Факультет педагогіки, психології, соціальної роботи та мистецтв

Деканат

Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи

Кафедра загальної та практичної психології

Кафедра педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту

Кафедра дошкільної освіти

Кафедра музичної педагогіки та хореографії

Кафедра вокально-хорової майстерності

Кафедра інструментально-виконавської підготовки

Навчально-науковий центр розвитку Інклюзивної освіти

Центр соціально-педагогічних досліджень

Лабораторії

Молодіжний хор «Світич»

Оркестр народних інструментів

Ансамбль народного танцю «Забава»

Ансамбль сучасного танцю «Дивертисмент»

Досягнення

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт

Спіліоті Олена Володимирівна – сучасний український композитор

Відкритий Міжнародний юніорський конкурс музично-виконавської майстерності імені академіка О. С. Тимошенка

Міжнародний дитячий та молодіжний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

Освітня діяльність

Студентська рада

Новини факультету

Абітурієнту

Контакти

Аніщук А. М.

Розвиток почуття совісті у старших дошкільників як регулятора міжособистісних   взаємин : метод. посібн. / А. М. Аніщук, В. В. Бойко. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2017. – 135 с.

У посібнику, орієнтуючись на основні засади Базового компонента дошкільної осві­ти, враховано державні вимоги щодо рівня сформованості особистісно-оцінної компе­тенції старшого дошкільника та розкрито важливі аспекти, що стосуються розвитку внутрішніх етичних інстанцій, зокрема, совісті як регулятора міжособи­стіс­них взаємин дітей, створення сприятливих умов для формування особистісної зрілості дитини, її базових якостей. Розкрито зміст поняття “совість” та близькі за змістом етичні кате­горії: “сором”, “провина”, “самооцінка”, “моральна свідомість”, “моральні принципи”, формуванням зачатків елементарної совісті у дітей дошкільного віку, визначено рівні сформованості почуття совісті у дітей старшого дошкільного віку, виділено педагогічні умови розвитку почуття совісті як регулятора міжособистісних стосунків  у старших дошкільників.

Посібник містить діагностичні методики для дітей, анкети для педагогів та батьків, перелік художніх творів, етичні бесіди, розповіді вихователя, методичні рекомендації педагогам, пам’ятки для батьків,  ігри та вправи для поглиблення уявлень старших дошкільників про етичну категорію “совість” та інші поняття, близькі за змістом. Мето­дичний матеріал надасть педагогові інструментальну допомогу щодо їх реалізації.

Доцільний для вихователів дошкільних навчальних закладів,практичних психо­логів, батьків,студентів, магістрів та аспірантів спеціальності "Дошкільна освіта".

 

 

Кононко О. Л.

Методичні рекомендації до написання та захисту магістерської роботи зі спеціальності 012 "Дошкільна освіта" / О. Л. Кононко, А. М. Аніщук. – 2-ге вид., доповн. та перероб. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2017. – 51 с.

Рекомендації характеризують зміст та послідовність етапів під­го­тов­ки, написання, оформлення та захисту кваліфікаційної науко­во-дослідної роботи.

Для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спе­ціаль­ністю: 012 "Дошкільна освіта".

 

 

Аніщук А. М. Індивідуалізація освітнього процесу в ДНЗ : навч. посіб. Для студентів вищих навчальних закладів спеціальності "Дошкільна освіта" / уклад. А. М. Аніщук. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2017. – 202 с.

Навчальний посібник містить комплекс матеріалів, структурованих від­по­відно до навчальної програми даної дисципліни. Змістове наповнення охоплює аудиторну, самостійну та індивідуальну роботу студентів, надаючи їй системності, послідовності, сприяє формуванню цілісного погляду на про­блеми навчальної дисципліни та розвитку достатнього рівня узагаль­нення матеріалів.

 

 

Методичні матеріали до лабораторного практикуму навчальної дисципліни"Художня праця та основи дизайну": навч.-метод. посіб. / уклад. С. І. Матвієнко,Т. Г. Коломоєць, О. В. Лісовець. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2017. – 116 с.

У посібнику викладено методичні матеріали до лабораторного практикуму навчальної дисципліни "Художня праця та основи дизайну". Надані матеріали допоможуть студентам початкових курсів спеціальності "Дошкільна освіта" у з’ясуванні теоретичних і методичних аспектів тем, що будуть опрацьовуватися на лабораторних заняттях. Матеріали посібника спрямовані на забезпечення ефективності організації самостійної навчальної роботи студентів при вивченні ними курсу "Художня праця та основи дизайну".

Зміст посібника укладено відповідно до сучасних вимог підготовки фахівців дошкільної освіти до роботи з дітьми у галузі художньо-предметної діяльності. Доцільний для викладачів вищих навчальних закладів; студентів і магістрів спеціальності "Дошкільна освіта", інших педагогічних та мистецьких спеціальностей; вихователів дошкільних навчальних закладів; педагогів додаткової освіти; керівників гуртків.

 

 

Українські народні рухливі ігри у дошкільному навчальномузакладі : навч. посіб. вид. 3-тє, перероблене й доповнене /уклад. : С. І. Матвієнко, І. І. Заплішний. – Ніжин : НДУім. М. Гоголя, 2017. – 152 с.

Навчально-методичний посібник містить теоретичний і практичний матеріал щодо використання українських народних рухливих ігор у роботі з дошкіль­ни­ками, зокрема: схеми написання конспектів розучування та проведення рухливих ігор з дітьми різного віку; схему-інструкцію аналізу рухливої гри в різних вікових групах ДНЗ; схему самоаналізу народної рухливої гри для студента, який проводив рухливу гру; пам’ятку для проведення рухливих ігор у роботі з дошкіль­никами; завдання для самоконтролю вивченого теоретичного матеріалу тощо.

Матеріали навчально-методичного посібника орієнтовано на використання їх у межах вивчення навчальної дисципліни “Теорія та методика фізичного вихо­вання та валеологічної освіти”, “Оздоровчі технології та діагностичні методики фізичного розвитку дітей” для студентів спеціальності “Дошкільна освіта”, а також задля удосконалення методичної підготовки студентів щодо проходження ними різних видів педагогічної практики у дошкільних навчальних закладах.

У посібнику розміщено добірку українських народних рухливих ігор, яка стане допомогою студентам і педагогам у безпосередній роботі з дошкільниками.

Рекомендовано для студентів і магістрантів спеціальності “Дошкільна освіта”, викладачів і фахівців  у галузі дошкільної освіти.

 

 

Пихтіна Н. П. Педагогічна іміджологія : навч.-метод. комплекс дисципліни напряму 0101 Педагогічна освіта спеціальності 8.01010101 "Дошкільна освіта"/ Н. П. Пихтіна. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2017. – 103 с.

Навчально-методичний комплекс дисципліни "Педагогічна іміджо­логія" вміщує навчальну і робочу програми, лекції, завдання до семінарів, самостійної та індивідуальної роботи студентів, критерії, показники оцінювання знань і вмінь майбутніх викладачів, опис методики проведення занять з дисципліни. Доцільний для використання магістрам і викладачам.

 

 

Пихтіна Н. П. Дитяча психологія : курс лекцій / Н. П. Пихтіна, О. П. Пісоцький. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2017. – 169 с.

У виданні подано тексти лекцій з базових тем навчальної дисципліни "Психологія дитяча", які розміщені у певній послідовності і відповідають  логіці вивчення курсу студентами. Кожна тема містить у собі кілька аспектів: назва і план теми лекції, використана авторами література, виклад матеріалу для опрацювання змісту лекції, запитання та завдання для самоперевірки.

 

 

Пісоцький О. П. Основи образотворчого мистецтва та образотворча діяльність у дошкільному віці : навч. посіб. для студентів спеціальності "Дошкільна освіта" / О. П. Пісоцький, Л. М. Пісоцька. – 2-ге вид., доп. – Ніжин : НДУ ім. М. Гоголя, 2017. – 162 с.

У навчальному посібнику представлено матеріали про мистецтво, харак­терні особливості образотворчого мистецтва. Значну увагу приділено питанням зображувальної діяльності дітей дошкільного віку, а також мето­дич­ним реко­мен­даціям стосовно навчання малюків малювання, ліплення, аплікації, констру­ювання. У другому виданні добавлено розділ 4, де представлено матеріали мето­дич­ного змісту щодо організації образо­твор­чої діяльності у дошкільному навчальному закладі.

Посібник рекомендований студентам і фахівцям у галузі дошкільної освіти.

 

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative