонувала учасникам завідуюча науково-експозиційним відділом Чернігівського обласного музею імені Василя Тарновського Вікторія Мудрицька.

Окрема складова семінару була присвячена ніжинським подіям. Це доповідь доцента кафедри історії України НДУ імені Миколи Гоголя Максима Потапенка «Погроми євреїв у Ніжині: 1881 р., 1905 р., 1919 р.»), у якій проаналізовано крайні прояви антисемітизму, зафіксовані у Ніжині задовго до початку нацистської окупації.

Про праведницю народів світу з Ніжинщини Устинію Петренко розповіла учителька історії Шатурського НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІ ст. Тетяна Рубан. З блискучою доповіддю, присвяченою висвітленню подій Другої світової війни та Голокосту на сторінках ніжинської преси, виступила учителька історії Лосинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ніна Авраменко.

 Корисними були також рекомендації та дослідницький досвід доцента кафедри політології, права та філософії НДУ імені М. Гоголя Олександра Желіби щодо вивчення історичної пам’яті наших сучасників про події Голокосту.

Під час заходу відбулася презентація нового туристичного маршруту «Ніжин єврейський», розробленого співробітниками краєзнавчого музею та юною дослідницею, ученицею ННВК № 16 «Престиж» Яною Сердюк, а також представлення нових видань Українського центру вивчення історії Голокосту. Кожен учасник семінару отримав від УЦВІГу тематичний комплект наукової та методичної літератури.

Завершився семінар вшануванням пам’яті на місці масових вбивств ніжинських євреїв під час німецької окупації, знайомством гостей з єврейською топографією Ніжина та відвідуванням Оелю видатного єврейського цадика Дов Бер Шнеєрсона.

Здається, семінар вдався. Попри достатньо солідну його тривалість (9.45 – 19.00), насиченість непростими для сприйняття, часом емоційно важкими доповідями, тонус спілкування зберігався до самого завершення. Можливо, не на всі питання, поставлені на початку зустрічі, було дано відповіді. Можливо, не у всьому учасники дійшли згоди. Але організатори й не ставили собі це за мету. Уперше за багато років тема Голокосту стала в місті Ніжині предметом публічного дискурсу. Важливо також і те, що це обговорення відбувалося не у вузькому середовищі науковців. До нього мали змогу долучитися освітяни, студенти та учні. А, отже, перший крок до осмислення і цієї сторінки нашої історії у регіональному вимірі зроблено.

Важливо відзначити тих, хто від початку допомагав у організації заходу: народного депутата України Олександра Кодолу, ректора Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександра Самойленка, ніжинський осередок ГО Самопоміч, Лігу «Ділова жінка» та її голову Тамару Стратілат, декана історико-юридичного факультету НДУ імені Миколи Гоголя Володимира Мартиненка, доцента кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин НДУ імені Миколи Гоголя Юлію Кузьменко, завідувача кафедри історії України, доктора історичних наук Євгена Луняка, співробітника НМЦБС Валерія Фінкельштерна, методиста НМК Світлану Сватенкову, методиста управління освіти Ніжинської РДА Тетяну Черненко, директора ННВК № 16 «Престиж» Валентину Градобик, виробника кондитерських виробів (t-sovetnik.com.ua);.  

Прочитано 1186 разів
теги

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative