Факультет педагогіки, психології, соціальної роботи та мистецтв

Деканат

Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи

Кафедра загальної та практичної психології

Кафедра педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту

Кафедра дошкільної освіти

Кафедра музичної педагогіки та хореографії

Кафедра вокально-хорової майстерності

Кафедра інструментально-виконавської підготовки

Навчально-науковий центр розвитку Інклюзивної освіти

Центр соціально-педагогічних досліджень

Лабораторії

Молодіжний хор «Світич»

Оркестр народних інструментів

Ансамбль народного танцю «Забава»

Ансамбль сучасного танцю «Дивертисмент»

Досягнення

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт

Спіліоті Олена Володимирівна – сучасний український композитор

Відкритий Міжнародний юніорський конкурс музично-виконавської майстерності імені академіка О. С. Тимошенка

Міжнародний дитячий та молодіжний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

Освітня діяльність

Студентська рада

Новини факультету

Абітурієнту

Контакти

 

Мовлення як засіб самовираження старшого дошкільника : навч.-метод. посіб. для вихователів, практичних пси­хо­логів, батьків та студентів дошкільних відділень педагогічних вишів / А. Аніщук. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2013. – 113 с.

ISBN 978-617-527-096-7

Схвалено для використання в дошкільних навчальних закладах Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту  України

(лист від 15.06.11 р. № 14/18-Г-370)

У посібнику розкрито зміст поняття “мовленнєве самовираження”, подано типологію мовленнєвого самовираження дошкільників, обґрунтовано педагогічні умови оптимізації цього процесу. Показано специфіку мовленнєвого самовира­ження хлопчиків і дівчаток.

Посібник містить загальні рекомендації, бесіди, анкети, пам’ятки для батьків, фрагменти занять, мовленнєві ігри, вправи та завдання на оптимізацію мовлен­нєвого самовираження старших дошкільників.

Орієнтуючись на основні засади Базового компонента дошкільної освіти, враховано державні вимоги щодо рівня сформованості мовленнєвої компетент­ності старшого  дошкільника та розкрито важливі аспекти, що стосуються організації мовленнєвої діяльності дошкільників, створення сприятливих умов для форму­ван­ня  особистісної зрілості дитини, її базових якостей. Методичний матеріал надасть педагогові інструментальну допомогу щодо їх реалізації.

Для вихователів дошкільних навчальних закладів,практичних психологівбатьків,студентів дошкільних відділень педагогічних вишів.

 

 

Кононко О.Л. Виховуємо соціально компетентного дошкільника: навч.-метод. Посібн. До Базової програми розв. Дитини дошк. Віку «Я у світі» / О.Л. Кононко. – К.: Світич, 2009. – 208с. – Бібліогр.: с. 194-202

ISBN 978-966-8506-11-6

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (Лист № 1/11 – 2082 від 28.05.2008р.)

У посібнику висвітлено зміст, форми та методи виховання у старших дошкільників соціальної компетентності; розглянуто особливості становлення п’яти-шестирічної дитини як соціальної особи; розкрито чинники соціального впливу на зростаючу особистість; схарактеризовано соціальний досвід та умови його формування в дошкільному віці; розкрито особливості статево-рольової соціалізації на етапі дошкільного віку; подано критерії та показники визначення рівня сформованості у дитини соціальної компетентності; запропоновано особистісно орієнтовані технології розвитку соціально-морального потенціалу дитини, її комунікативних здібностей, ціннісного ставлення до себе як складових соціальної компетентності.

Рекомендовано для керівників системи дошкільної освіти, педагогів дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, батьків, студентів і викладачів вищих навчальних закладів.

Усі права захищено заборонено передрук, копіювання, публікацію в електронному вигляді без письмового дозволу видавництва.

 

 

«Я у Світі». Програма розвитку дитини від народження до 6 років /О.П. Аксьонова, А.М. Аніщук, Л.В. Артемова; наук. Кер. О.Л. Кононко – К: ТОВ«МЦФЕР» ‑ Україна» 2019 р. – 488с.

Програма рекомендована Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України № 1/11-6326 від 12. 07. 2019).

Програму розвитку дитини від народження до шести років «Я у Світі» розроблено відповідно до Базового компонента дошкільної освіти. У ній відображено оновлений зміст освіти дитини від народження до шести років життя, вимоги до розвиненості, вихованості й навченості дитини впродовж дошкільного дитинства.

Для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти, батьків, студентів і викладачів педагогічних вишів.

 

 

Матвієнко С.І. Музична освіта та виховання дітей і молоді на Чернігівщині (XVIII-XIX ст): навч. посібник/ С.І. Матвієнко. – Ніжин: НДУ ім. Миколи Гоголя, 2011. – 186с.

Гриф надано МОН України. Лист від 22.12.2011р. № 1/11-12072

У посібнику здійснено науковий аналіз форм, методів та характерних тенденцій організації шкільної музичної освіти Чернігівщини, визначено їх динаміку впродовж тривалого історичного періоду; визначено та схарактеризовано основні етапи розвитку цього процесу, його найважливіші тенденції та головні перешкоди

На основі архівних матеріалів у посібнику ґрунтовно проаналізовано організацію навчально-виховного процесу в багатьох навчальних закладах різних типів щодо навчання учнів церковного співу, залучення їх до музично-етнографічної, концертної і музично-просвітницької діяльності, організації дозвілля дітей та учнівської молоді засобами музики.

Розкрити роль громадськості та духовенства Чернігівщини щодо підтримки регіональних традицій у галузі музичного виховання дітей і молоді

 

Основи сценічної майстерності: хрестоматія для студентів вищих навчальних закладів напряму підготовки «Дошкільна освта»/ уклад.: С.І. Матвієнко, І.І. Тукач. – Ніжин: НДУ ім. М.Гоголя, 2013. – 438с.

Рекомендовано МОН України (лист від 10.06.13. № 1/11-9806)

У хрестоматії зібрано змістовний, об’ємний мемуарний і навчальний матеріал з дисципліни «Основи сценічної майстерності», самостійне опанування якого студентами дозволить їм глибше вивчити закони театрально-сценічного мистецтва, набути знань про специфіку, складові та шляхи розкриття актором сценічного образу, про його внутрішню та зовнішню техніку, про природу сценічних переживань, а також засвоїти основи театральної системи К.С. Станіславського як підґрунтя сценічної майстерності актора.

Хрестоматія орієнтована на удосконалення фахової підготовки майбутніх педагогів, вихователів дошкільних закладів, самодіяльних акторів щодо розвитку їхнього творчого потенціалу, розширення знань у галузі сценічного мистецтва.

 

Пихтіна Н. П. Організаційно-педагогічні умови адаптації дошкільників до ДНЗ (за вимогами КМС ОНП) для студентів спеціальності “Дошкільне виховання” : навч. посіб. / Н. П. Пихтіна. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2012. – 338 с. ISBN 978-617-527-024-0

У посібнику відповідно до змісту навчальної програми з відповідної дисципілни предствлені лекції з опорними схемами, робоча програма курсу, зразок програми корекційно-виховної роботи з дошкільниками важкої форми адаптації.

 

 

Пихтіна Н. П. Основи педагогічної техніки: тексти лекцій для спеціальності "Дошкільна освіта" денної та заочної форм навчання / Н. П. Пихтіна. – Ніжин :  НДУ ім. М. Гоголя, 2012. – 125 с.

Відповідно до тематичного плану навчальної програми з дисципліни "Основи педагогічної техніки" підготовлені лекції, в межах яких висвітлено питання, які стосуються сутності педагогічної техніки, її місця у структурі педагогічної майстерності. Складових внутрішньої і зовнішньої техніки. Може бути доцільним у використанні студентами усіх педагогічних спеціальностей та викладачами, що читають аналогічну навчальну дисципліну та "Основи педагогічної діяльності".

 

 

Пихтіна Н. П. Профілактика негативних проявів у поведінці дітей : навч. посіб. / Н. П. Пихтіна. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2012. – 376 с. ISBN 978-617-527-056-1

Гриф надано міністерством освіти і науки, молоді та спорту України Лист від 03.12.2012 р. № 1/11-18609

У навчальному посібнику відповідно до тематичного плану навчальної ди­сци­пліни "профілактика негативних проявів у поведінці дітей" подані лекції та додатки. Зміст лекції розкривають сутність, види і чинники негативних проявів у поведінці дітей, особливості їх попередження і подолання на рівні первинної, вторинної і третинної профілактики.

Додатки складають опорні схеми до питань, робочу програму з навчальної дис­ци­п­ліни, зразок програми профілактики негативних проявів у поведінці дошкіл­ьників, що зумовлені кризами психовікового розвитку.

Може бути корисним для студентів усіх педагогічних спеціальностей, викладачів, фахівців освітніх закладів.

 

Пихтіна Н. П. Профілактика девіантної поведінки дітей і молоді: психолого-педагогічні та соціально-правові аспекти : навч. посіб. / Н. П. Пихтіна, М. П. Пихтін, Т. Є. Федорченко ; за заг. ред. проф. В. М. Оржехов­ської. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2014. – 399 с. ISBN 978-617-527-114-8

Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту  України (лист від 02.04.2014 р. № 141/12-Г-538)

У навчальному посібнику представлені теоретичні та методичні аспекти комплексної профілактики девіантної поведінки дітей та молоді. Проаналізовані найбільш поширені в учнівському та молодіжному середовищі форми відхилень у поведінці. Охарактеризовані особливості первинної, вторинної і третинної профілактики психолого-педагогічними та соціально-правовими засобами.

Доцільний для використання педагогами загальноосвітніх навчальних закладів, студентами педагогічних спеціальностей, викладачами, соціальними педагогами, практичними психологами, батьками.

 

 

Пихтіна Н. П. Профілактика девіантної поведінки дітей і молоді: психолого-педагогічні та соціально-правові аспекти : навч. посіб. / Н. П. Пихтіна, М. П. Пихтін, Т. Є. Федорченко ; за заг. ред. проф. В. М. Оржехов­ської. – Київ : КНТ, 2018. – 376 с. ISBN 978-966-373-869-7

Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту  України (лист від 02.04.2014 р. № 141/12-Г-538)

У навчальному посібнику представлені теоретичні та методичні аспекти комплексної профілактики девіантної поведінки дітей та молоді. Проаналізовані найбільш поширені в учнівському та молодіжному середовищі форми відхилень у поведінці. Охарактеризовані особливості первинної, вторинної і третинної профілактики психолого-педагогічними та соціально-правовими засобами.

Доцільний для використання педагогами загальноосвітніх навчальних закладів, студентами педагогічних спеціальностей, викладачами, соціальними педагогами, практичними психологами, батьками.

 

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative