Факультет педагогіки, психології, соціальної роботи та мистецтв

Деканат

Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи

Кафедра загальної та практичної психології

Кафедра педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту

Кафедра дошкільної освіти

Кафедра музичної педагогіки та хореографії

Кафедра вокально-хорової майстерності

Кафедра інструментально-виконавської підготовки

Навчально-науковий центр розвитку Інклюзивної освіти

Центр соціально-педагогічних досліджень

Лабораторії

Молодіжний хор «Світич»

Оркестр народних інструментів

Ансамбль народного танцю «Забава»

Ансамбль сучасного танцю «Дивертисмент»

Досягнення

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт

Спіліоті Олена Володимирівна – сучасний український композитор

Відкритий Міжнародний юніорський конкурс музично-виконавської майстерності імені академіка О. С. Тимошенка

Міжнародний дитячий та молодіжний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

Освітня діяльність

Студентська рада

Новини факультету

Абітурієнту

Контакти

 

Пихтіна Н. П. Професійно-комунікативна компетентність керівника закладу дошкільної освіти. Навчально-методичний комплекс дисципліни напряму 01 Педа­го­гічна освіта Спеціальності 012 «Дошкільна освіта». Ніжин: НДУ ім. М. Го­голя, 2023. 170 с.

Посібник представлений трьома роз­ді­лами. Перший розділ«Теоретичні аспекти формування комунікативно-про­фе­сійної компетентності педагога»є своєрідним введенням до курсу, що забезпечує відповідне теоретичне підґрунтя для розуміння сутності комуні­кативно-профе­сійної компетентності педагога; мети, завдань, змісту, форм роботи з її формування.

Завданням другого розділу«Психотехнічні основи формування комуніка­тив­но-професійної компетентності керівника закладу дошкільної освіти»є забез­пе­чення розуміння студентами ролі психотехнічних особливостей особис­тості пе­да­гога у формуванні його комунікативно-професійної компетентності. Його зміс­том – соціально-психологічний тренінг основних компонентів педаго­гічної техніки, розвитку педагогічних здібностей як відповідних психотех­ніч­них інструментів у формуванні комунікативно-професійної компетентності педагога.

Зміст третього розділу«Особливості професійного спілкування у діяль­нос­ті керівника закладу дошкільної освіти. Тренінг професійно-комунікатив­ної компе­тент­ності педагога»заґрунтований ідеями застосування відпрацьо­ваної у 2-му розділі психотехнічної складової комунікативно-професійної компетент­ності педагога та особливостей її застосування в межах форм, стилів, моделей, рівнів професійного спілкування організатора дошкільної освіти.

 

Пихтіна Н. П. Методологія психолого-педагогічних досліджень: навчальний посіб­ник. Ніжин: НДУ ім. М. Гоголя, 2023. 315 с.

У посібнику відповідно до навчальної програми дисципліни « Методологія психолого-педагогічних досліджень вміщені лекції з усіх змістових модулів, робоча програма, питання й завдання до семінарських і лабораторних занять, опорні схеми до лекцій.

Лек­ції та відповідні навчально-методичні матеріали сприятимуть засво­єнню студентами змісту нав­ча­л­ь­­­ної дисципліни, допомагатиме виклада­чам у читанні лек­цій, проведенні семінарських, лабора­торних занять, організації самостійної й індивіду­аль­ної роботи студентів.

Може бути доцільним при написанні курсових, дипломних, магістерських робіт студентами усіх спеціальностей.

 

 

Матвієнко С. І. Передшкільна освіта: теорія та практика: навч. посібн. Ніжин: НДУ ім. М. Гоголя, 2023. 183 с.

Електронний навчальний посібник укладено у відповідності з програмою навчальної дисципліни «Передшкільна освіта: теорія та практика», яка реалізується у підготовці здобувачів другого (магістерського) рівня освіти за спеціальністю 012 Дошкільна освіта. У посібнику уточнено зміст, теоретичні та організаційні засади передшкільної освіти; проаналізовано її зарубіжний досвід; розглянуто головні аспекти наступності як головного принципу реалізації передшкільної освіти; розкрито специфіку готовності дітей до навчання у школі та сучасні підходи до її забезпечення. Рекомендовано для магістрантів спеціальності 012 Дошкільна освіта, викладачів, учасників освітнього процесу (вихователів і керівників ЗДО, вчителів початкових класів НУШ, педагогів позашкільної освіти, що займаються підготовкою дітей до школи), які цікавляться проблемами передшкільної освіти.

 

 

Методичні рекомендації до практичних занять з курсу «Теорія тапрактика передшкільної освіти». Для викладачів і здобувачів вищоїосвіти другого (магістерського) рівня, спеціальність 012 Дошкільнаосвіта / уклад. С. І. Матвієнко. Ніжин: НДУ ім. М. Гоголя, 2023. 62 с.

У посібнику представлено методичні рекомендації до практичних занять з навчальної дисципліни «Теорія та практика передшкільної освіти» для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня, спеціальності 012 Дошкільна освіта. Запропоновано наступний алгоритм укладення методичних рекомендації до кожної теми практичного заняття: визначення етапів проведення; знання та уміння набуті на занятті; рекомендації з підготовки його питань; питання для самоперевірки; пропоновані до вивчення теми джерела. Доцільний для викладачів вищих навчальних закладів; здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальності 012 «Дошкільна освіта».

 

 

Кононко О. Л., Аніщук А. М. Методичні рекомендації до написання та захисту кваліфікаційної роботидля студентів другого (магістерського) рівня спеціальності 012 Дошкільнаосвіта. 3-ге вид., доповн. та перероб. Ніжин: НДУ ім. М. Гоголя, 2023. 54 с.

Рекомендації характеризують зміст та послідовність етапів підготовки, написання, оформлення та захисту кваліфікаційної науково-дослідної роботи. Для студентів другого (магістерського) рівня спеціальності 012 Дошкільна освіта.

 

 

Пісоцька Л. М. Виховання у різновікових групах закладу дошкільної освіти: навчальний посібник. Ніжин: НДУ ім. М. Гоголя, 2023. 241 с.

У виданні представлені тексти лекцій з навчальної дисципліни «Виховання у різновікових групах» для здобувачів вищої освіти спеціальності 012 «Дошкільна освіта». Кожна представлена у посібнику тема містить назву, план лекції, список використаних джерел, виклад матеріалу для опрацювання змісту лекції, запитання і завдання для самоперевірки та додатки щодо організації освітнього процесу у різновікових групах.

 

Пісоцька Л.М., Матвієнко С.І., Пісоцький О. П., Бобро Л. В. Практична підготовка здобувачів вищої освіти спеціальності 012 Дошкільна освіта першого (бакалаврського) рівня: Навчально-методичний посібник. Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя. 2023. 121 с.

Навчально-методичний посібник презентує мету та завдання організації усіх видів практик у професійній підготовці бакалаврів; окреслює перелік необхідних умінь і навичок, які мають здобути студенти за умови безперервності й послідовності її основних видів: ознайомчої, навчальної педагогічної, педагогічної у групах дітей раннього віку, у закладах дошкільної освіти (у літній період), виробничої; визначає особливості керівництва практикою фахівцями відділу педагогічної практики університету, відповідальних на факультеті, методистів фахової кафедри, директора та вихователів ЗДО; делегує права та обов’язки студента-практиканта.

У посібнику представлена технологія оцінювання результатів практики студентів (рівні якості  педагогічної діяльності, критерії та показники їх оцінки за КМС ОНП).

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative