Факультет філології, історії та політико-юридичних наук

Деканат

Кафедра української мови, методики її навчання та перекладу

Кафедра літератури, методики її навчання, історії культури та журналістики

Кафедра прикладної лінгвістики

Кафедра германської філології та методики викладання іноземних мов

Кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин

Кафедра історії України

Кафедра політології, права та філософії

Лабораторія лінгвокультурології

Новини факультету

Контакти

Російська агресія послужила каталізатором перегляду об’єктів матеріальної культури, які існують  на теренах України як залишок імперського минулого. Лекція професорки Валентини Хархун «Від «ленінопаду» до «пушкінопаду»: порахунки зі спірною матеріальною спадщиною під час російсько-української війни» відбулася 10 квітня 2024 року в режимі онлайн і засвідчила непідробну зацікавленість в аналітичному розгляді  проблеми зміни культурних цінностей, свідками якої є ми всі. Цей захід став науковою подією не тільки для викладачів Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, а й для студентів 1— 4-их курсів, які є здобувачами освітніх програм першого (бакалаврського) рівня «014 Середня освіта (Українська мова та література)» та «035 Філологія (Українська мова та література)».

Лекторка розкрила причиново-наслідкові зв’язки між Революцією гідності й усуненням із публічного простору пам’ятників Леніну, а також подіями нинішньої повномасштабної війни (трагедія в Бучі) та знесенням в Україні монументів Пушкіну, Толстому та Булгакову, які репродукували імперські міфи. Валентина Хархун пояснила, що цей процес набув протестного характеру як реакція на облудливість імперської ідеології, яка одвіку служила шовінізму та колонізації. Дослідниця підкреслила необхідність і важливість переосмислення явища домінування російської культури на пострадянському просторі.

Науковий виклад лекторка завершила аналізом ситуації зі створенням пам’ятників загиблим героям, які боронили Україну під час російської агресії. Культурні тенденції сьогодення було схарактеризовано на прикладі монументів Олександрові Мацієвському, відкритих як у Ніжині, так і в інших містах України.

Зустріч завершилася цікавою дискусією, у якій було порушено проблему зміни культурних парадигм у зв’язку з воєнними подіями в Україні. Наприкінці заходу присутні подякували Валентині Хархун за яскраву та змістовну лекцію.

Докторка філологічних наук,

професорка

кафедри української мови,

методики її навчання та перекладу

Алла Бондаренко.

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative